Intrebari si raspunsuri despre Acnee, cosuri, puncte negre si puncte albe

Acnee

Întrebări şi răspunsuri despre Acnee

Această lucrare conţine informaţii generale despre acnee. Ce este şi cum se dezvoltă, care sunt cauzele acneei, şi opţiunile de tratament existente pentru diferite forme de acnee. Se oferă de asemenea informaţii despre îngrijirea pielii. Dacă aveţi alte întrebări după citirea acestui articol, este recomandat să le discutaţi cu doctorul dumneavoastră.

Ce este Acneea?

Acneea este o afecţiune ce apare ca urmare a acţiunii hormonilor şi a altor substanţe regăsite pe glandele uleioase ale pielii (glande sebacee) şi foliculilor de păr. Aceşti factori duc astuparea porilor şi la dezvoltarea de leziuni cel mai adesea cunoscute ca şi comedoade sau coşuri. Leziunile provocate de acnee apar de obicei pe faţă, gât, spate, piept, şi umeri. Deşi de regulă acneea nu este o ameninţate serioasă la adresa sănătăţii, poate duce la o suferinţă emoţională semnificantă. Acneea în forma sa gravă poate lăsa cicatrici permanente.

 Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

 • Cum apare acneea?
 • Care sunt cauzele acneei?
 • Cine poate suferi de acne?
 • Cum poate fi tratată acneea?
 • Tratament pentru Puncte negre, Puncte alble, şi Acnee uşor inflamatorie
 • Tratament pentru Acnee Nodulară moderată sau Acnee chistică
 • Tratamente pentru Acnee influenţată de hormoni la Femei
 • Alte tratamente pentru Acnee
 • Modalităţi de îngrijire a pielii pentru persoanele cu acnee
 • Ce tipuri de cercetări se realizează pentru studierea Acneei?
 • Unde putem găsi mai multe informaţii despre Acnee?

Ilustraţii

 • unitate Pilosebacee obişnuită
 • Tipuri de leziuni

Cum apare Acnee?

Doctorii descriu acneea ca o afecţiune a unităţii pilosebacee (PSUs). Regăsite pe tot corpul, unităţile pilosebacee sunt compuse din glande sebacee conectate la un canal, numit folicul, ce conţine un fir de păr mic (vezi ilustraţie Unitate Pilosebacee obişnuită). Aceste unităţi se găsesc în număr mai mare pe faţă, partea superioară a spatelui, a pieptului. Glandele sebacee creeză o substanţă uleioasă numită sebum care evoluează către suprafaţa pielii prin foliculul deschis, cel mai adesea cunoscut sub numele de por. Celulele numite keratinocite unesc foliculii.

Unitate Pilosebacee obişnuită

pic4

 Părul, sebum, şi keratinocite ce umplu folicul îngust pot produce un dop, ce este un semn timpuriu al acneei. Dopul previne apariţia sebumului la suprafaţa pielii prin por. Combinaţia de ulei şi celule permite creşterea bacteriei denumite acnee Propinibacterium (Acnee P)  în înteriorul foliculului blocat, acesta trăind de obicei pe piele. Aceste tipuri de bacterii produc chemicale şi enzime şi atrag celulele albe de sânge cauzând inflamaţia. (Inflamaţia este o reacţie caracteristică ţesuturilor de a îmbolnăvi sau răni şi se poate recunoaşte prin următoarele semne: inflamaţie, roşeaţă, căldură, şi durere.) Atunci când peretele foliculului blocat este doborât, varsă totul pe suprafaţa pielii aprópiate – sebum, celule de piele moartă, şi bacterii- ducând la leziuni sau coşuri.

Persoanele ce suferă de acnee prezintă o serie de leziuni, unele dintre acestea se regăsesc în ilustraţiile de mai jos. Leziunea cea mai frecventă cauzată de acnee, este numită comedo (KOM-e-do), fiind doar un folicul de păr blocat şi mărit. Dacă acest comedo rămâne sub piele, este denumit comedo închis şi produce o umflătură albă numită punct alb. Comedo ce ajunge la suprafaţa pielii şi se deschide poartă numele de comedo deschis sau punct negru pentru că pare negru pe suprafaţa pielii. Această descolorare neagră este cauzată de schimbările ce au loc în sebum la expunerea la aer. Nu apare ca urmare a prafului. Atât punctele albe cât şi punctele negre pot rămâne pe piele pentru o perioadă lungă de timp.

