Sfaturi pentru parinti ca sa scape de paduchi si lindini

 Sfaturi pentru parinti ca sa scape de paduchi

 Invaziile de paduchi de cap au devenit parte din societatea noastra si din maniera in care ne educam copiii in ziua de azi.

Uneori poate fi dificil sa scapi de paduchi, dar nu este imposibil. Prin rabdare si perseverenta puteti scapa de ei.

Paduchii de cap sunt niste insecte mici, cam de marimea unui bob de susan. Lindinele, oualele paduchilor sunt micute, de culoare gri-albicioasa, cafenie sau maronie, cu o forma ovala, care se lipesc foarte puternic de teaca parului. Aceste oua nu pot fi indepartate prin spalare sau distruse. Necesita putin efort sa ii scoti de pe teaca parului si cand sunt scosi cu mana sau prin pieptanare, capata o culoare maronie. Lindinele se pot gasi de-alungul parului, dar de obicei sunt vizibile la ceafa, in spatele urechilor, in crestetul capului si de jur imprejurul capului.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Lindinele sunt oualele pe care femela paduche le depune si poate depune de la 3 pana la 10 oua pe zi. Dureaza doar 7 – 12 zile pana cand oul iese si apoi devine adult in decursul a 12 zile. Odata ce se imperecheaza cu alt adult, femela poate depune mai multe lindine ( uneori o 100 sau mai multe oua intr-o perioada de 14 zile). Durata de viata a unui paduche este de 32-35 de zile.

Paduchii de cap se pot deplasa din loc in loc si se pot tari foarte rapid. Oricum, nu este adevarat faptul ca pot sari sau zbura. Paduchele se hraneste cu sange care provine din zona scalpului de cateva ori pe zi. Din nefericire, nu toate persoanele infestate cu paduchi au parte de senzatia de mancarime. Uneori incepe sa se manifeste de abia dupa 2 saptamani dupa ce paduchii s-au stabilit pe capul omului. Paduchele se alimenteaza intepand pielea scalpului si injectand saliva, aspirand apoi sangele. Senzatia de scarpinare se declanseaza cand cineva devine sensibil la saliva insectei.

Trebuie sa folosesti un pieptene pentru paduchi, cu dinti de metal pentru paduchi, nu cele de plastic sau acelea care se gasesc in cutiile de pesticide. ( De asemenea, puteti achizitiona un pieptene pentru purici de la magazinul online Petco, care este foarte eficient in indepartarea insectelor si a lindinelor lor. ) Chiar si dupa ce ciclul de viata al paduchilor a fost intrerupt, este esential sa verificati capul copilului in continuare folosind preventiv tratamentul pentru paduchi prin samponare sau pieptanare o data pe saptamana.

Paduchii de cap pot afecta pe oricine, fie ca este vorba despre o persoana tanara, fie ca este o persoana in varsta, fie ca este barbat, fie ca este femeie.

Paduchii prefera parul curat. Amintiti-va ca nu conteaza locul de care paduchii se agata, ci caldura pe care acesta le-o asigura.

Lindinele nu sunt contagioase; ci paduchele este contagios deoarece migreaza de la o persoana la alta.

Nu se poate extinde in adaposturile de animale.

Fetele cu parul lung ar trebui sa isi prinda parul si sa nu il lase desprins pana la nivelul umerilor daca este posibil in asa fel incat sa fie mai putin probabil ca acesta sa intre in contact direct cu parul sau hainele cuiva. De asemenea, ar trebui sa foloseasca un pulverizator inhibitor cu  uleiuri de arbore de ceai. Baietii ar trebui sa foloseasca un tip de inhibitor precum gelul sau spray-ul de par.

Asigurati-va ca fiul dumneavoastra stie ca nu trebuie sa isi imparta peria, palaria, castile sau orice alt obiect personal care poate ajuta la raspandirea paduchilor de cap.

Daca copilul dumneavoastra intra in contact cu cineva care are paduchi de cap, verificati parul copilului in fiecare zi timp de 8 – 10 zile pentru a vedea daca oualele care s-au fixat pe ambele parti ale tecii parului nu sunt albe. Daca nu sunteti sigur, rugati un specialist, pe doctorul dumneavoastra sau pe asistenta medicala de la scoala sa verifice.

Cel mai bun tratament pentru paduchii de cap este sa folositi doar produse naturiste si fara chimicale.

Fiti atent la semnalelele care atesta prezenta paduchilor de cap precum scarpinatul sau lamentari in privinta unor mancarimi in zona scalpului. Muscaturile sub forma de puncte rosii pot fi uneori vizibile pe suprafata scalpului, in spatele urechilor sau pe gat.

Doar in primele 24 – 36 de ore faceti curatenie in casa. Aspirati podeaua si canapelele si puneti lucrurile pe care nu trebuie sa le spalati precum lenjeria de pat, paturile, cuverturile, lucrurile ce tin de animale, hainele, palariile, rucsacii in uscator timp de 20 de minute la temperatura ridicata. Puteti indesa in sac si obiecte care tin de animale si nu pot fi depuse in masina de uscat timp de 4-7 zile. Paduchii nu se agata de saltele sau de perne. Paduchii au nevoie de o gazda. Ei nu traiesc mai mult de 36 de ore dupa ce au parasit capul unei gazde.

Desi paduchii si lindinele lor nu reprezinta un risc la adresa sanatatii, sunt o povara si pot da batai de cap unei intregi familii. In astfel de cazuri, poate interveni un specialist cu experienta ca mine insumi, care va poate ajuta si va poate trata familia.