Despre Paduchi si semne ale infestatiei cu paduchi

Totul despre paduchi si ouale lor

Nenorocirea multor părinți, păduchele de cap este o insectă parzită mică și fără aripi care trăiește printre firele umane de păr și se hrăneșlte cu cantități mici de sînge pe care le preia din epiderma scalpului. Chiar dacă numele lor provoacă greață, păduchii sunt o problemă foarte răspândită, în special în rândul copiilor de la 3 ani până la 12 ani, fetele într-o proporție mai mare decât băieții.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Păduchii nu sunt periculoși și nici nu răspândesc boli, dar sunt contagioși și pot fi extrem de enervanți. Mușcăturile provocate de ei cauzează mâncărimi ale scalpului și inflamări ale acestuia, și scărpinatul excesiv poate duce la iritații ale pielii și chiar și infecții/

Este bine ca infestațiile cu păduchi să fie tratate de urgență din clipa diagnosticării pentru că ei se răspândesc repede de la o persoană la alta.

Semne ale infestației cu păduchi

Deși sunt foarte mici, păduchii pot fi observați cu ochiul liber. Ce poți tu sau doctorul vedea la examinarea scalpului copilului:

Ouă ale păduchilor. Aceastea arată ca niște puncte mici, galben-auriu sau maro, înainte de a ecloza. Păduchii depun ouăle pe firele de păr, în apropierea scalpului, unde temperatura este perfectă pentru a le ține de cald până eclozează. Ouăle arată ca mătreața, numai că ele nu pot fi eliminate prin pieptănat sau prin mișcarea lor din loc.

În cazul în care infestația nu este gravă, este mai probabil să întâlnești ouă de păduchi decât să întâlnești păduchi mergând pe scalp. Ouăle eclozează în aproximativ 1 sau 2 săptămâni după ce au fost depuse. După eclozare, cojile rămase ale ouălelor sunt albe și continuă să se mențină ferm pe firele de păr. Acesta este stadiul în care pot fi depistați cel mai ușor, în momentul în care părul crește și ouăle coboară odată cu firul de păr.

Păduchii adulți sau puii de păduchi. Adultul nu este mai mare decât o sămânță de susan și are o culoare gri-albicioasă sau aurie. Puii sunt mai mici și ajung la maturizare după aproximativ 1 sau 2 săptămâni după ce ies din ouă. Cei mai mulți dintre păduchi se hrănesc cu sângele scalpului de câteva ori pe zi, dar pot trăi fără hrană și până la 2 zile.

Mâncărimea. Odată cu mușcăturile provocate de păduchi, apar și mâncărimile și scărpinatul. Acesta este de fapt un efect al unor substanțe care se regăsesc în saliva păduchilor. Totuși, mâncărimea poate să nu apară imediat – asta depinde și de nivelul de sensibilitate al pielii copilului la acțiunea păduchilor. Este posibil să treacă și câteva săptămâni bune până ce copiii încep să se scarpine. Ei se pot plange, totuși, de senzația că ceva se plimbă pe scalpul lor sau că ceva îi gâdilă.

Bubițe mici și roșii sau răni cauzate de scărpinat. Pentru anumiți copii, iritațiile pot fi superficiale; ăn alte cazuri poate fi vorba de o iritație supărătoare. Scărpinatul excesiv poate duce la infecții cauzate de bacterii, pielea devenind roșiatică și fină și poate deveni cojoasă și cu glande inflamate din care se scurge un lichid. Dacă doctorul tău crede că te afli în această situație, el îți va trata infecșia cu antibiotice orale.

Poți vedea păduchii sau ouăle acestora prin împărțirea părului copilului pe diferite mici regiuni și căutând atent după aceștia cu ajutorul unui pieptene cu dinți deși și ascuțiți, pe întregul scalp, după urechi, și în jurul cefei (sunt rare cazurile în care ei se găsesc și pe sprâncene sau pe gene).

O lupă și o lumină puternică pot ajuta la depistarea lor. Dar poate fi greu de găsit un pui sau un păduche adult – adesea, ei sunt în număr redus și se pot mișca foarte repede.

Nu toți copiii prezintă simptomele clasice ale infecției cu păduchi și pot apărea câteodată și fără simptome.

De asemenea, aveți grijă să vorbiți cu asistenta școlii copilului dv sau cu directorul centrului pentru copii pentru a vedea dacă alți copii au fost tratați de curând de infestație cu păduchi. Dacă descoperi că copilul dv are păduchi sau ouă de păduchi, anunțați personalul școlii sau centrului pentru copii.

Aflați care este perioada de carantină. Cele mai multe dintre instituții permit copiilor să se întoarcă după prima serie de tratament aplicată.