ZECE UTILIZARI ALE ULEIULUI DE ARBORE DE CEAI – UNDE SE FOLOSESTE CEL MAI DES ULEI 100% PUR DIN TEA TREE

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale din lume. Este făcut din frunzele de “arbore de ceai”- Melaleuca alternifolia – originar din Australia. ( Rețineți ca arborele de ceai nu are nimic in comun cu ceaiul de băut, care e făcut din frunzele unei plante diferite numita Camellia sinensis).

Uleiul de arbore de ceai este utilizat încă din antichitate de către băștinașii australieni, care inhalau vaporii de la frunzele zdrobite pentru a trata tusea si răceala si foloseau frunzele ca antiseptic pentru râni sau boli de piele. Începând cu anul 1970 uleiul  de arbore de ceai a început sa fie produs la scara larga.

In zilele noastre, uleiul de arbore de ceai este indispensabil , având o întreaga serie de utilizări. Acesta a fost numit “dispensarul din sticla” datorita proprietăților sale antivirale, antibacteriene, antifungice si antiseptice.

Uleiul de arbore de ceai nu ar trebui folosit nediluat pe piele. Acesta este folosit uneori in combinație cu ulei de levănțica, ce are unele calități complementare.

Top 10 utilizari ale uleiului de arbore de ceai ( Tea tree ) - Unde se foloseste cel mai des ulei 100 pur de arbore de ceai ( Tea tree )

Studiile recente arata ca aplicarea uleiului de arbore de ceai ajuta la îngrijirea pielii si la tratarea unor boli:

romania thursday plantation (2)

  1. Antiviral- unele popoare foloseau uleiul de arbore de ceai împotriva răcelii/tusei.  Câteva picături adăugate la o baie cu aburi tratează răceala si gripa.
  2. Herpes- amestecați o lingura de ulei de cocos cu 5 picături de arbore de ceai si aplicați atent (cu ajutorul unui bețișor sau tampon de bumbac) pe zona inflamata, de mai multe ori pe zi. Fi-ti atenți sa nu ingerați uleiul de arbore de ceai, deoarece acesta este toxic.
  3. Păduchi- un studiu făcut in anul  2008 a arătat ca uleiul de arbore de ceai este mai eficient împotriva păduchilor decât permetrinul, un remediu farmaceutic bine-cunoscut. Permetrinul este însă cunoscut ca fiind toxic si cancerigen.
  4. Acnee – un gel cu 5%  ulei de arbore de ceai este la fel de eficient ca 5%  de peroxid de benzoil. Pacienții care au folosit uleiul de arbore de ceai au avut mult mai puține efecte secundare decât cei care au folosit peroxid de benzoil. Peroxidul de benzoil a provocat efecte secundare într-o proporție de 79% dintre utilizatori, printre acestea numarandu-se mâncărimi, înțepături, roșeața si uscarea pielii.
  5. Ciuperci ale picioarelor – uleiul de arbore de ceai poate fi amestecat cu ulei de cocos ( 4 masuri de ulei de cocos si o măsura de ulei de arbore de ceai) si se aplica pe zona afectata de 2 ori pe zi pentru a curata ciuperca piciorului, numita si talpa atletului. Puteți adaugă 10 picături de ulei de arbore de ceai la o baie pentru picioare ( împreuna cu o ceasca de sare de mare) si nu uitați sa schimbați șosetele cel puțin o data pe zi
  6. Mătreața – șampoanele care conțin 5% ulei de arbore de ceai s-au dovedit a fi eficiente împotriva mătreței, datorita capacitații uleiului de arbore de ceai de a trata  Malassezia furfur, o ciuperca care cauzează mătreața. Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile antifungice.
  7. Ciuperca unghiilor – aplicați o picătura de ulei de arbore de ceai de 2 ori pe zi pentru a trata unghia infectata
  8. Ploșnițe si acarieni – un studiu a arătat ca o soluție cu 5% ulei de arbore de ceai este mai eficienta decât medicamentele împotriva ploșnițelor si acarienilor. Alte uleiuri împotriva ploșnițelor si acarienilor conțin curcuma(turmeric) si neem. Puteți adaugă 2 linguri de ulei in apa fierbinte când spălați hainele. Puteți sa-l folosiți si împotriva furnicilor.
  9. Dezinfectant – arborele de ceai poate fi diluat si folosit ca dezinfectant pentru capacele de toaleta, mânerele ușilor, robinete, întrerupătoarele de lumina, etc. Săpunurile de rufe ce conțin ulei de arbore de ceai pot fi eficiente la decontaminarea îmbrăcămintei si lenjeriei de pat, mai ales daca folosiți si apa fierbinte. Unele studii au arătat ca uleiul de arbore de ceai este mai eficient decât dezinfectanții chimici.
  10. Pentru îngrijirea acvariului – soluțiile diluate cu ulei de arbore de ceai sunt aplicate ca remediu împotriva infecțiilor bacteriene si fungice ce pot fi întâlnite in acvarii. Arborele de ceai acționează ca un dezinfectant .

Uleiul de  arbore de ceai nu trebui ingerat , fiind toxic daca este înghițit. De asemenea, nu il puneți in urechi nediluat, deoarece poate cauza efecte secundare. Ca si celelalte uleiuri esențiale, nu aplicați uleiul de arbore de ceai nediluat pe piele. Poate provoca iritații, roșeața. Este recomandat sa diluați uleiul sau sa folosiți o cantitate mica la început si sa observații efectele acestuia.