Paduchii: Ce trebuie sa stie parintii – Persoane predispuse la infestare – Raspandirea paduchilor – Verificare impotriva paduchilor/ Controlul regulat

Paduchii: Ce trebuie sa stie parintii

 În fiecare an, în Statele Unite ale Americii, milioane de copii  se contamineaza cu păduchi.  Chiar daca  paduchi nu prezinta pericol in transmiterea vreunei boli, ei devin o pacoste. Acestia pot fi tratati, la domiciliu.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Următoarele informații preluate de la Academia Americana de Pediatrie (AAP), vă vor ajuta cum să va  verificați, sa va tratati, si sa preveniti răspândirea păduchilor.

Ce sunt paduchii?

Paduchii sunt insecte mici de dimensiunea unei seminte de susan (2-3 mm lungime). Corpurile lor sunt, de obicei, palide și gri, dar culoarea poate varia. Singularul cuvantului”paduchi” este „păduche”.

Paduchii se alimenteaza cu cantitati mici de sange de la nivelul scalpului. Ei supraviețuiesc mai puțin de o zi, dacă nu se afla in zona scalpului unei persoane. Paduchii iși depun ouăle aproape de zona scalpului.

Ouăle paduchilor de mai numesc lindini. Ele au o forma ovala (aproximativ 0,8 x 0,3 mm) iar culoarea lor variaza intre galben si alb. Lindinii sunt atașati de firele de par, cu o substanta lipicioasa care le ține ferm în loc. După eclozare carcasa lindinelui ramane atasata de firul de par.

Păduchi trăiesc aproximativ 28 de zile. Ei se inmultesc rapid, de depunand până la 10 oua pe zi. Este nevoie de doar aproximativ 12 zile pentru ca un nou ou eclozat sa ajunga la maturitate. Acest ciclu se poate repeta la fiecare 3 săptămâni, dacă paduchii sunt lasati netratati.

Persoane predispuse la infestare

Oricine se poate infesta cu paduchi. Acest lucru se intampla cel mai frecvent la copii de vârstă școlară elementară-preșcolară. Nu contează cât de curate pot fi parul si casa ta. De asemenea nu contează locul in care copiii și familiile trăiesc, junde se oaca, sau unde au locul de muncă.

Raspandirea paduchilor?

Păduchii sunt insecte taratoare. Ei nu pot sari, sau zbura. Principalul mod de raspandire a paduchilor, il reprezinta contactul prelungit cap-langa-cap. Sansele de raspandire scad atunci cand persoanele isi imprumuta produsele personale precum piepteni, perii si palarii.

Simptome

Cel mai comun simptom este scarpinarea. Scarpinarea apare dupa o durata de 4 saptamani dupa ce paduchii s-au instalat la nivelul scalpului. Partea din spate a urechii si a gâtului indica zona in care apar mancarimi frecvente. Mâncărimile cauzate de catre paduchi pot dura săptămâni, chiar daca acestia au disparut. O alta cauza a mancarimii o reprezinta aparitia eczemelor, mătretii, sau o alergii la produsele de păr.

Verificare impotriva paduchilor/ Controlul regulat

Controlul regulat al copilului este modalitatea principala care previne infestarea cu paduchi, raspandirea cat si inmultirea lor.

-verificati copilul într-o cameră luminată.
-desparte-i parul pentru a-i vedea scalpul

-Uita-ti-va dupa păduchi și lindini.

Păduchii sunt foarte greu de găsit deoarece evita lumina și pentru se muta rapid intr-un loc mai intunecat.

Lindinele arata ca o farama alba sau galben-maro care este atasata ferm de firul de par si se afla in apropierea scalpului. Zona unde se poti gasi aceste insecte este linia parului, partea din spate a gatului si partea din spate a urechilor.

Lindinii pot fi confundati cu matreata, cu particulele de murdărie, sau cu picături pulverizate ale sprayului de par. Lindinele este atasat de firul de par, dar matreata, murdăria, sau alte particule nu.

Udați părul copilului, utilizați un pieptene cu dinti fini pentru a-l pieptana parul pe sectiuni mici. După fiecare pieptanare, ștergeți pieptenele pe un prosop de hârtie umed. Examinati cu atenție scalpul, prosopul si pieptenele.

Nu trebuie sa aruncati lucrurile copilului. Hainele, lenjeriile, prosoapele, palariile se pot spala in apa fierbinte apoi uscate la caldura ridicata in cazul în care acestea au fost utilizate în termen de 3 zile înainte de a gasi păduchii.

Lucrurile care nu pot fi spălate pot fi uscate, curățate și sigilate într-o pungă de plastic timp de 2 săptămâni.

Nu pulverizați pesticide în casa deoarece acestea expun familia la substanțe chimice periculoase care nu sunt necesare atunci când aplicati tratament corespunzator copilului.

În cazul în care copilul dumneavoastră are paduchi, toți membrii familiei trebuie sa fie verificati.

Politica “fara lindini”

 Politica “fara lindini” este aplicata in scoala iar aceasta nu permite elevilor infestati sa vina la scoala. AAP si Asociatia Nationala a Scolii descurajeaza astfel de politica contestand faptul ca un copil nu ar trebui să lipsească de la școală din cauza ca este infestat cu paduchi.

De tinut minte (remember)

 Păduchii nu creaza probleme grave de sănătate copilului. În cazul în care acesta este este infestat se pot lua masuri rapide de prevenire si raspandire a paduchilor.