Un nou studiu arată ca ciocolata cauzează acnee, cosuri si puncte negre/albe dar..

Un nou studiu arată ca ciocolata cauzează acnee, dar…

A sosit. Ziua de care tuturor ne era groază. Recent publicat, un studiu dublu-orb arată că ciocolata provoacă acnee. Cercetătorii au arătat că un pic de ciocolată a crescut numărul coșurilor cu 169% în câteva zile.

Rolul ciocolatei în apariția acneei a fost controversat, să spunem așa. În 1969 Fullerton și colegii săi au publicat un amarât de studiu care arăta că ciocolata nu are niciun efect asupra acneei și încă de atunci dermatologii au insistat că nici ciocolata ,nici dieta în general nu au niciun efect asupra acneei. Într-o postare recentă am scris despre niște rezultate preliminare nepublicate care arătau o creștere masivă a acneei după consumarea de cacao pură. N-am vrut să cred și de aceea în acea postare am scris ca e foarte puțin probabil ca ciocolata să provoace acnee.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Se poate să mă fi înșelat.

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au urmărit rezultatele preliminare cu un studiu mai amănunţit care a fost publicat în ediția din mai 2014 a Jurnalului de Dermatologie Clinică și Estetică.

Studiul a fost făcut pentru a răspunde întrebării ce se întâmpla după un consum mic de ciocolată. Au recrutat 14 bărbaţi cu vârste cuprinse intre 18 și 35 de ani și i s-a dat fiecăruia câte 61 Oz (170 g) capsule de ciocolată pentru a le consuma. În total fiecare participant a consumat 170 g de capsule. Capsulele erau umplute cu cacao sau gelatina.

Fiecărui participant i s-a înmânat un amestec de capsule astfel încât s-a crescut doza de cacao de la 0 la 6, așadar fiecare persoana a primit 6 capsule cu gelatina,apoi 5 cu gelatina și una cu cacao și tot aşa pana la 6 capsule de cacao.

Iată rezultatele măsurate ca număr de coșuri inflamate și neinflamate (puncte negre,albe, etc).

Ziua 0 este ziua în care participanții au consumat capsulele.

Numărul coșurilor inflamate și neinflamate a sărit în aer în zilele următoare consumului de ciocolată.

În comparație cu ziua 0 numărul coșurilor neinflamate au crescut cu până la 140% și 160 % în primele 4 zile,respectiv 7. Pentru cele inflamate numărul este sumbru: 433 % și 233 %. Deși ar trebui să menționez că majoritatea participanților aveau acnee ușoară și nu foarte multe coșuri inflamate la data inceperii.

Se pare că participanții care au consumat mai multă cacao au avut mai multe coșuri, deoarece doza de cacao și numărul de coșuri inflamate și neinflamate au fost corelate, deși corelația nu a fost luată în considerare în mod deosebit.

Cu toate acestea ,nu va deprimați încă. Există probleme serioase legate de acest studiu, iar acest rezultat ar putea fi fals. Voi explica puțin mai târziu problema.

FODMAPs (ingredinete fermentabile, oligo-, di-, mono, zaharide, polioli) -legătura dintre ciocolată și acnee?

Ar trebui să spun că nu e clar de ce cacaua cauzează sau agravează acneea. Din proprie experiență pot spune că are legătura cu sănătatea intestinelor. În ultimele luni am fost des la sală și am băut shake-uri proteice din zer. Amestec proteine din zer cu cacao și fac un smoothie verde. În ultimele 6 săptămâni pielea mea a arătat mai rău decât de obicei și am avut și o ușoară constipație. Suspectez cacaua,deoarece nu am probleme cu proteina de zer.

Cacaua are FODMAPs în cantități moderate  și poate cauza probleme intestinale mai ales persoanelor cu intoleranţă la FODMAPs.  Alte studii arată că persoanele cu acnee au probleme mult mai mari cu intestinele decât cei cu tenul curat. Aceasta ar putea explica legătura dintre cacao și acnee,dar trebuie să așteptăm cercetări mai amănunțite pentru confirmare.

Într-o postare anterioară am scris și despre un studiu care a arătat ca ciocolata agravează răspusul imunitar împotriva bacteriei acneei. Aceasta cauzează inflamația pielii și poate agrava acneea.

Probleme serioase legate de studiu

După ce am fost terminată și abia m-am adunat de pe jos, e timpul sa gândesc rațional ce înseamnă aceste rezultate.

Sunt două probleme serioase legate de acest studiu: un grup prea mic și lipsa controlului asupra grupului. Așteptați puțin să vă explic de ce nu puteți lua acest caz la valoare nominală. Se poate dovedi a fi un fals pozitiv.

Un studiu cu 14 participanți e foarte mic,iar studiile mici sunt predispuse erorilor.

A doua problemă, și poate cea mai mare este că nu exista comparație între cacao și placebo (gelatina). Pentru a demonstra că de vină este într-adevăr cacaua cercetătorii ar fi trebuit să demonstreze cam așa: „ Iată ce se s-a întâmplat cu persoanele care au luat capsulele de cacao și iată ce s-a întâmplat cu cei care au luat capsulele cu placebo. După cum vedeți cei care au luat cacao au avut multă mai multă acnee decât deci care au luat placebo”.

Deoarece nu avem această comparație, nu putem exclude alte posibilități. Prof. Bob menționează în comentarii ca aceasta ar putea fi o regresie. Cercetătorii au ales doar participanți cu acnee foarte ușoară,puteți vedea că media numărului de coșuri inflamate la ziua 0 este mai mic de 1. Poate ceea ce vedem este variația naturală în acnee și nu este din vina consumului de cacao.

Cert este că nu putem spune cu siguranță că de vină este cacaua.  Se poate să fi fost,dar nu putem exclude nici celălalte posibilități pe baza acestui studiu.

Ce înseamnă asta? Gata cu ciocolata?

Acest studiu sprijină ideea ca ciocolata cauzează acnee. Dacă asta de dovedeștea fi adevărat sau nu, viitoarele studii ar trebui sa o demonstreze.

Dar exista speranță și dacă luam acest studiu la valoare nominală.

Acest studiu a avut ca scop consumul după chef, iar participanții au consumat cantități destul de mari de cacao. Consumarea unei bucăți sau două se poate sa nu cauzeze probleme.

În mod ironic, ciocolata neagră cauzează cele mai multe probleme. Ciocolata cu lapte și cea albă conțin mai puțină cacao. Normal ca acestea conțin mai mult zahăr și lapte, dar cantitățile mici de zahăr și lapte sunt mai puțin nocive pentru piele. Depinde la ce reacționează pielea dumneavoastră.

De asemenea, acest studiu nu include nicio femeie (pentru a exclude ciclul hormonal și a nu confunda rezultatele). Dar ar trebui ținut cont că forumurile despre acnee conțin nenumărate exemple de femei care se plâng de acnee după consumul de ciocolată.

În acest moment cel mai bun lucru pe care îl putem face este sa punem ciocolata înapoi pe lista alimentelor suspecte. Fiți atenți la pielea dumneavoastră după ce mâncați ciocolata și vedeți dacă va cauzează probleme.

Ce credeți? Ați observat cumva dacă ciocolata va agravează acneea?