Informatii despre paduchii de cap: lindina, larva si paduchele adult Ce sunt paduchii de cap? Cat de frecventa este infestarea cu paduchi de cap? Care sunt persoanele vizate?

Informații despre păduchii de cap

Păduchii de cap sunt paraziți umani. Pluralul cuvântului louse este lice.

Păduchii de cap se transmit prin contact direct sau prin utilizarea în comun a pieptenilor, periilor de păr, șepcilor sau a altor obiecte vestimentare.

Păduchii de cap sunt o problemă frecventă în rândul preșcolarilor și al elevilor.

Păduchii de cap provoacă senzația de gâdilare, lăsând impresia că ceva se mișcă în păr, mâncărime și eczeme la nivelul capului.

Tratamentul trebuie să vizeze atât persoana afectată, cât și membrii familiei și locuința acesteia.

Nu uitați: un păduche + alt păduche = doi păduchi = începutul  unei infestări cu păduchi.

Copiii foarte mici ar trebui să fie examinați de un medic înaintea începerii tratamentului.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Ce sunt păduchii de cap?

Păduchii de cap sunt paraziți care trăiesc în părul oamenilor. Infestarea cu păduchi de cap se numește pediculoză. (Păduchele de cap, Pediculus humanus capitis este diferit de păduchii care provoacă infecții ale corpului sau ale părului pubian).

Cât de frecventă este infestarea cu păduchi de cap?

Infestarea cu păduchi de cap este des întâlnită. Conform estimărilor, până la 1 din 10 copii este infectat cu păduchi în timpul școlii. Așa cum a arătat un studiu, costul anual estimat al cazurilor de infestare cu păduchi de cap în Statele Unite a fost de aproape 1 miliard de dolari.

Care sunt persoanele vizate?

Oricine intră în contact direct cu cineva care a avut păduchi sau cu haine sau alte lucruri infectate este în pericol să contacteze păduchi de cap. Astfel, păduchii se transmit cu ușurință de la o persoană la alta. Preșcolarii și elevii din școala generală (copiii între 3-10 ani) și familiile lor sunt cei mai afectați. Persoanele de sex feminin contactează păduchi de cap mult mai des decât cele de sex masculin. Păduchii de cap afectează foarte rar afro-americanii.

Cum anume contactează copiii păduchi de cap?

Copiii pot contacta păduchi de cap în diverse moduri.

  • Prin contactul cu o persoană deja infestată: mai ales la joacă, la școală, în timpul activităților sportive, acasă, în timpul petrecerilor în pijama sau în tabere
  • Prin purtarea hainelor infestate, ca de exemplu pălării, eșarfe, haine groase, uniforme școlare sau accesorii de păr
  • Prin folosirea pieptenilor, periilor sau prosoapelor infestate
  • Prin contactul cu patul, canapeaua, perna, covorul sau o jucărie de pluș care a fost în contact cu o persoană afectată

Cum arată păduchii de corp?

Există trei stadii de viață ale păduchelui: lindina, larva și păduchele adult.

Ouăle: ouăle de păduche se numesc lindini. Acestea sunt greu de observat, fiind adesea confundate cu mătreața sau cu mici picături de spray fixativ. Lindinile sunt depuse la baza tulpinii firului de păr, fiind lipite de aceasta. Ele au o formă ovală și sunt de obicei de culoare alb-gălbuie. Eclozarea are loc după aproximativ o săptămână.

Larvele: Larvele apar după eclozare. Larva are același aspect ca păduchele de cap adult, însă dimensiunile sale sunt mai mici. Larvele devin adulți după aproximativ 7 zile.

Adulții: Păduchele adult are aproximativ dimensiunile unei semințe de susan, 6 picioare și este de culoarea gri spre alb. La persoanele brunete, păduchele adult va avea o culoare mai închisă. De obicei, femelele sunt mai mari decât masculii și depun ouă. Păduchii adulți pot trăi până la 30 de zile în părul unei persoane. Pentru a supraviețui, ei trebuie să se hrănească cu sânge. În absența gazdei sale, păduchele va muri după 1-2 zile.

Care sunt cele mai afectate zone?

De obicei, păduchii de cap trăiesc pe suprafața scalpului, în spatele urechilor și lângă decolteu, în spatele gâtului. Păduchii se agață de firele de păr cu ajutorul ghearelor asemănătoare unor cârlige, aflate la capătul celor 6 picioare. Păduchii de cap afectează foarte rar alte zone ale corpului, genele sau sprâncenele.

Care sunt semnele și simptomele în cazul infestării cu păduchi de cap?

Pot apărea următoarele simptome:

  • senzația că ceva se mișcă prin păr
  • mâncărimi (provocate de o reacție alergică la mușcături)
  • apariția unor eczeme  pe suprafața capului (din cauza scărpinării);
  • aceste eczeme se pot infecta;
  • iritabilitate.

Cum are loc diagnosticarea în cazul infestării cu păduchi de cap?

Păduchii de cap pot fi depistați prin examinarea atentă a părului și scalpului în vederea lindinilor, larvelor sau a adulților. Identificarea larvelor sau a adulților poate fi dificilă. De obicei, aceștia sunt puțini la număr și se deplasează cu viteză la contactul cu degetele. Totuși,  prezența lindinilor aproape de scalp este o confirmare a faptului că persoana este infestată. Dacă lindinile se află la peste ¼ inch de scalp, infestarea a avut probabil loc în urmă cu mai mult timp. Dacă nu sunteți sigur că o persoană are sau nu păduchi de cap, diagnosticarea ar trebui făcută de un medic, de o asistentă școlară sau de un specialist de la departamentul de sănătate local sau de la serviciul de dezvoltare agricolă. Ouăle păduchilor de cap pot fi observate cu ușurință cu ajutorul unui microscop.