Glutenul poate duce la aparitia acneei, cosurilor, punctelor negre sau a punctelor albe ?

 Influenteaza glutenul aparitia acneei ?

Se pare că de curând glutenul a devenit un subiect foarte des abordat în publicaţiile de tot genul. Potrivit publicităţii care i se oferă, se pare că glutenul are un număr nelimitat de efecte negative asupra sănătăţii.Mulţi susţin chiar că acesta poate produce acneea.Ar trebui să luam în serios aceste opinii eliminând astfel pâinea din alimentaţia noastră?

S-a demonstrat că glutenul poate afecta o anumită categorie de persoane care suferă de acnee dar cu siguranţă nu reprezintă un pericol pentru toată lumea.Persoanele care se confruntă cu o acnee severă. Tratametele nedând roade, ar trebui să elimine pâinea din alimentaţie cel puţin pentru câteva săptămâni.

În acest articol vă voi oferi o explicaţie echilibrată a acestor studii, şi sper că astfel vă veţi lămuri cu privire la efectele glutenului, daca vă afectează sau nu.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină obişnuită găsită în grâu şi alte cereale care face aluatul pâinii lipicios.Tocmai pentru această calitate este utilizat şi în produse de îngrijire personală, datorită proprietăţiilor sale de legare a celorlalte ingrediente, glutenul poate exista în şampon, pastă de dinţi şi produse de machiaj.

Sursele obişnuite de gluten

Grau

Orz

Faina de secară

Secară albă

Ovaz (în urma contaminării)

Carnea  procesată

Suntem expuşi la gluten prin consumul de cereale, dar multe alimente procesate conţin ori făină de grâu sau gluten astfel că puteţi consuma gluten chiar dacă nu mâncăm alimente ce conţin grâu.Site-ul Celiac.com conţine o listă completă de alimente nesănătoase.

Ce este sensibilitatea la gluten?

Atunci când sistemul imunitar reacţionează întrun mod negativ la gluten, putem spune ca am dezvoltat o sensibilitate la acesta.Astfel că pot apărea reacţii inflamatorii ale intestinului iar în timp poate duce la mici deteriorări  ale intestinului. Boala Celiac este o formă severă a sensibilităţii la gluten, reacţia fiind imediată  şi de cele mai multe ori, foarte dureroasă. Ne vom concentra asupra acestei afecţiuni deoarece este cel mai greu de depistat din cauza lipsei  simptomelor  precise.

Simptome

Persoanele care sunt sensibile la gluten nu au simptome imediate. Cu toate acestea, în timp, se pot manifesta următoarele simptomeŞ

Dureri de cap

Probleme ale pielii

Probleme digestive

Stare generală de slăbire

Probleme neurologice

Durerea articulaţiilor şi a muşchilor

Poate produce glutenul şi acneea?

Dermatologii nu sunt de acord cu această  afirmatie, asta pentru că sensibilitatea la gluten nu este întotdeauna legată de deteriorările vizibile şi comensurabile ale intestinului subţire.Boala Celiac manifestă şi alte simptome care nu apar în cazurile persoanelor cu sensibilitate la gluten.

Sensibilitatea tăcută la gluten

Se pare că doctorii s-au cam grăbit când au respins aceste supoziţii.Cercetătorii au descoperit sensibilitatea tăcută la gluten.Persoanele care suferă de această afecţiune prezinţă aceleaşi simptome ca cei cu boala Celiac.Şi totuşi, consumul de gluten poate creea probleme serioase pentru aceste persoane. Informaţiile oferite de siteul wikipedia spun că până la 6% din populaţie suferă de această boală, pe când afecţiunea celiac afectează sub 1%din populaţie.

Această formă de sensibilitate la gluten poate fi testată prin măsurarea anticorpilor cu cu glutenul

Acneea produsă de gluten

În pagina  dedicata axei pielii intestinului am explicat importanţa sănătăţii intestinului pentru apariţia acneei.

Problemele intestinale pot mări  inflamarea sistemică epuizând rezervele de antioxidanţi ce poate afecta indirect pielea.

Aceste probleme sunt mai des întâlnite în rândul pacienţilor cu acnee decât la restul populaţiei.

Nu există studii referitoare la legătura dintre gluten şi acnee, astfel că putem doar specula.Eu cred că  glutenul este responsail pentru distrugerea intestinelor subţiri şi groase (acest lucru fiind demonstrat în nenumărate rânduri) şi asfel afectează gravitatea acneei.

Glutenul şi alte afecţiuni ale pielii

Nu s-au efectuat studii asupra efectelor glutenul în cadrul acneei  dar putem să tragem nişte concluzii bazate pe celelalte studii asupra altor afecţiuni ale pielii deoarece majoritatea sunt influenţate de inflamaţii. Dacă un anumit factor agravează o eczemă atunci există o posibilitate ca acelaşi factor să influenţeze şi acneea la persoanele predispuse la ea.

Câteva studii care analizează legătura dintre gluten şi alte afecţiuni ale pielii.

Un studiu suedez a scos la iveală că 16% din pacienţii cu psihoreazis  sunt sensibili la gluten.În următorul stiudiu, cercetătorii am comparat pacienţii cu psihoreazis sensibili la gluten cu pacienţii cu sensibilitate la gluten. După 3 luni de dietă fără gluten, pacienţii cu psihreazis au prezentat ameliorări ale bolii în timp ce pacienţii cu sensibilitate la gluten au rămas la fel. După revenirea la alimentaţia cu gluten, starea   persoanele cu psihoriazis s-a înrăutăţit cu până la 50% în cazul celor cu sensibilitate la gluten.

