Te-ai saturat sa aduni oua de paduche? Paduchii provoaca necazuri mai mult ca niciodata

Te-ai saturat sa aduni oua de paduche? Paduchii provoaca necazuri mai mult ca niciodata

Conform Academiei Americane de Pediatrie, paduchii de cap, o adevarata nenorocire pentru scolari si a parinti, pot fi mai greu de indepartat decat inainte.

Tratamentele uzuale nu mai extermina paduchii.

Cateva din tratamentele uzuale pentru exterminarea paduchilor de cap, inclusiv medicamentele pe baza de reteta si produsele care se dau fara reteta medicala, nu mai sunt eficiente deoarece parazitii au devenit imune la ele, relateaza Academia Americana de Pediatrie.  Sfaturile anterioare prevedeau ca parintii sa urmeze 2 tratamente cu o substanta intermediara , locala, la o saptamana diferenta, pentru a elimina paduchii din capul copiiilor.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

De asemenea, grupul de doctori pediatri a sugerat ca este posibil ca parintii sa doreasca sa incerce si tratamente alternative care nu se bazeaza pe pesticide. Printe acestea se enumera ,,pieptanarea pe parul umed” sau umezirea parului cu apa si alte lichide si apoi pieptanarea pentru a scoate paduchii si oualele sau lindinele, cu un ,,pieptene bine zimtat pentru paduchi”. Un alt posibil tratament consta in aplicarea produsului de curatare a pielii Cetaphil si sa fie lasat sa actioneze peste noapte pentru a asfixia paduchii de cap. Desi Academia Americana de Pediatrie mentioneaza asemenea tratamente alternative, grupul  a avertizat faptul ca nu exista nicio garantie ca vor functiona.

Un numar estimativ de 6-12 milioane de infestari cu paduchi de cap exista in Statele Unite in fiecare an, mai ales printre copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani. In timp ce paduchii de cap nu raspandesc boala si nu sunt un semn al unei igiene personale precare, micile creaturi, cam de marimea unui bob de susan, cauzeaza un prurit incomfortabil. Paduchii sunt insecte taratoare – nu sar sau zboara – si infestarea se transmite de obicei prin contact direct. Transmiterea indirecta este de asemenea posibila, dar mai putin probabila, cum ar fi din impartirea periilor si a palariilor, dupa cum relateaza Academia Americana de Pediatrie.

,,Paduchii de cap fac parte din procesul de crestere al copiiilor”, spune Deborah Altschuler, doamna presedinte a Asociatiei Nationale Pediculus, un grup non-profit al parintilor, care pledeaza in favoarea solutiilor fara chimicale pentru a vindeca infestarile. ,,Ne invatam copiii sa se spele pe dinti de doua ori pe zi pentru a preveni cariile”, asadar, parintii ar trebui sa ii verifice de paduchi o data sau de doua ori pe saptamana dupa ce au spalat copiii pe cap, a spus aceasta.

Cynthia Devore, doamna presedinte desemnata de catre Consiliu in legatura cu sanatatea in mediul scolar pentru Academia Americana de Pediatrie, a declarat ca de obicei parintii se ocupa de misiunea grea de a scapa copiii de paduchii de cap. Dar, dupa cum aceasta a marturisit, este posibil ca doctorii pediatri sa fie nevoiti sa se implice mai mult, in special pentru ca odata cu trecerea timpului, paduchii de cap devin imuni la tratamentele traditionale. A marturisit ca inca nu se stie concret cat de des este intalnita problema rezistentei acestora.

Avand patru copii la randul sau, Jennifer Corbett-Dooren,  prin intermediul ziarului Wall Street, desfiinteaza toate metodele pe care le stiai inainte pentru a domina paduchii de cap care provoaca necazuri.

Doamna doctor Devore a spus ca ar putea exista o multime de motive pentru care paduchii de cap par sa nu dispara. Faptul ca nu se foloseste suficient produs pentru tratament sau pentru ca nu ai continuat cu o a doua sau o a treia aplicare la momentul potrivit, pot fi si alte cauze. In mod cert, copiii cu parul lung necesita mai mult produs decat scrie pe instructiunile produsului – parintii ar trebui sa sa isi dea seama sa aplice cam 4 uncii ( aproximativ 113,6 ml ) dintr-un produs pentru fiecare lungime de 6 cm de par. Un caz rezistent de paduchi poate fi justificat prin reinfestare sau prin faptul ca te alegi din nou cu paduchi dupa terminarea tratamentului.

Tratamentele pentru paduchi care se dau fara reteta sunt in mod normal folosite de 2 ori, cel de al doilea tratament durand 7-10 zile dupa ce primul tratament a fost folosit pentru a extermina nimfele de abia aparute. Academia Americana de Pediatrie spune ca se pare ca cea de a noua zi pare a fi ziua perfecta pentru aplicarea celui de al doilea tratament. Noile recomandari sustin ca un ,,program care alterneaza zilele de tratament a fost propus incepand cu prima zi, a saptea zi si cea de a treisprezecea si a cincisprezecea zi” pentru a ajuta la comunicarea problemei imunitatii paduchilor de cap la pesticide si pentru a se asigura ca toate oualele au fost distruse.

