Super paduchii greu de ucis sunt rezistenti la multe tipuri de substante

Super paduchii greu de ucis sunt rezistenti la multe tipuri de substante

Sunt micile vietati infioratoare care trezesc nelinistea oricarui parinte. Iar noile studii arata ca devin din ce in ce mai dificil de ucis.

Insectele cunoscute drept super paduchi au dezvoltat mutatii genetice care le fac rezistente la multe din substantele luate liber sau sub reteta medicala, ce , odinioara, le eliminau.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

“Folosesti produsul conform indicatiilor producatorului, insa el nu mai e apt a controla paduchii. Aceasta e o realitate tot mai des intalnita in Statele Unite” declara John Clark, profesor de toxicologie ecologica si chimie la Universitatea Massachusetts Amherst, care a participat la un nou studiu, publicat saptamana trecuta in Jurnalul Societatii americane de entomologie.

Clarke impreuna cu o echipa de cercetatori au examinat genele unor paduchi prelevati din 32 de situri din SUA si Canada si au descoperit ca 99,6%  din cei testati intre anii 2007-2009 aveau o rezistenta genetica la substante pe baza de piretrina si permetrina, adica cele cel mai frecvent folosite impotriva paduchilor.

“In Marea Britanie si Europa nici macar nu se mai folosesc piretroizi. Practic, peste tot, in afara de SUA si Canda, s-a renuntat la folosirea acestor produse ce nu necesita prescriere” afirma Clarke.

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA nu monitorizeaza epidemiile de paduchi sau rezistenta lor la substante. Aceasta pentru faptul ca paduchii sunt vazuti ca o pacoste mai degraba decat ca un pericol pentru sanatatea omului.

Cu toate acestea, dr Eric Ayers, profesor asistent de medicina interna si pediatrie in cadrul Asociatiei Doctorilor din Universitatea Wayne si Spitalului pediatric din Michigan spune ca aceasta este o problema crescanda.

“Am intalnit un numar crescut de astfel de cazuri in ultimele 6 luni”, spune Ayers, adaugand ca cea mai mare provocare in a lupta impotriva raspandirii super paduchilor este utilizarea neadecvata a tratamentelor.

El afirma ca, daca instructiunile nu sunt urmate intocmai, nu doar ca paduchii supravietuiesc, dar chiar devin mai puternici. Astfel, la o aplicare ulterioara, substanta nu va avea nici un efect asupra lor. Paduchii deveniti rezistenti vor migra inspre parul altor copii, in felul acesta raspandindu-se super paduchii.

“In mod ironic, aceasta e ceea ce se petrece” afirma doctorul. “Dupa un anumit timp, ei migreaza de la un copil la altul. Paduchii devin tot mai rezistenti, iar acum sunt super paduchi pentru ca cineva nu s-a ocupat in mod adecvat de parul copilului sau”.

Paduchii ce au dezvoltat rezistenta la substante au tendinta de a se strange pe zone in jurul tarii, spune Shirley  Gordon, director al Proiectului pentru tratarea si prevenirea paduchilor, in cadrul Universitatii Florida Atlantic. Ea studiaza cazurile de persistenta a parazitilor.

“Cu cat se foloseste mai mult un anumit produs intr-o comunitate, cu atat devin mai rezistenti paduchii din acea comunitate” afirma aceasta. “Nu ne place sa folosim termenul de super paduchi deoarece are nota de senzational si e inspaimantator. Nu e o  super insecta, ci un paduche ce a devenit rezistent”.

Sarah Casello-Rees, proprietara buticului Paduchii  lui Rapunzel, cu sedii in Michigan, afirma ca afacerea sa prospera, si aceasta datorita oamenilor ce spun ca tratamentele uzuale nu functioneaza.

“Oamenii nu vin la noi pentru ca doresc sa cheltuiasca 145 de dolari pe un tratament. Apeleaza la noi pentru ca au incercat tot ce se putea si nu au alta solutie” afirma aceasta.

Natasha Buttrey, tehnician si dispecer la compania nationala de eliminare a paduchilor Doctorii de paduchi, spune ca 20000 de familii suna anual, din intreaga tara.

“Intalnim persoane care se confrunta cu aceasta situatie de zile, saptamani, iar uneori, chiar ani intregi. Paduchii sunt adaptabili. Ii tratam cu aceleasi substante din nou si din nou, dar nu ne asteptam sa reactioneze intr-o maniera tipica unui parazit, adica, sa se adapteze”

 

Sfaturi cu privire la tratament

Daca tu sau un membru al casei are paduchi, aici sunt cateva sfaturi practice date de doctorul Eric Ayers, profesor asistent de medicina interna si pediatrie in cadrul Asociatiei Doctorilor din Universitatea Wayne si Spitalului pediatric din Michigan.

-spala si verifica zilnic parul copilului tau de paduchi si lindini. Multa lume isi da seama ca are paduchi din cauza senzatiei de mancarime. Cu toate acestea, Shirley Gordon, director al Proiectului pentru tratarea si prevenirea paduchilor, in cadrul Universitatii Florida Atlantic, adauga ca doar 50% din persoane au alergie la saliva paduchelui, ceea ce inseamna ca doar jumatate din persoanele care au paduchi au si mancarimi.

-nu incerca sa tratezi fara o confirmare prealabila.

-desi Academia americana de pediatrie a afirmat ca nu e nevoie sa se pieptene parul pentru a indeparta lindinele, o data ce s-a aplicat tratamentul, Ayers spune ca nu e o idee rea a aloca timp si energie pentru a face asta. “Fiind o practica holostica si naturista, nu face rau nimanui”

-spala tot ce a intrat in contact cu parul si scalpul in apa fierbinte, de peste 120 de grade, inclusiv palarii, fete de perna si asternuturi. Fierbe orice perii de par si piepteni, iar inainte de a le refolosi, dezinfecteaza-le. Aruncati orice produs de ingrijire folosit in par.