Un studiu egiptean şi un altul indian au concluzionat că persoanele care suferă de psihoreazis sunt mult mai predispuse să dezvolte o sensibilitate la gluten decât cei sănătoşi.

Un alt studiu a descoperit o corelaţie între gravitatea bolii a persoanelor cu psihoreazis şi a celor cu sensibilitate la gluten.Astfel că ambele afecţiuni se înrăutăţesc în acelaşi timp.

Mai multe studii au demonstrat o legătură între dermatita herpetiformă şi sensibilitatea la gluten.DH mai este numit şi boala Celiacă a pielii.

De asemenea există şi alte studii mai pesimiste (ştiinţa e foarte bogată din acest punct de vedere).Pe de-o parte, sensibilitatea la gluten nu este o problemă pentru toată lumea. Afectează doar o anumită parte a populaţiei cauzând acnee sau alte afecţiuni ale pielii.

Cum aflu dacă sunt sensibil la gluten?

Cum nu există metode de testare acasă a acestei afecţiuni, cel mai bine este să vorbiţi cu doctorul dvs, asfel vă puteţi testa cu anticorpi pentru gluten, aceasta fiind singura metodă bună de testare.

De asemenea exista unele categorii de persoane care sunt mai predispuse la această afecţiune

Caucazieni, persoanele ce trăiesc în Nordul Europei, sunt mai predispuşi.

O rudă de gradul 1 din familie care suferă de boala celiac.

Ai parte în mod constant de o stare de disconfort sau probleme digestive după consumul de gluten.

Dieta de eliminare a glutenului din organism

Aceasta este încă o metodă prin care putem vedea cum reacţionează pielea la gluten.Eliminaţi glutenul din alimentaţia dvs şi vedeţi ce modificări au loc asupra pielii dvs.Cât timp ar trebui să respectaţi acest regim?

În mod normal, efectele ar trebui să apară dupa 3+4 săptămâni însă au fost persoane care au declarat că în cazul lor, acneea s+a ameliorat abia după două luni.

Trebuie să elimin glutenul în totalitate din alimentaţia mea?

Ce se întâmplă daca afli că eşti sensibil la gluten? Îl elimini cu totul din alimentaţie?

Nu cred că vă pot oferi un răspuns exact şi corect la această întrebare, sensibilitatea la gluten variază în funcţie de persoană.Unele persoane, inclusiv eu, tolerăm unele produse ce conţin grâu din când în când.Personal, nu mă preocupă evitarea cu orice preţ a produselor ce conţin gluten  fără să fie menţionat pe etichetă.Încerc să evit sursele majore de gluten ce se găsesc în cereale.Nu mânânc produse din grâu, secară şi alte cereale.Cam acestea sunt măsurile pe care le iau, în plus, un coş ocazional nu mă deranejează atât de mult.

Desigur, trebuie să găsim un echilibru între comoditate  şi sănătatea pielii iar aceasta se poate găsi doar prin experimentare şi eşuare.Începeţi cu această dietă prin eliminare în primele 3+4 săptămâni iar după încercaţi să reveniţi la consumul de gluten prin consumul moderat  (porţii mici) şi urmăriţi rezultatele.

Dar efectele ovăzului?

Aşa numitul ovăz natural nu conţine gluten, însă, problema apare în modul de prelucrare al acestuia deoarece ovăzul este procesat cu aceeaşi maşinăria ca şi grâul.Astfel că ovăzul este contaminat cu gluten în timpul procesării.Astfel pot avea probleme cei care suferă de boala Celiac sau cei cu o sensibilitate a glutenului. Ovăzul curat care este verificat şi nu conţine gluten, este sigur pentru consum. Un studiu al sănătăţii din Canada  afirmă că:

Bazat pe  marea  majoritate a dovezilor furnizate de bazele de date din cadrul ştiinţific şi în ciuda rezervelor existente , Departamentul Sănătăţii Canadiene şi Asociaţia Canadiană a persoanelor ce suferă de boala Celiac, a  concluzionat că majoritatea persoanelor cu aceasta boala  pot consuma cantităţi moderate de ovăz natural.

Consumul de ovăz de către persoanele ce suferă de boala Celiac, o verificare sistematică.

Fiţi precauţi în ce priveşte ovăzul şi alegeţi doar pe cel cu etichetă ca fiind fără gluten.

Concluzie

Există motive întemeiate pentru care putem crede că glutenul poate cauza probleme pentru o anumită categorie a persoanelor cu acnee, rămânând sigură pentru ceilalţi.Pentru cei sensibili la gluten, acesta poate produce deteriorări intestinelor gorase şi subţiri ducând la sindromul intestinelor permeabile.Acesta duce la inflamarea sistemică, dispariţia antioxidanţilor ceea ce afectează acneea.

Glutenul are rol de declanşator al acneei mai ales pentru persoanele rezistente la tratamentele pentru acnee.De aceea este recomandată renunţarea la produsele de conţin gluten pe o perioadă de măcar 3-4 săptămâni, fiind suficient pentru a descoperi reacţia pielii la această schimbare.