Tipuri de Leziuni

pic5pic6pic7

Alte leziuni ale acneei ce pot deranja, sunt incluse în cele ce urmează:

Papule. Leziuni inflamate care arată de obicei precum umflături mici, rozacee pe piele şi pot fi sensibile la atingere.

Pustule (coşuri). Papulele recunoscute prin leziuni ce conţin puroi alb sau galben şi care pot fi  la bază de culoare roşie.

Noduli. Leziuni solide, mari, dureroase ce sunt bine înrădăcinate în piele.

Chiste. Leziuni adânci, dureroase umplute cu puroi ce pot provoca cicatrici.

Care sunt cauzele acneei?

Nu este cunoscută cauza exactă a acneei, însă doctorii consideră că este rezultatul mai multor factori. Un factor important este o creştere a nivelului de hormoni numiţi androgeni (hormoni masculini). Această creştere, atât la băieţi cât şi la fete în perioada pubertăţii pot cauza creşterea glandei sebacee şi producerea în cantităţi mai mari a sebumului. Schimbări hormonale legate de sarcină sau începerea sau oprirea luării de anticoncepţionale, pot de asemenea cauza acneea.

Un alt factor este reprezentat de ereditate sau genetică. Cercetătorii consideră că tendinţa de a dezvolta acnee poate fi moştenită de la părinţi. Spre exemplu, studii arată că mulţi băieţi de vârstă şcolară cu acnee au istoric în familia cu această afecţiune. Anumite medicamente, inclusiv androgeni şi litiu, sunt cunoscuţi a cauza acnee. Cosmetice uleioase pot modifica celulele foliculilor, unindu-i, producând un dop.

 • Factori ce pot agrava Acneea
 • Factorii ce pot declanşa acneea includ:
 • Schimbările hormonale la tinerele adolescente şi la femeile adulte ce au loc cu 2 până la 7 zile înaintea apariţiei ciclului menstrual
 • Ulei provenit din produse de îngrijire a pielii (hidrantante sau produse cosmetice) sau grăsime întălnită în mediul de lucru ( de exemplu, o bucătărie cu friteuze)
 • Presiunea în urma purtării de cască sau echipament sportiv, rucsac, gulere strânse, sau uniforme sportive strânse pe corp.
 • Substanţe iritante, precum poluare sau umiditate crescută
 • Stoarcerea sau palparea leziunilor

Mituri despre cauzele Acneei

Există nenumărate mituri despre cauzele acneei. Cel mai des ciocolata şi mâncarea grasă sunt învinuite, însă nu există dovezi concludente care să arate faptul că mâncarea influenţează dezvoltarea şi evoluţia acneei la majoritatea oamenilor. Un alt mit frecvent întâlnit este acela că murdăria poate cauza acne; totuşi, punctele negre şi alte leziuni ale acneei nu sunt provocate de murdărie. Stresul un cauzează acneea, însă studii arată că stresul poate agrava acneea pentru cei ce suferă deja de această afecţiune.

Cine poate avea acnee?

Oameni de diferite rase şi vârste pot avea acnee. Este mai frecvent întâlnită la adolescenţi şi tinerii adulţi.

Se estimează că 80 la sută din numărul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 11 şi 30 de ani suferă de acnee la un momento dat. Pentru majoritatea oamenilor, acneea tinde să dispară când ajung la vârsta de 30 de ani; totuşi unele persoane aflate la vârsta de 40 şi 50 de ani continuă să sufere de această afecţiune a pielli.

Cum se poate trata Acneea?

Acneea este deseori tratată de dermatologi, doctori specializaţi în afecţiuni ale pielii.

Aceşti doctori tratează toate tipurile de acnee, în special cazuri mai grave. Doctorii specializaţi în medicinp generală sau de familie, pediatri, sau internişti pot trata pacienţi ce suferă de forme mai uşoare de acnee.

Scopul tratamentului este acela de a vindeca leziunile existente pentru a preveni formarea, crearea de cicatrici, şi de a minimiza stresul psihologic şi al ruşinii cauzate de această boală.

