Despre paduchi Simptome si semne ale prezentei paduchilor Cine poate lua paduchi? Diagnosticarea paduchilor

Paduchii

Paduchii sunt insecte care traiesc pe scalpul si gatul oamenilor. Desi prezenta lor poate fi stanjenitoare si uneori inconfortabila, ei nu cauzeaza, de regula, boli. Cu toate acestea paduchii nu trec de la sine si este nevoie de tratament adecvat.

Aceasta fisa informativa  prezinta relevanta atat pentru adultii contaminati cu paduchi, cat si pentru parintii ai caror copii sunt infestati.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Despre paduchi

Paduchii sunt insecte aptere. Ei sunt de culoare gri sau maro si ajung la lungimea de 1-3 mm la maturitate (marimea unei seminte de susan). Femelele depun oua care sunt mai mici decat varful unui ac si care sunt prinse de firul de  par, in apropierea scalpului. Ouale eclozeaza dupa 7-10 zile, iar paduchilor tineri (nimfelor) le ia aproximativ 10 zile sa devina adulti capabili de a depune, la randul lor, oua.

Dupa ce eclozeaza, paduchii lasa carcase goale, numite lindini, atasate de firul de par. Lindinile sunt de culoare alba, deci pot fi confundate cu matreata sau piele uscata. Spre deosebire de matreata, lindinile raman fixate de par si nu pot fi indepartate prin simpla samponare a parului.

Simptome si semne ale prezentei paduchilor

In cazul multor oameni, paduchii nu genereaza nici un simptom.

Ei pot da senzatii de mancarime la nivelul scapului, care se intensifica in spatele urechilor sau al gatului. Daca va scarpinati mult, puteti cauza rani ale pielii care se sa dezvolte, apoi, in infectii.

Un alt semn ca ati putea avea paduchi este prezenta lindinilor fixate pe firele de par. Daca observati lindini, trebuie sa investigati mai departe situatia.

Paduchii nu sunt intotdeauna cauza unor astfel de simptome. Spre exemplu, mancarimile la nivelul scalpului pot fi date si de matreata sau diferite eczeme. Eczemele pot aparea si in urma tratamentelor repetate cu produse antiparazitare.

Sunt persoane care au impresia ca sunt purtatoare de paduchi deoarece cunoscuti de-ai lor au fost contaminati. Din acest motiv, este esential a primi un diagnostic cert inainte de aplica vreun tratament.

Cine poate lua paduchi?

Oricine poate lua paduchi, insa cel mai des sunt afectati copii intre 4 si 11 ani. Acest fapt poate fi datorat aproprierii care se produce intre ei in cadrul scolii. De asemenea, este mai  probabil ca fetele  sa fie infestate decat baietii.

Paduchii se pot transmite doar prin contactul direct al capetelor. Ei nu pot sari, zbura sau inota.

Ei pot supravietui doar pentru o scurta perioada de timp departe de scalp, iar cei gasiti la distanta mare de zona capului sunt, de regula, muribunzi.

Paduchii se pot gasi pe orice lungime si tip de par –  a avea paduchi nu inseamna a avea par murdar. Ei sunt la fel de des prezenti si in parul curat.

Diagnosticarea paduchilor

Paduchii sunt greu de reperat in par, dar pot fi indepartati si identificati pieptanandu-i afara din par.Pieptanati parul pe suvite, folosind un pieptene cu dinti foarte apropiati, disponibil in farmacii.

Veti gasi ca e  mai usor sa va pieptanati parul cand e ud, fiind totodata recomandat sa aplicati balsam de par, intrucat paduchii se pot deplasa rapid prin parul uscat. Pieptanati parul pe intreaga lungime, de la radacini la varfuri. Dupa fiecare trecere a pieptenului prin par, verificati daca nu sunt paduchi pe el. Puteti, de asemenea, sa va pieptanati deasupra unei bucatie de hartie, a unui servetel alb sau a unui vas cu apa, pe care le verificati, apoi, de paduchi. Procesul va va lua cam 10-15 minute. Dupa ce finalizati, limpeziti-va parul de balsam.

Daca nu sunteti siguri de ceea ce ati gasit, puteti izola presupusul paduche, lipindu-l de o bucata de hartie cu o banda adeziva si prezentandu-l unei persoane calificate, cum ar fi un farmacist sau doctorului de familie, pentru confirmare. Ei va vor putea prescrie un tratament adecvat.  Infestarea este confirmata doar daca paduchele gasit este viu.

Pieptanarea parului ud cu metoda pieptene si balsam

Aceasta metoda presupune indepartarea paduchilor prin folosirea regulata a unui pieptene cu dinti foarte apropiati (dintii trebuie sa fie la o distanta de 0.2 sau 0.3 mm ).  Trebuie sa petreceti cam 20 -30 de minute pieptanandu-va tot parul, la fiecare 2-3 zile, pentru cel putin 2 saptamani. Este necesar sa faceti acest lucru pana cand apar 3 pieptanari consecutive in urma carora nu rezulta niciun paduche.

Dupa tratament

Orice metoda ati folosi, este recomandabil sa va verificati cu un pieptene cu dinti foarte apropiati, la cateva zile dupa aplicarea tratamentului.

Daca se intampla sa gasiti oua, nu inseamna neaparat ca tratamentul a esuat – paduchii ar fi putut fi omorati iar ceea ce vedeti sunt doar carcase goale. Daca gasiti un paduche viu, este posibil sa fiti reinfestat.

Uneori, tratamentul poate, intr-adevar, sa esueze. Aceasta se intampla cel mai adesea cand produsele nu sunt folosite adecvat. De asemenea, paduchii pot dezvolta rezistenta la una sau mai multe substante insecticide. Daca se intampla un astfel de lucru, s-ar putea sa fiti nevoiti sa utilizati un alt tip de insecticid sau sa apelati la metoda pieptanarii parului ud.

Prevenirea paduchilor

Cea mai buna metoda de a preveni raspandirea paduchilor este sa va verificati in mod regulat intreaga familie, iar, daca gasiti paduchi vii, sa aplicati tratament de indata.

Este important sa verificati atat parul dumneavoastra cat si al copiilor, daca ati intrat in contact cu cineva contaminat, pentru ca toate cazurile sa fie tratate concomitent.

Pentru a minimaliza transmiterea paduchilor si a preveni reinfestarea, o data ce v-ati tratat, este crucial sa informati despre posibila contaminare toate persoanele cu care ati intrat in contact dumneavoastra sau copiii dumneavoastra. Acestea se pot verifica si trata imediat, daca se impune. Printre persoanele cu potential de expunere se includ copiii si personalul scolar sau pre-scolar, precum si alti membri ai familei, asemenea bunicilor. Cu toate acestea, nu este nevoie sa nu va trimiteti copilul la scoala, intrucat cel mai probabil paduchii erau deja instalati cu cateva saptamani inainte de a-i gasi.

Nu este necesar sa aplicati insecticid pe asternuturi, covor sau mobila. Paduchii nu supravietuiesc departe de scalp si se pot transmite doar prin contactul direct al parului. Animalele de companie nu transmit paduchi specifici omului.

Infestarea sau reinfestarea cu paduchi poate fi prevenita daca:

-evitati contactului direct cu parul altor persoane

-tineti parului lung prins la spate sau in codite, mai ales la scoala

-nu impartiti peria de par , pieptenele sau  pernele cu alte persoane