PADUCHI SAU LINDINI….E SUFICIENT SA TE GANDESTI SI DEJA INCEPE SA TE MANANCE CAPUL !

PADUCHI SAU OUALE LOR…DOAR DACA TE GANDESTI SI INCEPI SA CREZI CA AI

slide002

Exercitiu de imaginatie: o zi relativ lipsita de evenimente poate fi intrerupta brusc de sorirea  “asistentei de paduchi”. Ca urmarea a informatiilor transmise catre casa, parintii ne controleaza parul. In timp ce pieptenele cu dintii foarte desi este tras prin parul copiilor plangaciosi si recalcitranti, un sampon urat mirositor esta lasat sa actioneze, de cele mai multe ori “ doar in caz de”.

lice3lice2

Ne place sau nu, corpurile noastre reprezinta un mediu prielnic de viata pentru o gama variata de organisme. Fie ca este vorba de pielea sau parul nostru, dinti sau intestine, sange sau nervi, corpul nostru furnizeaza toate resursele pentru o viata sanatoasa pentru o mare varietate de organisme. Paduchii sunt doar un singur tip de paraziti ce se dezvolta pe corpul uman.

Paduchii sunt insecte mici, fara aripi, bine adaptate la modul lor de viata. Exista 3 tipuri care afecteaza omul: paduchele de par (Pediculus capitas), paduchele de piele (Pediculus corporis) si paduchele pubian (Phthirius pubis).

Corpul paduchelui pare a fi strivit si turtit, fapt ce ii permite sa stea pe pielea gazdei. Acest lucru este ideal pentru a obtine sangele de care are nevoie in hrana sa. Paduchii umani apartin unui grup cunoscut sub numele de paduchi de supt (Anoplura). Cand se hranesc, folosesc 3 ace cu care inteapa pielea si o intind cu o limba special adaptata pentru acest mod de hranire. Aceasta actiune este urmata de o pompare a gatului, fapt ce duce la sugerea sangelui.  Mesele sunt frecvente si dureaza cateva minute.

O  data ce un paduche a gasit o sursa de hrana buna cu sange, nu mai este nevoit sa se miste. Picioarele paduchilor nu sunt pentru mers ci mai mult pentru agatat. Picioarele lor sunt curbate spre interior si au “ghearele” foarte bine dezvoltate.  Ghearele paduchelui pubian , ce se gaseste in zona pubiana, sunt foarte pronuntate  iar acestia mai poarta si denumirea de “paduchi lati”.

Ouale sunt stabilite individual sau in grupuri si sunt foarte bine prinse de par, desi paduchii vor lasa oua si pe hainele care intra in contact cu pielea. Eclozarea nimfei mature este purtata de vant. Aerul este colectat prin gura nimfei si trece prin sistemul digestiv pana cand presiunea gazului este suficient de mare pentru a expulza nimfa. Nimfa eclozata arata mai mult sau mai putin ca o versiune mai mica a adultului. Ciclul de viata poate dura pana la 5 saptamani.

Stiati aceste fapte?

Exista aproximativ 400 de specii de paduchi  diferite

Paduchii au o marime de 0.3 pana la 11mm

Paduchii afecteaza aproape toate speciile de mamifere, desi nici unul nu este cunoscut ca a infestat balenele sau liliecii.

Paduchii pot transporta boli precum febra, tifos, boli infectioase. In timpul Revolutiei Ruse, se credea ca 3 milioane de oameni au murit din cauza tifosului transportat de paduchi.

Beethoven nu a avut paduchi! 582 de fire de par ale compozitorului au fost analizate intr-un laborator din Arizona, si s-a constatat ca, in ciuda faptului ca in secolul al 16 lea a fost epidemie de paduchi, compozitorul a fost ferit de asa ceva.

Potrivit doctorului John Maunder de la centrul medical de Entomologie de la  Cambridge, exista un numar crescut de paduchi in fiecare toamna. El sugereaza ca vinovatii sunt “transportatorii” ce au paduchi fara sa stie. Acesti transportatori nu prezinta mancarimi si nu isi trateaza scalpul, dar pot infesta  alte persoane in timpul vacantelor scolare.

spy mobile phone software