Tratamentul medicamentos îşi propune să reducă câteva probleme ce joacă un rol important în apariţia acneei:

 • Adunarea anormală de celule în interiorul foliculului
 • Creşterea producerii de ulei
 • Bacterii
 • Inflamaţie

 Toate medicamentele pot avea efecte secundare. Unele efecte secundare pot fi mai grave ca altele. Este recomandată citirea prospectului medicamentului respectiv şi să te adresezi medicului de familia sau farmacistului în cazul în care ai întrebări despre posibile efecte secundare.

În funcţie de gravitatea problemei, doctorul poate recomanda unul din medicamentele disponibile fără prescripţie medicală (OTC) şi /sau medicamente pe bază de prescripţie medicală. Unele din aceste medicamente pot fi topice (se aplică direct pe piele), iar altele pot fi orale (luate pe cale orală). Doctorul poate recomanda folosirea mai multor medicamente topice sau combinarea medicinei orale cu medicina topică.

Cum trebuie să-şi îngrjească pielea persoanele care au acne?

Curăţarea delicată a pielii

Dacă ai acne, faţa trebuie curăţată uşor cu un produs de curăţare blând, o dată dimineaţa şi o dată seara, precum şi după  depunerea unui efort fizic. Spală faţă începând cu zona de sub maxilar către linia trasată de păr şi ai grijă să clăteşti bine pielea.

Consultă doctorul sau un alt specialist în sănătate pentru a alege cel mai bun produs de curăţare a pielii.

Folosirea săpunurilor dure sau a discurilor exfolinate aspre nu ajută întrucât pot agrava situaţia. Aplicarea astringenţilor nu este recomandată decât în cazul în care pielea este foarte grasă, şi în acest caz, acest produs trebuie aplicat doare pe petele uleioase.

Evită atingerea pielii

Evită frecarea sau atingerea leziunilor de pe piele. Stoarcerea, ciupirea sau atingerea petelor poate duce la apariţia cicatricilor sau a umflăturilor închise la culoare.

Bărbiereşte-te cu grijă

Testează atât aparatele de ras cât şi cele electrice pentru a observa care sunt mai blânde. Atunci când foloseşti un aparat de ras, ai grijă ca lama să fie ascuţită şi înmoaie bine părul cu săpun şi apă înaintea aplicării cremei de bărbierit. Bărbiereşte-te uşor şi doar când este nevoie pentru a reduce riscul de a te tăia.

Evitarea arsurii de soare sau a bronzului

Multe din medicamentele folosite pentru tratarea acneei provoacă arsura de soare. Arsura de soare ce înroşeşte pielea sau bronzul ce închide pielea la culoare ajută la ascunderea petelor şi usucă pielea. Totuşi, aceste beneficii sunt doar pe termen scurt, şi există nenumărate riscuri cunoscute ale expunerii la soare, precum îmbătrânirea prematură a pielii şi riscul de a avea cancer de piele.

Alegerea cu grijă a produselor cosmetic

În decursul tratamentului pentru acnee, este nevoie să schimbi unele din cosmeticele folosite.

Toate produsele cosmetice, precum şi cele de îngrijire a părului nu trebuie să conţină uleiuri. Alege produse etichetate noncomedogenice ( însemnând faptul că nu promovează creearea de pori închişi). Totuşi, la unele persoane, chiar şi aceste produse pot agrava acneea.

Ce fel de cercetări se realizează despre acnee?

Cercetătorii în medicină lucrează la noi medicamente pentru a trata acneea, în special antibiotice topice pentru a le înlocui pe cele curente. Aşa cum se întâmplă cu multe alte infecţii bacteriene, doctorii au descoperit că odată cu trecerea timpului, bacteria asociată acneei devine rezistentă la tratamentul cu anumite antibiotice, deşi nu este clar cât de gravă este această rezistenţă la tratament.

Cercetătorii încearcă de asemenea să înţeleagă mai bine modul în care acţionează acneea pentru a dezvolta noi tratamente. De exemplu, un grup  de cercetători ai NIAMS studiază mecanismul ce dirijează dezvoltarea glandelor sebacee. Un alt grup încearcă să înţeleagă modul în care Acneea P. acţionează sistemul imun pentru a identifica posible intervenţii imunologice. Alte arii de cercetare implică examinarea efectului izotretinoin (un medicament puternic pentru acnee) asupra glandelor sebacee. Mai mult, un nou medicament numit isoprenycystein este în momentul de faţă evaluat pentru tratarea inflamaţiei porvocate de Acnee P. şi excesului de sebum.