PROTEINA DIN ZER: CAUZATOARE DE ACNEE, COSURI SAU PUNCTE NEGRE

PROTEINA DIN ZER:CAUZATOARE DE ACNEE?

Muschii sunt intretinuti cu proteine din pudra de zer. Putem,oare, spune acelasi lucru si despre acnee?

Poate proteina din zer sa cauzeze acnee?

Dovezi anecdotice sunt peste tot, ca deobicei.Unii spun ca proteina din zer cauzeaza eruptii acneice,in timp ce altii sustin ca nu are nici un efect asupra pielii.In acest articol vom afla ce are de spus stiinta in aceasta privinta.

Vom incepe prin a revizui rapid factorii hormonali din spatele acneei si modul in care laptele si zerul ii afecteaza. Apoi vom urmari studii care explica modul in care proteinele din pudra de zer afecteaza acesti hormoni.

Pe scurt,da,proteina din zer poate cauza acnee,deoarece,aceeasi hormoni care stimuleaza cresterea masei musculare,stimuleaza,de asemenea,productia de sebum si cresterea celulelor pielii.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

CUM CAUZEAZA ACNEE PROTEINA DIN ZER

Haideti sa incepem prin a explica modul in care zerul poate cauza acnee.Totul se rezuma la un anumit hormon, numit factorul de crestere 1 de tip insulinic sau IGF-1. IGF-1 este un hormon de crestere despre care se stie ca accelereaza cresterea musculara, insa, din pacate, accelereaza si dezvoltarea acneei.

– Studiile au gasit o corelatie intre IGF-1 si nivelurile de sebum,astfel incat, cu cat este mai mare nivelul de IGF-1,cu atat creste si nivelul de sebum produs de piele.

– IGF-1 reduce factorul de transcriere FOXO1 in celulele pielii.Pielea predispusa la acnee este deja deficitara in FOXO1 ,care este legat de toti factorii principali din spatele acneei(sensibilitatea androgenica,productia de sebum,cresterea in exces a celulelor pielii,cheratina in exces)Deci acest lucru muta acul in directia gresita.

Pe scurt, IGF-1 contribie dramatic la dezvoltarea acneei hormonale.

STII CA E RAU ATUNCI CAND….

Compania Nestle este foarte interesata de acest subiect.Fiind indivizi inteligenti,au realizat ca,daca produsele lor contribuie la dezvoltarea acneei,vanzarea acestora,cel mai probabil,va scadea.Astfel ca ,intr-o lucrare publicata in :Seriile atelierului de nutritie Nestle”au ajuns la urmatoarea concluzie:

“Eliminarea mecanismului insulinotropic,ce are la baza proteina din zer,a laptelui,va fi cea mai mare provocare in cercetarile ce tin de nutritie.”

Melnik BC

Dovezi pentru acnee-promovarea efectelor laptelui si a altor produse lactate insulinotropice

Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program 2011;67:131-45.Epub 2011 Feb 16

In lucrare au analizat modurile in care laptele agraveaza acneea si au pus accent pe efectele zerului asupra insulinei(si IGF-1). Lucrarea recomanda companiei Nestle sa caute diferite modalitati de a elimina efectul pe care il are laptele asupra nivelului de insulina ,deoarece:

“In cazul in care indicele insulinic al laptelui a fost ajustat la un nivel care sa corespunda doar cu chimia carbohidratilor,vom putea privi chipurile lipsite de acnee ale tinerilor cu greutate cat de cat ormala.” Foarte dragut.

Priviti, direct de la sursa:zerul agraveaza acneea. Acestea sunt deja dovezi destul de incriminatorii, dar nu se refera exact la consumul de pudra de zer.

STUDII ALE EFECTULUI PROTEINEI DIN ZER ASUPRA NIVELULUI IGF-1

Este de inteles ca,studii ale proteinei din zer s-au concentrat mai mult pe efectul acesteia supra cresterii masei musculare si a fortei.Din pacate,ne raman doar cateva studii din care ne putem inspira.

