Totul despre Hiperandrogenismul

Hiperandrogenismul

Hiperandrogenismul este  supraabudența de hormoni androgeni (testosteron) în organismul femeilor și efectele acestora asupra organismului.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Care este cauza hiperandrogenismului?

Supraabudența de hormone androgeni la femei poate surveni din:

-Afecțiuni ale ovarelor-sindromul ovarelor polichistice

-tumori ovariene benigne(ușoar de tratat) sau maligne (cancerigene)

-Afecțiuni ale glandei suprarenale-deficiența parțială a enzimei suprarenale hidroxilaza 21 și alte forme ale hiperplaziei congenitale suprarenale

-Afecțiuni ale glandei pituitare-Sindromul Cushing datorat existenței excesive în organism a hormonului adrenocorticotropic(ACTH)

-Acromegalie(gigantism) datorat excesului hormonului de creștere și al factorului de creștere similar insulinei(IFG-1)

-Prolactinoma, o tumoră care produce prolactină, iar aceasta la rândul ei stimulează glanda suprarenală

-Obezitate și Sindromul Metabolic-producerea mai multor hormoni androgeni de către glandele suprarenale,în grăsimea organismului,ca răspuns al eliberării de insulină și de IFG-1 și a unui nivel redus de vitamina D produs în piele

-Medicamente care pot favoriza apariția acneei,inclusiv  testosteronul,steroizii anabolici și recompunerea IGF-ului 1 specific organismului uman

Simptomele cauzate de hyperandrogenism implică:

-un nivel ridicat de testosteron

-un nivel normal de testosterone dar ridicat în privința testosteronului liber,datorat nivelului scăzut de circulație a hormonului androgin SHBG,care poartă testosteronul prin sânge).În mod normal există cantități mici de testosteron liber care circulă prin sânge căci testosteronul este strand legat de SHBG

-conversia mult mai activă a androgenilor, de la slabi la puternici precum DHT , cu ajutorul enzimei de tip 15-reductaza alfa din glandele sebacee

-sensibilitatea rdicată a pielii la DHT

-efecte ale insulinei și ale IFG-ului 1

Care sunt efectele hiperandrogenismului?

Hiperandrogenismul  poate duce la următoarele:

-seboree( piele uleioasă)

-acnee

-hidradenitis suppurativa

-hirsutism

-calviția feminine

-calviția masculine la femei

-menstruație neregulată

-înfățișare masculine cu masa musculară crescută și mărimea mică a sânilor

-gravitatea tonului vocii cu proeminențe ale laringelui

-clitoridial extins asociat cu un libido crescut

-infertilitate

-diabet de tpul 2 datorat rezistenței la insulin

-obezitate

Ce teste sunt necesare pentru confirmarea hiperandrogenismului?

Teste de sânge pentru hormoni: FSH,LH,estradiol,proclatină,testosteron,SHBG, hidroprogesteron 17,DHEAS, funcțiile glandei tiroide.

Scanare cu ultrasunete ale zonei pelviane pentru depistarea chisturilor ovariene.

Contraceptivele oral ear trebui întrerupte cu șase săptămâni înainte de începerea testelor menționate.Perioada idală pentru testare este cea din primele trei zile ale menstruației,fiind mai bine ca mostra să fie recoltată rapid.

Un nivel ridicat de testosteron sugerează că o sursă ovariană poate cauza semnele hiperandrogenismului.Dacă nivelul testosteronului este la nivel mediu,există posibilitatea sindromului ovarelor polichiste,dacă nivelul testosteronului este crescut semnificativ,există posibilitatea unei tumori ovariene.

Nivelul ridicat al testului DHEAS sugerează o sursă suprarenală și nivelul ridicat de hidroiprogesteron 17 sugerează hiperplaxia congenitală suprarenală.

Rezultatele testelor mele sunt normale.De ce am totuși acnee?

Aproximativ 50% din femeile cu acne au nivelul hormonilor similar cu cel al femeilor fără acne.Aasta indică faptul că acneea nu este cauzată de afecțiuni ale ovarelor,ale glandelor suprarenale sau ale glandei pituitare.

Unele femei au un nivel mai ridicat al reductozei enzimei 5,datorită activității acesteia din glandele lor sebacee.Acest fapt duce la formarea mai multor horoni androgeni în cellule și,prin urmare,aceasta este cauza acneei și hirsutismului.

Insulina,IGF-ul 1 și glucocorticosteroizii pot afecta drect producția de sebum.Alte cause ale apariției acneei include factorii ereditari și de mediu.

Ar trebui să consult un specialist?

Majoritatea femeilor cu acne și/ori hirsuitism pot fi îndrumate de doctorul de familie sau de dermatolog.

Pacienții cu acnee și dereglări menstruale semnificative, hrsutism sever, suspecți ai sindromului Cushing sau acromegalie,nivelul testosteronului de peste 5 nmol/L sau alte dereglări hormonale,trebuie să consulte un endocrinolog.