Paduchii de cap – Cauze – Simptome si Masuri de prevenire – Examinarea si testarea paduchilor

Păduchii de cap

Păduchii de cap sunt insecte minuscule care trăiesc pe suprafața scalpului. Ei pot trăi, de asemenea, și pe suprafața sprâncenelor sau a genelor.

Păduchii se pot răspândi în urma contactului cu alți oameni.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Cauze

Această categorie de păduchi infectează părul de pe cap. Ouăle sale minuscule sunt asemănătoare cu mătreața, însă în loc să se exfolieze, rămân lipite de scalp.

Păduchii de cap pot supraviețui până la 30 de zile în părul unui om. Ouăle lor pot supraviețui mai mult de două săptămâni.

Păduchii de cap se răspândesc cu ușurință, mai ales în rândul școlarilor. Ei se dezvoltă de obicei în spații înghesuite și supraaglomerate.

Puteți contacta păduchi dacă:

 • Intrați în contact direct cu o persoană care are păduchi
 • Atingeți hainele sau așternuturile cuiva care are păduchi
 • Utilizați pălariile, prosoapele, peria sau pieptenele unei persoane care a avut păduchi

Păduchii de cap provoacă mâncărimi severe, însă nu implică probleme medicale grave. Spre deosebire de păduchii de corp, aceștia nu poartă și nu transmit boli.

Statutul social sau igiena precară nu sunt aspecte definitorii în cazul persoanelor infestate cu păduchi.

Simptome

În cazul păduchilor de cap, simptomele includ:

 • Mâncărimi severe ale scalpului
 • Mici umflături roșii pe scalp, gât și umeri, care pot supura
 • Particule albe minuscule (ouă sau lindini) la baza firului de păr, care sunt greu de înlăturat

Examinarea și testarea

Păduchii de cap sunt greu de observat. Trebuie să va uitați îndeaproape. Folosiți mănuși de unică folosință și cercetați capul persoanei sub o lumină puternică. Sunt indicate lumina soarelui sau cele mai puternice lumini din interiorul locuinței dvs. în timpul zilei. O lupă poate fi de ajutor.

Depistarea păduchilor de cap:

 • Împărțiți părul în șuvițe foarte mici până la baza scalpului
 • Examinați scalpul și părul pentru a descoperi păduchi care se mișcă sau ouăle lor (lindini)
 • Folosiți această metodă pentru toată suprafața capului
 • Priviți cu atenție în jurul părții superioare a gâtului și la urechi (cele mai frecvente zone de depunere a ouălor).

Atât copiii cât și adulții ar trebui să urmeze tratament imediat după depistarea păduchilor sau ouălor.

Complicații posibile

În unele cazuri, persoanele vor dezvolta o infecție a pielii din cauza scărpinării. Antihistaminele pot contribui la diminuarea mâncărimii.

Când să apelați la medic

Luați legătura cu medicul dvs. dacă:

 • Simptomele nu au dispărut în urma tratamentului
 • Pielea dvs. se înroșește sau devine sensibilă, ceea ce ar putea indica o infecție

Măsuri de prevenire

Nu folosiți niciodată peria, pieptenele sau agrafele de păr, pălăriile, prosoapele sau hainele unei persoane care a avut păduchi.

Dacă copilul dumneavoastră are păduchi, anunțați școala, grădinița sau creșa unde este înscris. De obicei, copiilor le este interzis să se întoarcă la școală până când paraziții nu au fost îndepărtați definitiv.

În unele școli pot exista programe pentru evitarea cazurilor de infestare cu păduchi. Curățarea covoarelor și a altor suprafețe împiedică adeseori răspândirea tuturor tipurilor de infecții, inclusiv a păduchilor de cap.

Păduchii de cap sunt insecte parazite întâlnite doar la oameni. Păduchii de cap se gasesc de obicei pe suprafața scalpului, în spatele urechilor și lângă decolteu, în spatele gâtului. Ei se agață de păr cu ajutorul a șase picioare prevăzute cu gheare de forma unor cârlige. Păduchii de cap sunt rareori prezenți pe suprafața corpului, a genelor sau a sprâncenelor. Aceste insecte își depun ouăle lipicioase de culoare albă la baza tulpinii firului de păr, aproape de rădăcină, în timp ce după eclozare, păduchii rămân în principal pe suprafața scalpului. Cazurile de infectare cu păduchi sunt foarte frecvente, aceștia putându-se transmite cu ușurință în urma contactului direct cu persoane infectate, sau cu haine ori obiecte care le aparțin. Preșcolarii și elevii de școală generală și familiile lor sunt cei mai vizați.

Printre simptome se numără disconfortul produs de senzația că ceva se mișcă prin păr, mâncărimea provocată de o reacție alergică la mușcături, iritabilitate și eczeme apărute din cauza scărpinării. Cu toate că sunt foarte mici, păduchii pot fi observați pe suprafața scalpului atunci când se mișcă. Ouăle (lindinii) pot fi observate cu ușurință pe tulpina firului de păr.

Tratamentul implică o combinație între medicamente insecticide aplicate local și înlăturarea manuală a tuturor lindinilor cu un pieptene special sau cu degetele. Atât medicamentele cât și înlăturarea totală a lindinilor sunt necesare pentru a preveni reinfestarea. De asemenea, toate hainele, așternuturile și suprafețele mobilei trebuie spălate sau curățate cu insecticid.