Identificarea paduchilor de cap

Identificarea paduchilor de cap

 Fiecare parinte trebuie sa stie cum sa identifice paduchii de cap.De ce? Milioane de nord americani vor contacta paduchi acest an.Vei sti cum sa ii identifici atunci cand va fi cazul ?

Identificarea paduchilor poate fi o treaba complicata.Defapt,poate nu vei fi capabil sa faci asta,daca cel putin nu ai vazut inainte sau chiar stii dupa ce sa te uiti.Multi parinti se uita repede si nu observa nimic.Unii din ei pot diagnostica gresit ,cand vad chestii albe in par care sunt alte resturi cum ar fi pielea uscata,matreata,celule epiteliale descuamate sau dermatita scalpului.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

 

Ce sunt paduchii de cap?

 

 • Acestia sunt gandaci mici si gri sau rosiatici (1mm – 4mm).
 • Paduchii traiesc doar pe capul omului -nu pe animalele de companie sau alte parti ale corpului.
 • Nu pot supravietui in afara capului mai multe 24-48 de ore fara s ase hraneasca cu sange.
 • Paduchii nu topaie,sar sau zboara.
 • Ouale acestora sunt de forma unei lacrimi si lipite de suvita de par pe un unghi.
 • Ouale viabile sunt sunt de obicei maronii/galbene pana la caramel-niciodata albe.
 • Ouale fara continut sau moarte sunt numite coconi.
 • Coconii sunt vizibili,opaci ,aproape transparenti.
 • Femela depune intre 3 si 5 oua pe zi si traieste 30 de zile.
 • Oualor le ia 7-10 zile pana la eclozare si alte 7-10 zile pana la maturizare si imperechere.
 • Un ou de paduche este numit cocon;un pui este numit nimfa.

Ce caut defapt ?

 Cei  maturi sunt de marimea unei seminte de susan.Au sase picioare si nu au aripi.Sunt de obicei maronii dar poate varia de la culoarea nisip pal la galbui,gri-maro sau maro inchis.

Ouale de paduchi nu sunt albe.Ouale fara continut apar ca fiind transparente ceea ce inseamna ca poti vedea prin ele ,de aceea ai impresia ca se aseamana cu culoarea parului.Daca te uiti la un ou de paduche(nu unul adult) la microscop,poti vedea daca oul este gol sau viabil.In caz ca este,acesta nu va fi translucid sau opac.

Nimfele sau puii de paduchi sunt miniaturi sau versiuni mai mici ale celor adulti si sunt foarte greu de vazut,intrucat sunt foarte mici.Nimfele pot fi rosii ca si culoare si daca observi puncte rosii mici si plimbarete ,poti sa dai ochii cu un pui de paduche.

A nu se confunda celulele epiteliale descuamate,dermatita scalpului sau alte resturi ale parului cu ouale de paduchi.Ouale de paduchi sunt atasate de o parte a suvitei de par.Dermatita de scalp si celulele descuamate inconjoara suvita de par.Aceasta matreata ca alte resturi ale parului stau lipite de par ca un cocon,dar sunt albe si alunca usor.

 De ce ustensile am nevoie ?

 Ca sa te uiti dupa ei si sa ii identifici ai nevoie de o lumina puternica-lumina soarelui este cea mai buna si o lupa.Avand un microscop de buzunar ,este deasemenea de folos;in acest fel poti scoate la iveala un lucru suspicios,poti sa il pui pe hartie alba si sa te uiti la el cu microscopul pentru a analiza mai detaliata.

Profesionistii care cauta in scoli sau alte locatii ,vor folosi un vizor de marire luminat si bete pentru paduchi sa se uite prin par si pentru a-l putea separa si orice resturi pot fi “aruncate” .Ouale de paduchi si coconii sunt atasati de par si se vor misca nici daca vor fi instigati.

Cum gasesc paduchi de cap ?

 Uita-te in punctele cheie -in jurul urechilor ,in crestetul capului si pe ceafa.Puteti vedea cruste rosii cauzate de zgarieturi ,oua de paduchi ,si paduchi care se tarasc prin par sau sug sange la nivelul scalpului.Acestia depun ouale aproape de scalp,dar uita-te de-alungul intregii suvite de par.

Separa parul in suvite si incepe prin a te uita prima data in crestetul capului.Apoi,investigheaza ceafa si imprejurul urechilor.Acestea sunt locuri cunoscute pentru identificarea initiala a paduchilor,dar paduchii si ouale lor pot fi peste tot capul omului.

Daca gasesti ceva care crezi ca este un ou sau un cocon,incearca sa il indepartezi cu degetele.Daca iese usor din par,inseamna ca nu este neaparat un ou sau un cocon.Ouale si coconii sunt foarte bine prinsi de par si pot fi eliminati numai prin alunecare,tinand suvita de par intre degete ori cu o penseta.

Si daca nu sunt sigur/a ?

 Inainte sa alergi la o farmacie pentru a lua un pesticid,cand poate sa nu fie cazul ,ia in considerare o opinie profesionala.Medicul de familie sau cel specialist in ORL,poate fi capabil de a identifica paduchii de cap sau ouale acestora.Unitatea dvs locala de sanatate poate sa aiba o asistenta care stie sa identifice aceasta problema si multe frizerii sunt de asemenea bune in a depista acest lucru.

Nu uitati sa verificati cu prietenii,de asemenea.Nu oricine se simte liber sa discute despre aceasta dar poti gasi parinti ai prietenilor copilului tau care au avut asemenea cazuri si o data ce ai de a face cu ei,nu vei uita cum arata aceste creaturi.