Paduchii ( pediculosis) – Paduchii corpului – Paduchii capilari – Paduchii pubieni

Paduchii ( pediculosis)

Paduchii ( pediculosis) pot infesta scalpul, corpul, pubisul si genele. Paduchii capilari se transmit prin contact apropiat; paduchii corpului se transmit in conditii inghesuite, aglomerate; iar paduchii pubieni se transmit prin contact sexual. Simptomele, semnele, diagnosticul si tratamentul difera, in functie de locul infestarii.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi
Paduchii sunt insecte fara aripi, care sug sangele si care infesteaza capul ( Pediculus humanus var. capitis), corpul ( P. humanus var. corporis) sau pubisul ( Phthirus pubis). Cele 3 tipuri de paduchi difera substantial in morfologie si caracteristici clinice. Paduchii capilari si pubieni traiesc direct pe gazda; paduchii corpului traiesc pe haine. Toate tipurile sunt raspandite in lumea intreaga.

Paduchii capilari:

Paduchii capilari sunt cel mai intalniti la fete cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani, dar pot afecta aproape pe oricine; infestarile sunt rare in cazul negrilor. Paduchii capilari se transmit usor de la o persoana la alta, prin contact apropiat ( cum e cazul familiilor sau a claselor) si pot fi indepartati de pe cap prin electricitate statica sau vant; transmiterea pe aceste cai ( sau prin folosirea acelorasi perii, periute si palarii) este probabila, dar nedovedita. Nu exista nicio asociere intre paduchii capilari si igiena precara sau un statut socio-economic modest.
Infestarea implica, de regula, parul si scalpul, dar pot fi implicate si alte zone cu par. Infestarea activa implica, de obicei, ≤ 20 de paduchi si cauzeaza mancarime severa. Examinarea este de cele mai multe ori normala, dar poate dezvalui cojiri ale scalpului si adenopatie cervicala posterioara.
Diagnosticarea depinde de demonstrarea paduchilor vii. Acestia sunt detectati printr-o pieptanarea meticuloasa – prin intermediul parului ud cu un pieptene cu dinti apropiati ( dintii pieptenului la distanta de aproximativ 0.2 mm); paduchii se gasesc, de obicei, la spatele capului sau in spatele urechilor. Lindinile se observa mai repede, sunt ovale, de culoare gri cu oua albe fixate la baza firului de par. Fiecare paduche femela adult face 3-5 oua/zi, asa incat lindinile depasesc, de obicei, numarul paduchilor si nu reprezinta o masura a severitatii infestarii.
Paduchii corpului

Paduchii corpului traiesc la inceput pe lenjeriile de pat si pe haine, nu pe oameni, si se intalnesc cel mai adesea in conditii ingramadite ( ex. cazarmele militare) si la oamenii cu un statut socio-economic modest. Transmiterea de face prin impartirea hainelor contaminate si a lenjeriei de pat. Paduchii corpului sunt principalii vectori de tifos epidemic, tifos recurent si febra recurenta.
Paduchii corpului cauzeaza mancarime; semnele sunt puncte mici rosii, cauzate de muscaturi asociate, de obicei, cu semne de scarpinaturi liniare, urticarie sau infectare bacteriana superficiala. Acestea se gasesc in special pe umeri, fese, abdomen. Lindinile pot aparea si pe parul de pe corp.

IMG_0636
Diagnosticul se realizeaza prin demonstrarea paduchilor si a lindinilor pe imbracaminte, in special la cusaturi.
Tratamentul de baza este curatarea meticuloasa ( ex. curatarea, urmata de uscarea la 149 ° F) sau inlocuirea hainelor si lenjeriei de pat, lucru adesea dificil de realizat, intrucat oamenii afectati au putine resurse si putin control asupra mediului lor inconjurator.

Paduchii pubieni

Paduchii pubieni ( “crabi”) se transmit pe cale sexuala la adolescenti si adulti si pot fi transmisi copiilor, prin contact parental apropiat. Mai pot fi transmisi prin prosoape, lenjerii de pat, imbracaminte. cel mai des se infesteaza parul pubian si perianal, dar se poate raspandi la parul de pe coapse, spate si cel facial ( barba, mustata, gene).
Paduchii pubieni provoaca mancarimi. Semnele fizice sunt putine, dar unii pacienti prezinta cojiri si limfadenopatie si/sau limfadenite regionale. Maculele pielii de pe spate, fese, si coapse sunt palide, de culoare gri-albastrui ( maculae caerulae) si sunt cauzate de activitatea anticoagulanta a salivei paduchelui in timp ce mananca; sunt neobisnuite, dar reprezinta caracteristici ale infestarii. Infestarea genelor se manifesta prin mancarimi ale ochilor, senzatii de arsura si iritatie.
Diagnosticul este prin demonstrarea lindinilor, a paduchilor sau ambele, prin inspectare amanuntita ( lumina lampii de lemn) sau prin analiza microscopica. Un semn auxiliar de infestare este imprastierea petelor de maro deschis ( excretiile paduchiului) pe piele sau sub haine.

Puncte-cheie:
• Paduchii capilari si pubieni traiesc pe oameni, pe cand paduchii corpului pe haine;
• Confirmarea diagnosticului de paduchi se face prin gasirea de paduchi sau lindini vii;
• Tratati paduchii capilari sau pubieni cu un tratament specific ( ex. gelul natural impotriva paduchilor de la Thursday Plantation) ;
• Tratati paduchii corpului in functie de simptome si eliminati sursa paduchilor.