Ectoparazitii – Paduchii

Ectoparazitii – Paduchii

Descriere

Paduchii sunt insecte aptere aplatizate dorso-ventral (au 3 perechi de picioare si cap identificabil), de dimensiuni reduse (sunt de marimea unei seminte de susan). Ei variaza foarte mult in functie de gazda, deci diferente ale morfologiei capului, tipul de gazda si, uneori, zona parazitata sunt, de regula, elemente suficiente pentru a identifica tipul de paduche, in scopul diagnosticarii.

Exista doua mari grupe de paduchi cu morfologii specifice ale capului, care reflecta modul lor de hranire si capacitatea acestora de a transmite boli:

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

-Mallophaga (paduchi intepatori) apuca firul de par (sau pana) al gazdei cu cavitatea bucala; acesti paduchi “intepatori” au mandibule foarte mari ce formeaza un cap lat.

-Anoplura (paduchi sugatori) au cap ingust deoarece cavitatea lor bucala este adaptata pentru a suge sange sau alte fluide; paduchii sugatori au, de asemenea, gheare mai dezvoltate pentru a apuca fibrele (spre exemplu, firul de par)

Specii

Trichodectes canis (paduchi malofagi specifici canidelor)
Felicola subrostratus (paduchi malofagi specifici felinelor)
Linognathus setosus (paduchi anopluri specifici canidelor)

Trichodectes canis este un paduche malofag gasit pe caini si pe canidele salbatice din jurul lumii. Este apt a transmite tenia canina, Dipylidium caninum. Trichodectes canis nu prea cauzeaza iritatii, cu exceptia situatiilor in care infestarea este una masiva. Nu apar la cainii crescuti in adapost, decat daca insasi conditiile acestora de trai sunt necorespunzatoare din multe puncte de vedere.

Felicola subrostratus este un paduche malofag gasit la pisici. Este prezent in numar mare, de regula, doar la pisici batrane sau bolanve si la unele feline salbatice. Nu sunt specifici unei anumite zone, iar infestarile trec, adesea, neobservate.

Linognathus setosus este un paduche anoplur gasit, ocazional, la caini (in special la rasele de caini cu par lung) in jurul lumii. Nu prea cauzeaza iritatii, cu exceptia situatiilor in care infestarea este masiva si nu se gasesc, de regula, la caiii crescuti in adaposturi. Acest tip de paduchi a fost gasit si la canidele salbatice.

Privire de ansamblu asupra ciclului de viata

O femela depune cateva oua pe zi, de-a lungul intregii vieti – adica in jur de 30 de zile. Ouale, (cunoscute ca lindini) sunt fixate la baza firului de par si eclozeaza in 1-2 saptamani.

Paduchii trec printr-o metamorfoza simpla. O data ce a iesit din ou, nimfa, care semana cu un adult tanar de dimensiuni mai mici, trece prin 2 faze de naparlire pana cand ajunge la maturitate. Acest proces dureaza 2-3 saptamani.

Paduchii malofagi Trichodectes canis si Felicola subrostratus se hranesc cu resturi ale tesuturilor; paduchele anoplur Linognathus setosus se hraneste cu sange, sugandu-l asemenea unui tantar.

Paduchii pot supravietui doar 3-7 zile,  daca sunt separati de gazda.

Faze

Adultii (de la 1 la 2.5 mm in lungime) au o culoare ce variaza de la galbui la bronz cu pete negre.

Capul unui paduche malofag este mai lat decat toracele acestuia, din cauza cavitatii bucale adaptate la a prinde firul de par al gazdei. Capul paduchelui Felicola subrostratus are, de asemenea, partea din fata de forma triunghiulara.

Paduchele anoplur canin are capul mai ingust decat toracele, datorita cavitatii bucale adaptata la a suge sange si alte fluide ale corpului. Antenele sunt scurte, viguroase, au trei segmente si se afla in intregime la vedere. Fiecare picior are doar o gheara. Abdomenul este oval si  prezinta 6 perechi de orificii pe partile laterale ale fiecarui segment abdominal.

Ouale  (lindinile) sunt operculiforme si sunt lipite de firul de par.

