Paduchii – preventia, cauze si cum poti fi infectat cu paduchi

Paduchii – preventia

Păduchii de cap se răspândesc ușor în rândul copiilor deoarece copiii fac schimb de obicei de pălării, piepteni și alte obiecte. Dacă dv sau copilul dv aveți păduchi, puteți să preveniți răspândirea acestora altor persoane dacă evitați contactul corporal apropiat în timpul activităților efectuate în interiorul sau în exteriorul casei. De asemenea, nu faceți schimb de haine, de lenjerie de pat, piepteni sau accesorii, perne, animale de pluș sau prosoape. Examinarea frecventă a scalpului copilului dv poate ajuta la descoperirea și tratarea păduchilor înainte ca aceștia să se răspândească în rândul celorlaltor membri ai familiei. Evitând contactul îndelungat cu o persoană care are păduchi va reduce de asemenea riscul de răspândire.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Păduchii pubieni sunt răspândiți mai ales în rândul celor care au mai mulți parteneri sexuali. Reducând numărul persoanelor cu care întrețineți contacte sexuale poate ajuta la reducerea riscului de contractarea a unei infestașii cu păduchi.

Infestației cu păduchi de corp poate fi prevenită prin spălare regulată și schimbarea hainelor zilnic. Păduchii de corp trăiesc pe haine, nu pe corp. Spălarea hainelor în apă fierbinte va omorî de obicei păduchii adulți și va preveni eclozarea ouălelor. Păduchii de corp care se găsesc pe corp dispar de obicei de la sine prin dușuri zilnice și purtarea hainelor necontaminate. Medicamentele care  să elimine infestația cu păduchi de corp nu sunt necesare.

Pentru a preveni răspândirea păduchilor, puteți de asemenea să curățați pieptenii, periile, hainele și celelalte produse personale pentru a elimina păduchii și ouăle acestora.

Păduchii – cauze

Păduchii se răspândesc foarte ușor, de obicei prin contactul direct cu o altă persoană. Infestația cu păduchi poate fi cauzată de oricare dintre cele trei tipuri:

Păduchii de cap se pot răspândi prin contactul direct cu o persoană, prin obiecte personale comune (piepteni, perii, pălării, căști, haine sau căști audio), sau prin folosirea acelorași lenjerii de pat.

Păduchii pubici se răspândesc de obicei prin contactul sexual și sunt foarte contagioși. Cele mai multe persoane sunt infectate după o singură expunere la o persoană infectată. Păduchii și ouăle pot supraviețui destul de mult pe obiectele personale, cum ar fi hainele sau prosoapele, pentru a fi răspândite altor persoane.

Păduchii de corp se răspândesc cel mai mult prin contactul cu obiecte personale, în special hainele și pălăriile. Sunt câteodată transmiși și prin contactul direct între persoane.

Păduchii se răspândesc de la o persoană la cealaltă. Animalele de casă nu pot avea păduchi de cap și nu îi pot transmite oamenilor.

Cum poți fi infectat cu păduchi?

Aflarea veștii că cineva din clasa copilului tău are păduchi – sau că propriul tău copil are – nu este o experiență foarte plăcută, să spunem așa. Dar ar trebui să stai liniștit în privința anumitor lucruri:

Păduchii de cap pot fi tratași prin diverse metode – și poți scapa de ei.

A avea păduchi nu înseamnă că tu sau copilul tău nu sunteți niște persoane curate sau că igiena voastră este precară. Oricine poate lua păduchi.

Păduchii de cap nu transmit boli – câteodată păduchii de corp pot fi gazde pentru diferite boli, dar păduchii de cap nu au fost identificați ca posibili purtători ai vreunor boli.

Dacă ai dubii în privința efectelor negative ale unor metode de tratament, poți folosi tratamete naturist – multe studii arată că ele sunt eficiente în tratatea infestațiilor.

Cum se răspândesc păduchii de la o persoană la cealaltă?

Păduchii nu au aripi, deci ei se pot doar cățăra – dar ei asta pot și pot fi extrem de rapizi. Aici puteți găsi un rezumat al modului în care se produce răspândirea păduchilor – și ce poți face în fiecare caz.

Păduchii de cap se pot răspândi prin contact direct cu părul unei persoane infectate.

Copii se vor îmbrățișa și literalmente își vor atinge capetele. Probabil nu puteți preveni complet acest lucru – nici alți părinți nu vor vrea. Doar fiți atenți la fiecare copil care se scarpină în cap constant sau care se plânge de mâncărimi ale scalpului și urmărește situatia alături de asistenta școlii sau de părinții copilului.

Ați trecut vreodată prin momentul în care copilul dv scoate din ghiozdanul o notificare din partea asistentei școlii prin care sunteți informat că există focar de infecție cu păduchi în clasa copilului dv?

Ați avut vreodată starea aceea de amețeală? A început dintr-odată capul să vă mănânce? V-ați făcut probleme că dacă copilul dv are păduchi, ceilalți părinți vor crede că sunteți un părinte neglijent?

Dacă ați trecut prin unul dintre aceste sentimente de angoasă și emoție, primul lucru pe care ar trebui să-l știți este că nu sunteți singur. Cei mai mulți dintre părinții care citesc acest notificări din partea cabinetului medical al scolii experimentează una sau mai mai multe senzații de acel fel. Cel de-al doilea lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă înarmați cu informații. Cea mai bună apărare este informarea despre tipurile diferite de păduchi, cum să îi tratezi și să-i previi și să îi urmărești cu atenție.

Câteva informații despre păduchi

Există trei tipuri de păduchi – de cap, de corp și pubieni. Numai cei de corp sunt cunoscuți ca purtători de boli- și fiind majoritatea copii, păduchii de cap sunt cei mai răspândiți.

Păduchii sunt niște insecte mici și sunt niște paraziți, avțnd nevoie de o gazdă umană pentru a supraviețui. Ca și țânțarii, ei străpung pielea și se hrănesc cu sânge.

O infecție cu păduchii de cap este denumită tehnic pediculoză. O astfel de infecție nu este cauzată de gradul de igienă al copilului. Cel mai curat copil din lume poate lua păduchi de cap dacă  el sau ea face următoarele: poartă o pălărie sau o eșarfă care aparține cuiva care are păduchi, își atinge părul de al cuiva infestat, folosește un pieptan sau o perie care a fost folosită anterior de cineva cu păduchi, folosește aceleași prosoape, aceiași bureți de baie, perne, pături, agrafe de păr sau elastice ale unei persoane infestate.

Mituri despre păduchi

Următoarele afirmații sunt mituri despre păduchi care nu sunt adevărate:

Păduchii pot zbura. Nu, ei nu pot zbura. Ei nu au aripi și ei se pot doar cățăra.

Animalele de casă sunt gazde pentru păduchi. Nu – Fido și Fluffy nu poartă păduchi umani- doar oameni pot, deoarece păduchilor le place doar sângele uman.

Păduchii nu pot trăi pe părul scurt, sau preferă părul lung. Nu, păduchilor nu le pasă de coafuri.

Ei se prind de firul de păr și se hrănesc cu sânge din scalp. Din cauză că se prind la câțiva milimetri de scalp, lungimea părului nu este un factor.

Păduchii de cap sunt foarte contagioși. Nu chiar, ei se pot răspândi, dar pentru cp ouăle sunt lipite de păr și adulții pot doar să se târască, anumite forme de contact direct corporal sunt necesare pentru a produce transmiterea de la un individ la celălalt.