Daca problema cu paduchii nu este rezolvata cu ajutorul tratamentelor eliberate fata prescriptie medicala, doamna doctor Devore ne recomanda sa apelam la un doctor pediatru pentru sfat sau un tratament suplimentar, care ar putea include tratamente care se elibereaza cu prescriptie medicala.

Doamna doctor Devore a spus ca un lucru pe care parintii il pot face acum este sa verifice copiii inainte de a pleca intr-o tabara sau chiar inainte sa ramana peste noapte la cineva si dupa; este metoda prin care paduchii pot fi depistati mai devreme. Ea a spus ca in mod normal dureaza cel putin o luna pana persoana este infestata si incepe sa se scarpine. Doamna doctor Devore a spus ca ea crede ca multe focare de infectie in scoala, care de obicei apar pentru prima data in octombrie, provin de fapt din perioada verii.

 

Informatii relevante despre paduchi

Paduchii nu reprezinta un risc la adresa sanatatii sau un semn al unei igiene precare. Dar sunt un adevarat frecus pentru parinti si scoli.

Numarul de infestari cu paduchii de cap in Statele Unite este estimat undeva intre 6-12 milioane pe an, mai ales in cazul copiiilor cu varste cuprinse intre 3-12 ani.

Insectele taratoare se raspandesc in majoritatea cazurilor prin contact direct. Metoda de raspandire indirecta prin intermediul bunurilor personale precum pieptenele si palariile este rara.

Paduchii de cap nu traiesc mai mult de 3-4 saptamana in zona scalpului, dar mor intr-o zi daca stau la temperatura camerei. Oualele sau lindinele de obicei apar in 8-9  zile.

Obiectele care au fost folosite de persoana contaminata trebuie curatate cu 48 de ore inainte ca tratamentul sa inceapa. Obiectele care nu pot fi spalate sau aspirate pot fi depozitate in plastic timp de 2 saptamani. Dar ,,masurile de curatenie in forta nu sunt benefice”, spune Academia Americana de Pediatrie.

sursa: Academia Americana de Pediatrie

,, Riscul contaminarii intr-o scoala este de fapt destul de mic”, a spus doamna doctor Devor. Intr-adevar, AAP si-a reafirmat parerea ca scolile nu ar trebui sa trimita copiii acasa din cauza paduchilor si ca ar trebui sa elimine asa zisele politici ,,anti-lindine” care impiedica copiii sa fie reprimiti pana cand nu mai exista niciun ou de paduchi.

Scolile de cartier si-au schimbat gradual politica in privinta paduchilor de cap. Scoala de cartier Millburn School District din New Jersey, de exemplu, a spus ca a renuntat la politicile ,,anti-lindine” pentru a reprimi studentii in anul academic 2008-2009. In judetul Motgomery, Md., scolile au o politica modificata care cere ca paduchii sau orice lindine care se afla pe un sfert din suprafata scalpului, sa fie inlaturate inainte ca unui copil sa i se permita sa se intoarca in clasa. Lindinele sunt lipite de par cu o substanta lipicioasa. Cercetarile au aratat ca lindinele care se afla mai departe de scalp au fost ulterior oua in stadiul final si nu reprezinta o amenintare.

Asociatia Nationala de Pediculus, grupul parintilor, nu este de acord cu Academia Americana de Pediatrie asupra faptului ca scolarii care au avut paduchi de cap ar trebui sa fie reprimiti la scoala. Doamna Altschuler sustine ca politica anti-lindina mai degraba usureaza sarcina scolilor de a se descurca cu paduchii decat sa incerce sa descopere care lindine sunt ok sa fie distruse si care nu.

Academia Americana de Pediatrie sustine ca curatenia casei este un element important in a stagna raspandirea paduchilor doar ca ” masurile de curatenie in forta nu sunt benefice”. Paduchii de cap, care au nevoie de sangele si temperatura specifica scalpului omului pentru a supravietui, traiesc cel putin 3-4 saptamani in zona scalpului, dar pot muri intr-o zi daca stau la temperatura camerei. De obicei, oualele sau lindinele ajung in faza finala in 8-9 zile.

AAP sustine ca obiectele care necesita curatire sunt in principiu acelea care au intrat in contact cu  persoana infestata 48 de ore inainte de tratament. Desi este de preferat ca lenjeriile sa fie spalate, AAP a spus ca este posibil ca tot ceea ce este necesar sa se faca este sa se schimbe fata pernei. Animalele de plus sau pernele decorative care nu pot fi spalate si care poate au avut contact cu copilul pot fi depuse intr-o punga de gunoi si sigilate timp de 2 saptamani pentru a elimina posibilitatea rara ca un ou sa poata supravietui si sa dea nastere nimfelor. De asemenea, asternutul poate fi pus intr-o masina de uscat la temperatura ridicata timp de zece minute.

,,Oamenii devin nervosi atunci cand aud de paduchii de cap”, a spus doamna doctora Devore. ,,Inainte sa apelezi la solutii extreme, fii sigur ca iti tratezi copiii intr-un mod corespunzator. Paduchele traieste numai pe corpul omului.”