Boli

Semnele obisnuite care indica prezenta unei infestari cu paduchi sunt iritatiile si ranile cauzate de gazda, din cauza frecarii, scarpinarii si muscarii zonelor infestate. Infestarile masive pot cauza prurit, stari de agitatie, mancarimi intense, blana poate deveni ciufulita sau mata, iar uneori se poate instala alopecia.

Paduchii malofagi se prind cu ghearele sau cu mandibula la baza firului depar, de regula in zona capului, a gatului si cozii. Se pot gasi in numar mai mare in zonele cu orificii ale corpului sau unde pielea e mai roasa, fiind in cautarea umezelii.

Paduchii anopluri se pasesc in principal pe gat si umeri, in special sub zgarda.

Raspandire

Infestarile sunt mai comune la animale foarte tinere, batrane sau bolnave sau la animale tinute in conditii insalubre.

Paduchii malofagi sunt destul de comuni la caini si pisici peste tot in lume. Un alt tip de paduche malofag, Heterodoxus spiniger, se gaseste la cainii din zona tropicala, cum ar fi Filipinele.

Infestarile cu paduchi anopluri sunt cel mai comune in zonele cu climat mai rece, zone la care acestia sunt, in principal limitati.

Asocierile si transmiterea intre gazde

Paduchii pisicilor si ai cainilor sunt paraziti destul de limitativi. Ei nu migreaza de la caini la pisici si nu se transmit nici oamenilor.

Transmiterea de la o gazda la alta se face, de regula, prin contact direct, dar se poate si prin oua prezente pe obiecte contaminate cum ar fi periile, pieptenii, sau alte instrumente de ingrijire.

Perioada asimptomatica si factorii de mediu

Paduchii ajung la maturitate dupa aproximativ 3 saptamani  de la eclozare. Infestarile apare, in general, cand animalele sunt tinute in conditii insalubre si in timpul anotimpurilor reci.

Aspectul infestarii si patogeneza

-efectele infestarii cu paduchi  asupra parului si pielii sunt, de regula, minime spre inexistente. Ouale pot fi vazute pe par si ii pot oferi un aspect ciufulit.

Pisicile pot dezvolta infestari masive ce duc la stari de agitatie, prurit, senzatii de mancarime, aspect ciufulit al blanii si uneori, alopecie.

 

 

Dignosticare

Diagnositarea se face pe baza semnelor clinice si a dovezii prezentei paduchelui sau a oualor.

 

Tratament

Infestarile cu paduchi sunt tratate rapid cu multe produse antiparazitare. Fipronil, imidacloprid si selamectina s-au dovedit a fi eficiente. Permetrina poate fi folosita pentru caini, avand efecte pozitive.

 

O data tratate, animalele trebuie plasate intr-o cusca sau adapost curat si dezinfectat. Tratamentul se poate repeta dupa o saptamana pentru a fi sigur ca orice nimfa recent eclozata este eliminata.

 

Ouale si paduchii aflati pe obiecte contaminate vor muri treptat din cauza dezhidratarii. Acest proces se poate accelera cu cateva ore, intr-un mediu fierbinte si uscat, cum ar fi un uscator de haine.

 

 

Control si prevenire

Cainii recent cumparati sau primiti ar trebui examinati si tratati, daca sunt infestati. Animalele infestate trebuie puse in carantina si tratate inainte de a intra in contact cu alte animale de companie. Lindinile nu raspund la tratament, deci acesta trebuie repetat la distanta de o saptamana pentru a elimina orice nimfa recent eclozata inainte ca aceasta sa ajunga la maturitate reproductiva.

 

Aplicarea unui tratament lunar cu fipronil, imidacloprid sau selamectina va tine, de asemenea, purecii sub control.

 

Consideratii privind sanatatea publica

Acesti paraziti nu prezinta niciun risc in ce priveste sanatatea publica, deoarece ei nu se transmit oamenilor, iar paduchii oamenilor nu se transmit animalelor.

 

In cazuri rare, Trichodectes canis s-a semnalat a transmite larve ale teniei Dipylidium caninum. Acestea sunt apte a infecta oameni, caini si pisici care se intampla sa ingereze paduchi contaminati.