Realitatea despre paduchi – Ce sunt paduchii de cap? Unde se gasesc paduchii de cap? Cum se raspandesc paduchii? Care sunt semnele si simptomele la paduchii de cap?

Realitatea despre paduchi 

 • Paduchii de cap sunt insecte parazite care traiesc in salcpul si parul oamenilor.
 • Se raspandesc usor de la persoana la persoana prin contactul direct.
 • Paduchii pot infecta pe oricine, indiferent de igiena personala.
 • Paduchii de cap sunt de obicei tratabili cu tratamente de omorat paduchi. Pentru familii cea mai buna metoda pentru a impiedica infectia este verificarea saptamanala a parului folosind un pieptene de detectare si un balsam de par.
 • Pentru a preveni infectia: a).evita contactul cu capul, parul, hainele si obiectele personale ale persoanei care are paduchi si b).trateaza persoanele afectate, cunostintele si gospodariile lor.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Ce sunt paduchii de cap? 

Paduchii sunt paraziti care traiesc in scalpul si parul oamenilor. Denumirea stiintifica a paduchelui de cap este Pediculus humanus capitis. Un alt nume al infestarii cu paduchi este pediculoza.

Paduchii se dezvolta sub trei forme: gogosi, nimfe si adulti.

Gogosi: Gogosile sunt oua de paduchi. Sunt greu de vazut si de obicei sunt confundate cu matreata sau cu picaturile mici de spray de par. Gogosile sunt gasite atasate cu fermitate de firul de par. Sunt ovale si de obicei de culoare galben spre alb. Incubarea dureaza o saptamana.

Nimfele: Din gogosi iau nastere nimfele. Nimfele sunt paduchi neajunsi la maturitate. Ele se transforma in adulti la aproape 7 zile de la eclozare. Pentru a trai, nimfele trebuie sa se hraneasca cu sange.

Adultii: Un paduche adult este aproape de marimea unei seminte de susan, are sase picioare si este de culoare cenusiu inchis- alb. La persoanele cu par inchis, paduchii adulti arata mai inchisi la culoare. Un paduche adult poate trai pana la 30 de zile pe capul unui persoane.pentru a supravietui, un adult trebuie sa se hraneasca cu sange. Daca un paduche cade de pe o persoana, acesta moare in mai putin de 2 zile.

Unde se gasesc paduchii de cap?

Infestarile cu paduchi se petrec in toata lumea.

Cum se raspandesc paduchii?

Paduchii se raspandesc usor de la persoana la persoana prin contact direct. Oamenii pot contacta paduchi prin:

-apropierea de o persoana deja infestata. La copii, contactul este comun in timpul cand se joaca, cand merg cu autobuzul scolar si in cursul activitatilor de clasa cand copii stau in grupuri, aproape unul de celalalt.

 • folosirea de piepteni, perii, prosoape infestate;
 • statul pe un pat, canapea, perna, covor sau animale impaiate care au fost contaminate.

Paduchii nu sar sau zboara. Nu se transmit la oameni de la animalele de companie sau alte animale.

Care sunt semnele si simptomele la paduchii de cap?

Mancarimea – reactia alergica a corpului la muscatura.

Iritabilitatea.

Cum se diagnosticheaza infestarea cu paduchi?    

Infestarea cu paduchi se depisteaza cand se uita atent la par si scalp dupa gogosi, nimfe si paduchi de cap.

Gogosile sunt usor de vazut. Ele se gasesc lipite de firul de par. Spre deosebire de matreata si spray de par, ele nu vor aluneca pe firul de par. Daca gasiti gogosi la mai mult de 1 cm de scalp, inseamna ca infectia este una mai veche.

Nimfele si adultii sunt greu de gasit; de obicei acestia sunt putini si se pot misca rapid de degetele care cauta. Daca paduchii sunt vazuti, gasirea gogosilor aproape de scalp confirma ca persoana a fost infestata.

Daca nu sunteti sigur ca persoana are paduchi de par, diagnosticul ar putea fi facut de departamentul oocal de sanatate sau de un furnizor de servicii de sanatate, asistenta de la scoala sau de catre un lucrator de la serviciul agricol de popularizare.

Cine se risca sa aiba paduchi?

Oricine poate lua paduchi de cap. Prescolarii si copii din clasele primare si famiile lor sunt contaminati adesea. Fetele iau paduchi mai des ca baietii si femeile mai des ca barbatii.

Ce complicatii rezulta din infestarea cu paduchi?

Scarpinatul poate duce la inflamare si infectii ale pielii.

 Cat de comuna este infectarea cu paduchi de cap ?

Paduchii de cap sunt o afectiune destul de des intalnita,indeosebi printre copiii cu varste cuprinse intre 3-10 ani.Numai putin de 6 pana la 12 milioane de oameni din intreaga lume,se confrunta cu paduchi de cap,in fiecare an.

Este infectarea cu paduchi un caz urgent de boala?

Da.Paduchii de cap sunt o problema sporita,pentru ca medicamentele pentru aceasta afectiune devin mai putin eficiente.

 Cum poate fi prevenita infectarea cu paduchi ?  

 • Informeaza parintii si scolile cu privire la paduchii de cap.Toti parintii ar trebui sa stie ca aceasta epidemie nu are nimic de a face cu ceva mostenit din familie,statutul social sau nivelul de igiena personala.
 • Evita contactul direct cu o persoana care are paduchi,sau cu hainele sale, ori bunurile personale.
 • Ai grija la semne ce indica aparitia paduchilor,ca scarpinatul des al scalpului.Coconii nu cauzeaza simptome,dar pot fi vazuti pe suvitele de par;sunt alb-galbui si ovale ca forma.
 • Educa copiii sa nu imprumute piepteni,perii,esarfe,clame de par,casti,casti de telefon,palarii,prosoape,asternuturile,hainele sau alte bunuri personale.
 • Examineaza membrii familiei si cunoscutii unei persoane cu aceasta afectiune si trateaza daca este infectat/a.
 • Exclude de la scoala copiii cu paduchi de cap,pana li se ofera medicamentatie si pana nu mai exista nici un paduche viu.