Sapte lucruri de stiut despre paduchii de cap

7 lucruri de stiut despre paduchii de cap

Ce este de stiut despre paduchii de cap

Se ascund de lumina. Se hranesc cu sangele dumneavoastra. Nu, nu sunt personajele negative din ulimul film cu vampiri- sunt paduchi de cap. Aceste creaturi mici, de marimea unei seminte de susan, nu cauzeaza daune care dureaza sau sunt purtatoare de boli. Și totusi, cei mai multi dintre noi ar trece peste o infestare cu mancarimi și enervanta.

  1. Paduchii iubesc oamenii

Paduchii de cap au gherute speciale cu care se agata de parul uman. Pentru a supravietui, se inghesuie aproape de scalp, hranindu-se cu sange de cateva ori pe zi. O singura insecta, numita paduche, poate trai pana la 30 de zile in capul dumneavoastra dar moare intr-o zi sau doua in cazul in care cade.

  1. Copiii și adultii se pot infesta

Paduchii infesteaza  mai intai copiii mai mici din camine și crese sau scoli pentru ca acestia se joaca impreuna mai aproape. Estimativ, 6-12 milioane de cazuri se petrec anual printre copiii cu varste intre 3-11 ani. Dar si adultii pot avea paduchi. Daca un copil din casa dumneavoastra este infestat este recomandat verificarea tuturor membrilor.

  1. Nu este un semn de igiena proasta

Paduchii se pot inmulti prin contact direct cu parul infestat. La copii, acest lucru se intampla la scoala, la activitatile sportive, in tabere, sau cand innopteaza la prieteni. Mai putin comun, paduchii calatoresc pe palarii, esarfe, geci, perii sau pietane. Starea de curatenie a parului tau, a casei tale sau a scolii nu are nimic de a face cu riscul de a lua paduchi.

  1. Cateodata sunt confundati cu matreata

Lindinile sunt ouale paduchilor, și sunt mici, au forma ovala și greu de depistat. Oamenii care ii depisteaza, de cele mai multe ori, ii confunda cu matreata, coji sau ramasite de la fixativ. Daca nu sunt tratate, vor ecloza in nimfe sau paduchi tineri, in 8-9 zile. Peste inca 7 zile, vor deveni paduchi adulti.

  1. Lipsa somnului este un simptom

Paduchii sunt cel mai activi, noaptea. Mancarimea mentine treze persoanele afectate. Alte simptome includ gadilatul in cap, mancarime de la reactii alergice la muscaturi, sau aparitia ranilor de la scarpinat. Este posibil sa observati paduchi atat la dumneavoastra cat și in capul, sprancenele și genele copilului.

  1. Diagnosticul poate fi inselator

Cea mai buna cale de a confirma o infestare este gasirea unui paduche viu. Folosind o lupa și un pieptane des pentru a cauta. Lindinile aflate la mai mult de 6,35 mm de scalp sunt mai mult ca sigur moarte, și de obicei infestarea nu mai necesita tratament. Daca sunteti nesiguri, intrebati doctorul sau departamentul oficial de sanatate.

7. Treceti peste tratamentele de acasa

Nu exista nicio dovada ca maioneza, uleiul de masline, margarina sau untul omoara paduchii. Insa, metodele ne-medicamentoase pot insoti tratamentul cu pesticide. Spalati hainele, lenjeriile, pieptanele și periile cu apa fierbinte. Aspirati podelele și mobila. Dar nu consumati timp și bani prea mult, paduchii nu traiesc mult daca nu au o gazda umana.