-Un studiu a palsat 19 barbati,neantrenati,intr-un program de 10 saptamani care testeaza rezistenta.Un grup a primit un supliment de proteine(PRO)ce consat in 20 de grame de proteine(14g de zer si caseina si 6 g de aminoacizi care nu necesita digestie).Celalalt grup a primit un supliment placebo care continea 20g de dextroza(CHO).Dupa 10 saptamani grupul PRO a aratat o cretere a nivelelor IGH-1

-Acest fapt a fost confirmat de un alt studiu care a descoperit ca ,combinatia de proteine si suplimente cu carbohidrati(42g PRO,24g CHO si 2g FAT) mareste nivelul de IGF-1 mai mult decat un supliment doar bazat pe carbohidrati(CHO).Suplimentul a fost administrat de 2 ori pe zi.Studiul s-a intins pe perioada a 6 luni si graficele IGF-1 aratau crestera nivelelor de-a lungul timpului.Estimnd din grafice, nivelul IGF-1 crescuse cu 20 la suta in luna a 6-a fata de grupul CHO,unde scazuse usor.Studiul nu a specificat tipul de proteina folosita,exceptand Myoplex.

-In final,avem un studiu de scurta durata,realizat pe culturisti.Acest studiu a urmarit o singura sesiune de antrenamente cu greutati,ce a durat 2 ore si nu a gasit nici un efect asupra nivelului de IGF-1 in urma administrarii oricarui tip de suplimente(PRO/CHO sau CHO/PRO)Luand in considerare faptul ca subiectii era culturisti profesionisti,probabil ca uzat IGF-1 si astfel,suplimentul nu a mai avut efect asupra lor.

Aceste sunt singurele studii care compara suplimentele proteice cu alte suplimente.Pulberile proteice,in general,maresc nivelul IGF-1 mai mult decat suplimentele pe baza de carbohidrati.Acest lucru este bun pentru cresterea masei musculare dar nu si pentru acnee.

A mai fost un studiu realizat pe femei aflate in perioada de menopauza.Nu merg chiar mana in mana cu culturistii dar merita mentionat,deoarece elimina efectul antrenamentului de rezistenta ca si variabila.Cele care luai 30g de proteina din zer pe zi au avut un nivel al IGF-1 mai mare cu 8 nla suta decat cele care au luat un supliment placebo cu acelas indice caloric.

GENERALITATI DESPRE PULBERILE PROTEICE SI SUPLIMENTELE PENTRU CRESTEREA MASEI MUSCULARE

Sunta multe studii care vorbesc despre pulberile proteice si suplimentele pentru cresterea masei musculare in general.In genereal acestea sunt o combinatie de proteine,carbohidrati,vitamine ,aminoacizi si uneori alte adaosuri.In general,aceste shake-uri sunt destul de puternice si doar puterea calorica este de ajuns sa ridice nivelul insulinei si IGF-1.De aceea ele nu sunt releveante daca dorim sa ne concentram pe proteina din zer.

Sunt relevante,in schimb,atunci cand vrem sa stim daca pulberile proteice si shake-urile pentru cresterea masei musculare pot cauza acnee.Luand suplimente,creste nivelul IGF-1 si al insulinei dupa realizarea exercitiilor fizice ,mai mult decat exercitiile in sine.Pe termen lung ,aceste suplimente cres,de asemenea,nivelul de baza al IGF-1.Ambele efecte prezentate mai sus dauneaza acneei,insa ajuta la cresterea masei musculare.

Adaugand amino acizi ramificati(BCAA)la suplimente,facem mai rau pielii.Acest fapt se intampla deoarece BCAA(in special leucina)acziveaza calea mTor,care este un fel de proteina esentiala din spatele acneei.

 CUM RAMANE CU PROTEINA DIN SOIA?

