Informatii generale cu privire la paduchi – Cine ia paduchi? – Ce sunt paduchii? – Cum este sa ai paduchi

Informatii generale cu privire la paduchi

 Ce sunt paduchii?

-paduchii sunt insecte parazite numite Pediculus humanus capitis. Ei traiesc doar pe capul oamenilor.

-exista trei forme de paduchi

  • Lindinile sunt ouale paduchilor. Ouale ovale, albe-galbui sunt greu de detectat si pot fi confundate cu matreata. Ele sunt atasate de firul de par si le ia cam o saptamana sa eclozeze. Ouale raman si dupa eclozare iar multe dintre acestea sunt carcase goale.
  • Nimfele eclozeaza din oua. Puii arata ca adultii, dar sunt de dimensiuni mai mici. Ele au nevoie de aproximativ 7 zile pentru a ajunge la maturitate si se hranesc cu sange pentru a supravietui.
  • Adultii au dimensiunea unei seminte de susan. Au sase picioare si o culoare ce variaza de la aramiu la alb-cenusiu. Picioarele lor au gheare de forma unor carlige, prin care se tin de firul de par. Adultii pot trai pana la 30 de zile si se hranesc cu sange.

-paduchii nu pot sari, salta sau inota.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Cine ia paduchi?

-oricine poate lua paduchi, insa prescolarii, copiii din clasele primare si parintii lor prezinta riscul cel mai mare.

-conform studiilor, afro-americanii rareori iau paduchi.

Cum se transmit paduchii?

-paduchii sunt transmisi prin mentinerea contactului direct al capului cu parul unei persoane infestate.Acest lucru este comun in timpul jocurilor sau activitatilor sportive la scoala si cu persoanele apropiate, acasa.

-transmiterea se poate face si prin haine, piepteni, perii de par sau prosoape infestate, dar extrem de rar. Durata vietii unui paduche este foarte scurta o data indepartat din par, deci dezinfectarea nu este necesara.

Cat de contagiosi sunt paduchii?

-rata de transmitere este foarte mica

Cum este sa ai paduchi?

-cel mai adesea, paduchii se gasesc in spatele urechilor si a gatului. Se intampla rar sa fie gasiti pe corp, gene sau sprancene.

-o persoana care are paduchi poate avea senzatia ca ceva i se misca prin par, simtind gadilituri si mancarimi. Multi realizeaza ca au paduchi doar cand senzatiile de mancarime se intensifica, ceea ce se poate intampla de la o saptamana pana la 2-3 luni dupa momentul infestarii.

-mancarimea poate fi cauzata si de o reactie alergica la muscaturi

-pot aparea rani, din cauza scarpinatului, care se pot infecta

Cat de periculosi sunt paduchii?

-paduchii nu reprezinta o problema reala de sanatate

-ei foarte rar cauzeaza altceva decat mancarimi la nivelul scalpului

Se pot preveni paduchii?

-paduchii reprezinta o infectie usoara. Unele scoli organizau verificari periodice, urmate de excluderea celor afectati. Aceasta era o pierdere de timp intrucat procesul era ineficient in impiedicarea raspandirii paduchilor.

-cel mai bun mod de a opri infestarea este ca persoana sa invete sa isi verifice parul de paduchi

-ingrijirea adecvata a parului ajuta doar la tinerea sub control a paduchilor si, de asemenea, la observarea acestora si tratarea de timpuriu

Un copil care are paduchi ar trebui retras, temporar, de la scoala ?

-nu! Conform indicatiilor Departamentului pentru educatie si plasare a fortei de munca/Departamentului pentru sanatate privind controlul infectiilor in scoli si gradinite, nu este necesar ca un copil ce are paduchi sa stea departe de scoala.

-unul din motivele pentru a decide astfel este faptul ca acel copil era purtator deja de cateva saptamani, pana a fi descoperit.

-scrisorile trimise celorlalti parinti pentru a-i notifica cu privire la existenta unor astfel de cazuri nu s-au dovedit a reduce raspandirea paduchilor, insa adesea provocau mancarimi si angoase ca raspuns pe baza psihica.

Cum se pot trata persoanele infestate cu paduchi?

-infestarea cu paduchi se poate constata doar in ipoteza in care se gaseste un paduche viu, care se misca

-pieptanarea in scopul detectarii, facuta de parinti sau membri ai familiei conform indicatiilor este cea mai buna metoda de diagnosticare.

-apropiatii celor infestati, care traiesc in aceeasi casa, sunt, de regula, verificati si tratati, daca au paduchi.