Vindeca acneea, cosurile si punctele negre sau albe inlocuind flora bacteriana ?

Vindeci acneea înlocuind flora bacteriană?

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că persoanele cu acnee și cele cu piele sănătoasă sunt gazdele unor tipuri diferite de bacterii P. Acnes. Cercetătorii sunt de părere că persoanele care suferă de acnee găzduiesc tulpinile „rele„ ale acestei bacterii, pe când persoanele fără probleme de piele găzduiesc tulpina „prietenoasă„. Să fie oare posibil ca manipularea acestor bacterii care se dezvoltă în mod natural pe pielea noastră să ofere o nouă speranță persoanelor care se confruntă cu acneea?

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

N-aș fi așa sigur.

Autorul principal al lucrării, Huiying Li, declară că „Am descoperit că nu toate tipurile de bacterii P. Acnes determină apariția coșurilor – există o tulpină care s-ar putea chiar să contribuie la menținerea sănătății pielii.” Cercetătorii au colectat mostre de bacterii din zona nazală a 49 de persoane cu acnee și 52 de persoane cu piele sănătoasă. Scopul studiului a fost să se determine dacă există diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește tulpinele bacteriene.

După ce au făcut analiza genomică a mostrelor cercetătorii au descoperit că exista într-adevăr o diferență semnificativă între tulpinele bacteriene din cele două grupuri. În 20% din cazurile de acnee s-au găsit două tulpini unice ale bacteriei, care însă se regăseau foarte rar la persoanele cu piele sănătoasă. O a treia tulpină s-a identificat în mod frecvent la persoanele fără probleme de piele, sper deosebire de cele afectate de acnee.

„Bănuim că această tulpină conține un mecanism defensiv natural care o ajută să identifice agresorii și să-i distrugă înainte ca aceștia să poată infecta celula bacteriană.” spune Li. Cercetătorii sunt de părere că acneea ar putea fi ameliorată prin utilizarea unei creme antiacneice simple care să stimuleze înmulțirea tulpinii bacteriene „prietenoase„.

Interesant, dar…

Sunt tentat să spun că această descoperire sună interesant, dar nu este deloc clar dacă ea poate avea și vreo aplicație practică.

Să privim un pic mai critic aceste informații. Cercetătorii au comparat tulpinele bacteriei P. Acnes de pe pielea unor persoane cu acnee cu cele de pe pielea unor persoane fără acnee și au observat niște diferențe între ele. Atât și nimic mai mult. Nimeni nu a fost tratat în vreun fel și nimănui nu i s-a ameliorat acneea.

Rămâne de văzut dacă această descoperire va fi la fel de importantă pe cât o face să pară departamentul de PR al Universității din California. Logic vorbind, era de așteptat ca tulpinile bacteriene să difere în aceste condiții pentru că pielea predispusă la acnee este un mediu de viață diferit de pielea normală – în porii pielii predispuse la acnee există mai mult sebum și mai puțin oxigen, mai ales dacă aceștia sunt înfundați.

S-a mai observat și că pielea predispusă la acnee prezintă reacții inflamatorii mai puternice la bacteria P. Acnes decât pielea sănătoasă. Dar ce anume cauzează această reacție puternică a sistemului imunitar – tulpina bacteriană sau gazda (anumite tipuri de piele pur și simplu reacționează diferit la bacterie)? Alte câteva studii sugerează că genele responsabile cu reacția imună sunt mai active în cazul pielii predispuse la acnee decât cazul pielii normale. Poate că pur și simplu tulpinile „rele„ sunt mai bine adaptate supraviețuirii într-un mediu mai ostil, pe când tulpinile „prietenoase„ sunt eradicate de reacția imună a organismului.

Și să nu uităm că procesul inflamator este cel care dă startul apariției acneei, nu bacteriile. Studiile confirmă prezența unei inflamații chiar și în stadiile incipiente ale comedoamelor (punctele negre și albe), cu mult înainte de colonizarea lor cu bacterii.

Cum spuneam, această descoperire este interesantă, dar nu mă aștept să se transforme într-un tratament miraculos împotriva acneei. Ce se întâmplă de fapt este că departamentul de PR al unei universități exagerează importanța unor date preliminare în speranța de a atrage un pic de atenție media.

Dar în timp ce așteptăm date mai concrete pe această temă, nu uita că există deja tratamente eficiente pentru ameliorarea acneei.