Despre Thursday Plantation

Istoria arborelui de ceai (Tea Tree Oil )

Indigenii din nord-estul New South Wales-ului cunoșteau proprietățile de vindecare  si dezinfectare ale uleiului din arbore de ceai de mii de ani. Ei aplicau cataplasme făcute din frunze de ceai zdrobite si puse pe tăieturi sau răni și inhalau uleiul volatil din frunzele zdrobite pentru a atenua infecții ale tractului respirator și de congestionare.

Descoperirea științifică a proprietăților plantei a venit în 1923, atunci când chimistul conducător de stat, Arthur Penfold, a testat uleiul de arbore de ceai si a constatat faptul ca  proprietățile sale antiseptice sunt  de aproximativ  12 de ori mai puternice decât cele ale acidul carbolic, utilizat cel mai frecvent la vremea aceea.

Studiile clinice extinse cu colegii medici și stomatologi din Londra și Sidney au condus la articole răsunătoare  din revistele de știința ale vremii.

             Într-adevăr, între anii 1930 și 1940,  uleiul de arbore de ceai a fost recunoscut ca cel mai bun antiseptic, astfel încât, în timpul celui de-al doilea război mondial, soldații australieni aveau ulei de arbore de ceai in trusele de prim ajutor.

Soldații erau de asemenea incantați de proprietățile antifungice si de respingere a insectelor ale uleiului din arbore de ceai. Acasă oamenii il foloseau intr-un spectru larg de produse, de la șampon, pasta de dinți și tratamente pentru picioarele urât mirositoare cat si pentru acnee și eliminarea păduchilor.

Din păcate, acest remediu din natură a fost aproape uitat timp de 30 de ani, deoarece antibioticele ieftine si sintetice au inundat piața farmaceutica din întreaga lume și au devenit un nou mod de viață. Industria de arbore de ceai s-a prăbușit începând cu anii 1960 și uleiul a devenit o marfă foarte rară.

Dar în anul 1976, Eric  White a devenit pionierul zilelor din urmă ale industriei de arbore de ceai australian.

Convins de aplicabilitățile sale în societatea modernă, Eric a ales pentru culturile sale atât zonele inundabile cat si cele secetoase din Bungawalbyn Swamp, aproape  de Coraki în nordul NSW. După patru ani de cercetare minuțioasă și de lobby, acreditarea i-a fost acordata.

 

Despre Thursday Plantation

Din păcate, după mai mulți ani de plantare, recoltare și de distilare a arborelui de ceai , starea lui de sănătate s-a înrăutățit. Însă copacii au înflorit iar  cererea a crescut.

Un eveniment nefericit întâmplat fiului sau vitreg Christopher Dean l-a ajutat pe Eric sa-si continue visul de a introduce puterea plantelor în casele oamenilor din întreaga lume. În 1978 Christopher Dean călătorea  prin Africa  cu un grup de australieni. La un moment dat, într-o astfel de călătorie, Christopher a contractat o infecție severă la unghia piciorului. După 5 luni de încercări de a scăpa de această infecție folosind cunoștințele multor farmaciști si medici, precum si medicina populara si rețete din întreaga lume, lui Christopher i s-a adus la cunoștința de către Scoală de Medicina Tropicala din Londra ca infecția sa este incurabila.

Singurul tratament cunoscut implica îndepărtarea chirurgicală a unghiilor de la picioare și a țesuturilor infectate, urmata de un alt tratament usturător sever pentru a preveni orice regenerarea a infecției. Ajutorul a venit însă din Australia, prin intermediul fratelui său, Michael Dean, care sosise recent în Londra, dintr-o călătorie de afaceri. Michael adusese cu el câteva picături prețioase din uleiului de arbore de ceai australian (Australian Tea Tree Oil), renumit in folclor , in medicina aborigena și in descoperirile științifice timpurii, ca un ulei de vindecare remarcabil.

Uleiul era produs de către tatăl lor vitreg, Eric White.

