Paduchii capilari ( paediculus humanus capitis)

Paduchii capilari ( paediculus humanus capitis)

 Paduchii capilari sunt paraziti externi la oameni ( mancatori de sange), in special la copiii de varsta scolara. Paduchii isi lipesc ouale ( lindinile) in par si pot fi indepartati doar printr-o pieptanarea dura, cu un pieptene cu dintii foarte apropiati, “pentru lindini”. Paduchii adulti traiesc aproximativ o luna si isi petrec intregul ciclu al vietii pe gazda. Daca sunt separati de gazda, paduchii nu traiesc mai mult de 48 de ore, de aceea nu are niciun rost sa tratatezi scolile pentru a controla paduchii. Femelele depun intre 50 si 100 de oua, care ies intre 5 si 14 zile. Este foarte important sa intelegem ca doar 90% din oua ies dupa 9 zile. Durata vietii, de la ou la adult matur sexual, necesita de obicei in jur de trei saptamani. Paduchii se imprastie de la o persoana la alta, in special prin contact fizic, prin impartirea hainelor ( in special palarii) si a paturilor.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Controlul paduchilor se obtine doar prin sarguincioase si persistente aplicari ale sampoanelor sau cremelor pe baza de insecticide, a uleiurilor minerale sau pentru bebelusi, a pieptanarii lindinilor, a tunsorilor scurte si prin evitarea persoanelor infestate. Spalati zilnic hainele si lenjeria de pat pentru primele zile dupa ce tratamentul initial va elimina paduchii care au cazut de pe gazda si pentru a preveni reinfestarea membrilor familiei.

O metoda eficienta si non-chimica de a controla paduchii este uleiul din arbore de ceai. Doar imbibati parul cu ulei pe durata noptii, acoperiti capul cu un prosop pentru evita patarea cearsafurilor si a fetelor de perna, apoi dimineata samponati parul pentru a indeparta uleiul. Uleiul trebuie sa ramana pe cap pentru cel putin 8 ore, ca sa aiba efect. Desi este foarte probabil ca o singura aplicare a uleiului sa distruga toate etapele ( ou, nimfa, adult) paduchilor, recomand reaplicarea tratamentului la aproximativ 7 zile de la prima aplicare. Cred  ca o a doua si a treia aplicare sunt necesare pentru a asigura controlul paduchilor. Este o mare diferenta intre a distruge toate ouale si a distruge doar o parte din ele. Este nevoie ca dar cateva oua sa supravietuiasca pentru ca paduchii sa reapara iar si iar, in decurs de cateva saptamani. De asemenea, este foarte important sa se trateze fiecare membru al familiei si ar trebui sa se faca o incercare sincera sa se trateze si ceilalti copii care se joaca cu copiii vostri.