Cateva studii au comparat efectul zerului ,al caseinei si al proteinei din soia asupra cresterii masei mustulare si a fortei,dar nici unul nu a mentionat nimic de nivelurile IGF-1.Proteina din zer s-ar putea sa stimuleze cresterea musculara putin mai mult ca altele ,insa,per ansamblu,diferentele sunt chiar mici.

Proteina din soia a fost studiata pe indivizi care nu sunt culturisti,si,s-a dovedit ca aceasta creste nivelul IGF-1 atat la barbati tineri si batrani cat si la femei aflate la menopauza.

Luand in considerare toate informatiile de mai sus,suntem indreptatiti sa credem ca,proteina din soia are un efect similar asupra nivelelor IGF-1 (si asupra acneei)ca si celelalte tipuri de pulberi proteice.Ar putea fi,insa,o alegere mai buna pentru culturistii predispusi la acnee decat proteina din zer desi nu putem spune cu exactitate daca face intr-adevar vreo diferenta.Pe de alta parte,daca urmarim comentariile de mai jos,putem observa cativa indivizi care sustin ca aspectul pielii lor s-a imbunatatit dupa ce au trecut de la proteina din zer la proteina din soia.

NU ESTE O PROBLEMA PENTRU TOATA LUMEA

Putem spune ca proteina din zer creste riscul dezvoltarii acneei,dar,in mod evident,nu in cazul tuturor indivizilor.

Un mod de a dezvolta acnee este prin intermediul nivelelor de IGF-1 si insulina.Pentru anumite persoane acneea este mai inflamata si mai strans legata de afectiuni ale stomacului si sensibilitate la anumite mancaruri.Pentru aceste persoane ,proteina din zer,cel mai probabil,nu ii afecteaza cu nimic.

Aici gasiti o lista cu posibilele cauze care va incadreaza in grupul persoanelor foarte predispuse la acnee(din punct de vedere al zerului si al pulberilor proteice):

-Aveti ten gras.Asta inseamna ori ca aveti un nivel ridicat de insulina si IGF-1 ori ca pielea dumneavoastra este foarte sensibila la acesti hormoni.

-Sunteti imun la insulina ,avand nivele mari de zahar in sange,dupa masa sau in perioada de repaus alimentar.

-Acneea dumneavoastra este agravata dupa ingerearea produselor din zahar sau a carbohidratilor simpli

Tineti minte ca nu sunteti neputinciosi in aceasta lupta cu acneea,urmariti articolul cu remedii pentru ten gras.

 CONCLUZII

Studiile demonstreaza constant ca pulberile functioneaza.Ele stimuleaza cresterea masei musculare si a fortei mai mult decat exercitiile fizice.Dar acest sprijin vine cu un cost.Pulberile proteice maresc nivelele de insulina si IGF-1 ,ambele fiind corelate cu acneea hormonala.Suplimentele bogate in proteine provoaca o mai mare crestere decat pulberile pe baza de carbohidrati.

Desi nu exista studii care sa demonstreze oficial legatura dintre zer si acnee,este foarte probabil ca aceasta sa cauzeze acneea cel putin la cativa invdivizi..Cauzele care te incadreaza intr-un grup de indivizi predispusi la acnee sunt:tenul gras,rezistenta la insulina si acneea cauzata de zahar si carbohidratii simpli.

Din pacate sensibilitatea pielii la androgeni si IGF-1 este determinata genetic,astfel ca,nu exista nici o metoda simpla de a o trata.Remediile locale pot,intr-o anumita masura,reduce sensibilitatea si pot ameliora afectiunea.Insa,incercare de a mari masa musculara prin intremediul pulberilor proteice si o piele curata sunt dou teluri diametral opuse,ambele depinzand de aceiasi hormoni.

Asadar,ce parere aveti?Merita pulberile proteice riscul de a dezvolta acnee?Ai propria ta poveste de spus?