Lupta cu paduchii capilari

Lupta cu păduchii capilari

Păduchii capilari pot apărea oricui. Ei nu fac discriminări după rasă, vârstă, sex, sau statutul social. Apariția păduchilor capilari nu reprezintă un semn de lipsă de igienă. Acești păduchi se orientează mereu după un scalp călduț pentru a se gădzdui și în momentul în care îl găsesc, îl populează cu o întreagă familie – sau  cu o întreagă școală – într-un timp foarte scurt.  Se estimează că în fiecare an de la 6 la 12 milioane de oameni fac păduchi capilari. Ceea ce înseamnă că sunt în medie 22,000 cazuri pe zi. Din fericire păduchii capilari nu transmit boli – doar discomfort și inconveniențe. Este bine să învățăm cum să recunoaștem infestarea cu păduchi capilari, cum să o tratăm, și cum să prevenim o eventuală reinfestare.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Capul unui păduche capilar este plat, o insectă de mărimea unei semințe de susan care trăiește din sângele extras din scalpul uman. Păduchii capilari nu se regăsesc la câini, pisici ori alte animale- doar la oameni. După ce te înteapă un păduche și se hrănește, el lasă o cantitate mică de salivă, care de obicei mâncărimi. Mâncărimea este cel mai comun semn de infestare cu păduchi. Păduchele capilar își petrece întreaga viată (apriximativ o lună) pe scalpul uman. Odată ajuns în păr, păduchele femelă se împerechează și, o zi mai târziu depune 4 sau 5 ouă ( cunoscute și sub numele de” lindini”). Aceste ouă sunt atașate la rădăcina părului cu un fel de secreție lipicioasă, și din această cauză o spălare obișnuită, descâlcirea și pieptănarea părului sau uscarea nu îi poate alunga. Ouăle sunt atașate la rădacina părului, foarte aproape de scalp. Incubați de căldura corpului uman, aceștia eclozează intr-o perioadă de la 7 la 10 zile. După o săptămână sau două mai târziu, noii păduchi maturi, se împerechează, și – dacă sunt lăsați netratați – ciclul se repetă.

Un singur păduche poate depune nu mai puțin de 300 ouă pe parcursul vieții. Deci într-o lună, o infestare netratată înseamnă sute de păduchi pe scalp. Chiar dacă păduchii nu sar sau zboară, ei se mișcă și se furișează foarte repede. Cea mai comună cale de infestare cu păduchi este prin contact direct tête-à-tête. Indirect, păduchii capilari pot fi transmiși prin folosirea unui pieptene sau a unei perii de la o persoană care are păduchi, prin împrumutarea de lucruri personale cu cineva care are păduchi precum prosoape, haine, clame de păr, pălarii, căști de protecție, căsti ( de telefon), lenjerii sau perne sau prin contactul cu animale împăiate infestate, păpuși, jucării din pluș, pernuțe sau covoare. Până și părul din alte părți ale corpului care are lindini poate transmite păduchi capilari. Păduchii pot trăi de la o zi la cinci zile fără să se hrănească.

Cu toate că paduchii sunt dificil de văzut, ei sunt ușor de recunoscut, dat fiind faptul că tu chiar ii cauți. Ar trebui să vă gândiți la o infestare atunci când cineva experimentează o mancarime continua a scalului, de obicei după urechi sau la ceafă. Când te uiți mai aproape, s-ar putea să observi eczeme asemănătoare unor puncte roșii. Dar fiți atenți: păduchii pot fi prezenți chiar dacă nu există nicio mancarime sau erupție.