În aproximativ zece minute de la aplicarea uleiului, mâncărimile intense și durerile de nedescris care cauzaseră sângerări în jurul picioarelor au început să se diminueze. In decurs de 4 ore degetele umflate de la picioare și roșeața s-a estompat pana  la o culoare aproape normală. În 4 zile a existat o remisei totală a tuturor simptomelor și picioarele au fost complet vindecate. Christopher a realizat ca tatăl vitreg avea un produs extraordinar in mâinile sale.

Acum că Christopher descoperise pentru sine valoarea unica si remarcabila a uleiului din arbore de ceai (Tea Tree Oil), el a decis să i se alăture tatălui sau vitreg Eric.  Când a telefonat in Australia să-i spună lui Eric despre decizia sa,  a aflat ca Eric suferise un atac de cord major și era în spital, la terapie intensive, cu speranța pierduta de a mai finaliza proiectul.

Astfel, cu mai puțin de o mână de haine, Chris și soția lui Lynda s-au mutat în sălbăticia din Bungawalbyn. Nu aveau nici casă, nici bani. Prima lor casa a fost construită din niște rămășițe de lemn și ceea ce au mai găsit util din împrejurimi.

Plantația se afla la 17 de kilometri de cel mai apropiat serviciul de e-mail și la o  distanță egală de un telefon. Nu aveau electricitate si nici apa curenta, iar terenul era inundat in mod regulat, săptămâni întregi, de inundațiile masive din regiune. Cu toate acestea, aici Christopher putea simți magia in copaci.

Aici erau cei mai mari și mai majestuoși copaci medicinali de ceai. Luând semințele și urmând planificarea atentă a tatălui sau vitreg, Christopher a continuat lucrarea începuta de Eric. Astfel a luat naștere  prima plantație de Melaleuca alternifolia australiana.

Familia Dean a început să producă ulei din arbore de ceai (Tea Tree Oil) printr-o metodă tradițională de tăiere. Până acum realizaseră ca doar o mână de oameni au înțeles într-adevăr adevărata valoare a acestui ulei.  Familia Dean a devenit obsedata de misiunea de a aduce lumii uleiul din arbore de ceai Australian (Australian Tea Tree Oil ) – o alternativa mai sigura si o resursă regenerabilă.

Motivați de această obsesie, au început să-și vândă uleiul din arbore de ceai la piețele locale. Oamenii au descoperit rapid rezultatele remarcabile pentru psoriazis, răni, eczeme și erupții cutanate și, de asemenea, pentru problemele de zi cu zi, cum ar fi tăieturi, înțepături, arsuri, coșuri si infecții vaginale. Răspunsul a fost copleșitor.

Recunoscând că nu ar putea face acest lucru singuri, fără fonduri, și, de asemenea, importanța de a crea acest produs pentru întreaga lume, familia Dean a înființat Asociația australiana a industriei de arbore de ceai și au făcut demersuri de implicare a guvernului în sprijinirea cercetării și conștientizarea valorii uleiului din arbore de ceai australian (Australian Tea Tree Oil).

Guvernul australian i-a sprijinit cu cercetarea agricolă, urmată de studii științifice detaliate privind utilizările uleiului. Thursday Plantation a cumpărat cirezi de vite si terenuri agricole de trestie de zahar pentru a susține producția durabilă și ecologica de arbore de ceai în 1988. Fabrica Ballina a distilat primul ulei în 1989 și oamenii de știință au început să lucreze în laboratoarele de cercetare și dezvoltare începând cu anii 1990.

Uleiul a fost livrat la Los Angeles, Vancouver, Dallas, Londra și pana in Suedia, Franța, Italia, Hong Kong, Singapore și Noua Zeelandă. În câțiva ani, peste 20 de țări au ajuns sa cunoască proprietățile remarcabile ale uleiului din arbore de ceai australian (Australian Tea Tree Oil).

             În același timp, zeci de milioane de copaci au fost acum plantați și o industrie incredibila începuse acum sa readucă milioane de copaci terenurilor native. În sfârșit am început să inversam 200 de ani de defrișări de arbore de ceai.

Astăzi, Thursday Plantation este parte a Integria Healthcare, un lider in domeniul științei bazate pe asistenta medicala naturala. Produsele Thursday Plantation sunt vândute atât in magazinele și  farmaciile din Australia cat la nivel internațional.