Efecte nu atat de dulci ale indulcitorilor

Efecte nu atat de dulci ale indulcitorilor

Podcast-ul “Science Friday”  a raportat recent o reviziure sistemica noua, accentuand efectele daunatoare ale consumului de indulcitori artificiali. . Ar trebui sa clarific faptul ca acest lucru nu are nimic in comun cu frica  exagerata pe  care o sa o intalniti pe site-urile de sanatate alternative. Nu exista vreo proba solida care sa arate ca indulcitorii artificiali cauzeaza daune neurologice (cel putin din cate cunosc).  Acestia l-au intervievat pe autorul studiului, Prof. Susan Swithers de la Universitatea Purdue. Aceasta a fost o revizuire sistemica  ce a alaturat si revizuit date din studii relevante, pe parcursul ultimilor 5 ani, cu alte cuvinte unele dintre datele stiintifice de  cea mai mare calitate disponibile (neluand in calcul partinirea autorului).

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Aici regasim ideile pe care aceasta le-a formulat:

Indulcitorii artificiali va pot pacali creierul si distruge metabolismul

  • Indulcitorii artificiali pot induce in eroare creierul, conducand la deranjamente metabolicel
  • In mod normal gustul dulce este acompaniat de o crestere a glicemiei. Si creierul foloseste gustul dulce sa se pregateasca pentru sosirea zaharului. Exemplele include secretia enzimelor digestive ce descompun carbohidratii si trimit semnale pancreasului sa elibereze insulin. Haideti sa il numim pe acesta raspuns metabolic.
  • Consumul de indulcitori artificiali nu declanseaza acest raspuns metabolic. In timp, acesta poate decuple gustul dulce de raspunsul metabolic al acestuia.
  • Decuplarea gustului dulce de raspunsul metabolic inerent poate slabi abilitatea corpului dumneavoastra de a face fata carbohidratilor, conducand la o glicemie si un nivel al insulinei ridicate postprandial, fapte ce pot duce la sindrom metabolice si diabet.
  • Acum nu sunt date suficiente sa ne spuna ce cantitate de indulcitori artificiali putem consuma in mod sigur, dar dumneai a evidentiat ca datele arata ca cea mai mare crestere a riscului e pornind de la oameni care nu consuma niciodata indulcitori artificiali spre grupul cu aportul cel mai mic. Asadar, si cateva cutii cu suc dietetic pe saptamana pot fi problematice.

Totusi, ce are acest lucru de-a face cu acneea? Ei bine, exista date care indica faptul ca rezistenta la insulin si alte dereglari metabolice pot sa contribuie la acne, si insulin este unul dintre hormonii cheie ce afecteaza acneea. Orice lucru pe care il puteti face sa micsorati nivelul insulinei ar fi in general de ajutor in acnee.

Sucurile dietetice par ca au o cale sa-ti ia prajitura si sa o manance si pe ea, in sensul in care te lasa sa te bucuri de sucuri fara sa te ingrijorezi de calorii sau zaharul in exces. De aceea am inceput sa le beau.  In lumina acestor descoperiri, trebuie sa ma gandesc din nou la aceasta decizie.

In timp ce sucurile dietetice sunt inca mult mai bune decat bauturile indulcite cu zahar, ele pot sa aiba consecinte paradozale si negative. Se pare ca decuplarea gustului dulce de raspunsul metabolic acompaniat intarzie eliberarea de insulin si permite temporar ca nivelul glicemiei sa creasca prea tare. Acest fapt este similar cu ceea ce se intampla in stadiile timpurii ale rezistentei la insulin. Cand raspunsul insulinei in prima faza nu este sufficient ( din cauza rezistentei la insulin), nivelul glicemiei creste prea tare pana cand pancreasul are timp sa elibereze mai multa insulina. Aceasta crestere temporara a nivelului glicemiei poate creste riscul sindromului metabolic si al diabetului.

Am aruncat o privire pe lucrare si mi s-au parut concluziile Prof. Swithers ca fiind oarecum speculative. Datele arata ca oamenii care consuma sucuri dietetice au riscul mai mare de sindrom metabolic, diabet si crestere in greutate, dar nu sunt complet convinsa ca este din cauza deranjamentelor metabolice. Exista inca multa nesiguranta in date sa tragem aceasta concluzie.

Acestea fiind zise, lucrul intelligent pe care il putem face este sa renuntam la indulcitorii artificali. Pentru ca in toate studiile au fost asociati cu efecte negative si niciunul dintre studii nu au aratat efecte positive ale acestora, in mod special atunci cand sunt comparati cu apa.

Ah, si ar trebui sa clarific faptul ca acest lucru se aplica si steviei. Aceasta nu este atat despre indulcitorii artificial, cat este despre indulcitorii fara calorii. Chiar si draga medicine alternative livreaza un gust dulce fara calorii, faptul ca este artificiala sau naturala este irelevant.

Deci se pare ca trebuie sa renunt la Cola mea dietetica  Pentru ca a fi open-minded este o provocare, cere obedienta datelor si probelor, nu celor pe care le vrem adevarate.