Este aproape imposibil să observați păduchii cu ochiul liber deoarece ei fug de lumină, mișcându-se rapid către căldura și întuneric. Ouăle sau lindinile sunt mai ușor de observat. Lindinile vii sunt de culoare gri-albicios, formă ovală și arată ca un cristal de zahăr, aproximativ de mărimea unui punct de la sfârșitul propoziției. O lindină moartă este maro, și o lindină goală (care a eclozat ) este albă sau poți vedea prin ea. O lupă vă poate ajuta să le vedeți mai bine. Câteodata, punctele mici și albe din păr precum mătreața sau picături de spray de păr pot fi confundate cu lindinile. Atunci când încercați să îndepărtați aceste puncte de pe firul de păr, mătreața sau spray-ul vor ieși cu ușurință, în schimb lindinile sunt foarte greu de îndepărtat.

Atunci când încercăm să indentificăm păduchii, examinăm firul de păr incepând de la scalp. Cautarea de păduchi și lindini cere timp și răbdare. Dacă gasiți chiar și o singură lindină, puteți fi siguri că păduchii sunt  prezenți deasemenea.Chiar dacă doar unei singure persoane i se găsesc păduchi, toată familia sau/și clasa trebuie verificată ți eventual tratată.

O dată gasiți păduchii, problema trebuie luată în serios rapid, pentru a preveni răspândirea. Există foarte multe remedii naturale (produse neprescrise de medic)  care pot fi folosite ca și tratament împotriva păduchilor. Instrucțiunile pot varia de la un un produs la altul, de aceea este important să citim informațiile de pe produs înainte să-l folosim.

Cercetările medicale au dezvăluit că după un tratament corect împotriva păduchilor, dacă sunt găsite lindini la mai mult de 1,5  centimetri (1/2 inch)  de scalp, ele sunt considerate moarte și nu mai sunt considerate un pericol de reinfestare. CU toate acestea, dacă sunt lăsate în păr, lindinile  îl pot pune pe pacientului în situații de discomfort și respingere, totodată nenecesare. Unele școli s-ar putea să aibă regula ” fără păduchi”, ceea ce înseamnă că înainte să fie readmis la școală, copilul trebuie să nu mai prezinte lindini in păr.

Chiar și după ce toți păduchii sunt eliminați din păr și scalp, poate exista pericolul de reinfestare  deoarece păduchii pot trăi în mediu înconjurător. Lindinile pot zace în stare latentă pentru câteva săptămîni, și după să eclozeze și să infesteze indivizi care nu bănuiesc nimic. Având în vedere cât de repede se pot răspîndi păduchii, este de la sine înțeles că dezinfectarea casei dumneavoastră este un pas important în evitarea reinfestării. Toate hainele, prosoapele, cearșafurile, așternuturile, și jucăriile din pluș (material) care au intrat în contact cu orice persoană infestată, trebuie spălate la 130 grade. Orice articol ce nu poate fi spalat, trebuie pus într-un uscător cu aer fierbinte pentru cel puțin 20 de minute. În caz contrat, curațați și uscați sau puneți lucrurile ce nu pot fi puse la mașină într-un sac de plastic sigilat și lasați-l într-un loc răcoros și uscat pentru o lună.

Înmuiați toate pieptenele și periile în apă fierbinte sau într-o soluție făcută din produsele la îndemână, pentru 10 minute după fiecare folosire. Aspirați cu atenție saltelele, covoarele și mobila în mod constant pentru a strânge eventualele lindini și păduchi rămași în viață.

Un pas cheie în evitarea păduchilor este educarea copiilor pentru prevenirea infestării. Fără să vă speriați copilul, asigurați-va că el sau ea înțelege că nu e bine e să împrumute  sau să folosească articole personale precum piepteni, perii, pălării, căști, saucbentițe de păr de la alți copii.  Să nu așeze haine sau pălării peste altele necunoscute. Să așeze pălăriile și hainele în așa fel încât să nu se atingă cu aricolele altor persoane. Și amintiți-vă că neraportarea  infestarii cu păduchi pentru că nu o considerați importantă sau pe motiv de rușine este o mare greșeală. Poate duce la o epidemie.

Păduchii sunt  statistici – nu un stigmat. Dacă sunteți infestat,  să nu  intrați in panică sau să vă simțiți rușinați.