Despre paduchi si Lindini – Ce cauzeaza infectiile cu paduchi de cap si cine este in pericol? – Cum recunosc paduchii de cap?

Despre paduchi si Lindini

Aceasta pagina va contine intrebarile frecvente despre Paduchi si lindini.

Paduchii

Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis), sunt mici insecte fara aripi de aproximativ doi milimetri lungime, care traiesc pe pielea capului si a gatului la oameni. Cand are loc o infestare pana la 12 paduchi adulti se pot gasi pe pielea capului, la fiecare infestare. Ei se hranesc cu sange uman si trebuie sa manance de cel putin doua ori pe zi; ei nu pot supravietui pentru mai mult de o zi la temperatura camerei departe de un corp uman. Un paduche femela poate depune de la sase pana la un total de 100 de oua pe noapte.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

 paduchi

Lindinii

Dupa aproximativ 7 zile, paduchii de sex feminin ajung la maturitatea de reproducere. In acesta  perioada depun intre sapte si 10 oua pe zi. Ouale sunt de obicei numite lindini. Ouale / lindinii sunt de culoare alb-translucida si sunt depuse foarte aproape de scalp. Ouale au nevoie de o  temperatura relativ constanta pentru a ecloza, din acest motiv sunt amplasate la 1 inch de la nivelul scalpului, de preferat, intr-o zona aglomerata de par.

Cand paduchele femela adult depune oul pe firul de par, ea foloseste o substanta lipicioasa pentru a-l atasa. Pe masura ce parul creste, lindinile goale (sau cochilii goale) sunt ridicate de la nivelul scalpului si sunt mai usor vizibile. Lindini pot fi de multe ori confundati cu matreata, fulgi de piele uscata sau alte obiecte mici prinse in par.

Ce cauzeaza infectiile cu paduchi de cap si cine este in pericol?

Paduchii nu pot zbura si nu pot sari de la o persoana la alta; acestia nu sunt transmisi de la animalele de companie sau alte animale. In schimb, atunci cand sunt luati, asta se intampla, de obicei, prin contact cap-la-cap sau prin schimbul de accesorii de par, cum ar fi perii de par, piepteni, palarii sau chiar punerea acestor accesorii unele peste altele. Paduchii pot supravietui, de asemenea, pentru un timp scurt pe lenjeria de pat si pe mobilier.

Copiii sunt in special predispusi la infestarea cu paduchi de cap, deoarece de multe ori au contact apropiat unul cu altul, la scoala sau la joaca. Nu exista nici o legatura intre prezenta paduchilor si o igiena precara sau o susceptibilitate a infectiei.

Care sunt cele mai comune simptome date de paduchii de cap?

Adesea, primul semn de infestare este mancarimea de cap sau gat. Saliva paduchilor irita pielea, iar mancarimea si este de cele mai multe ori mai severa in spatele urechilor sau pe partea din spate a gatului. Cu toate acestea, paduchii nu provoaca intotdeauna mancarime. In unele tari in curs de dezvoltare, s-a crezut ca paduchii de cap pot transmite boli rare de la o persoana la alta.

In Statele Unite si alte tari dezvoltate, se crede ca paduchii, de obicei, nu dauneaza direct persoana afectata, cauzand doar iritare persistenta si mancarime ce pot perturba concentrarea si perturba somnul. In incercarea de a eradica paduchii, trebuie sa aveti grija sa nu folositi prea multe medicamente potential periculoase.

Cum recunosc paduchii de cap?

Singura modalitate de a confirma o infectie cu paduchi de cap este de a vedea ori paduchii adulti , ori ouale lor in par. Paduchi tind sa ramana aproape de scalp si se feresc de lumina directa, dar lindini sunt lipiti de firele de par. In cautarea lindinilor si / sau paduchilor, urmatoarele sunt importante:

  • parul curat, neincalcit,
  • lumina puternica, mai ales lumina naturala,
  • utilizarea unui pieptene fin si inceperea pieptanarii de la radacina parului,
  • o lupa poate fi de ajutor.

Lindinii pot fi distinsi de matreata, de exemplu, prin incercarea de a-i trage de pe firul de par. Din cauza ca au fost ferm atasati de paduchii parinte, lindini nu sunt usor de indepartat. Chiar si dupa tratament, cochiliile goale raman atasate de par. Cochiliile tind sa fie mai albe si mai stralucitoare, si sa fie la mai mult de 0-1 inch departare de scalp. Ele nu sunt un semn de re-infestare.

Unde sunt paduchii si lindinii?

Paduchii in general, prefera un loc intunecat, cald. Ei tind sa se adune in spatele urechilor sau pe ceafa. Din moment ce ei se aduna acolo, ei au tendinta de a-si depuna ouale acolo. Daca aveti un copil care isi poarta parul prins in coada de cal sau orice tip de coafura de tip adunat, uitati-va la baza parului din acea zona. paduchii nu stau intotdeauna in acele locuri, dar ei sunt cel mai frecvent gasiti acolo. A se vedea graficul de mai jos pentru idei pe unde pot fi gasiti ascunsi cel mai probabil, paduchi si lindini.

Paduchii de cap si ciclul de viata al lindinilor

Ciclul de viata al paduchelui de cap este unul scurt. Ei traiesc de obicei aproximativ 17 zile in total de la momentul eclozarii. Cand un paduche nou eclozat apare, este vorba despre o perioada de 7 zile pana cand acestea ajunge la maturitatea de reproducere. Apoi, ei depun in jur de 10 oua pe zi, timp de aproximativ 10 zile. In acest timp ei “rontaie” scalpul in cautare de sange. Ei digera numai sange uman. Paduchii de cap au enzime specifice care digera numai sangele uman. Ei nu pot trai pe orice alt animal.

Din cauza ca paduchii “rontaie” scalpul in cautare de sange, ei lasa sute de zgarieturi mici pe scalp. Aceasta este de obicei cauza mancarimii.

10 paduchi adulti femele depun aproximativ 100 de oua pe zi pe firele de par. Va puteti da seama  de ce indepartarea lindinilor este atat de migaloasa, caci daca vor scapa chiar si cativa, reinfestarea va avea loc peste tot din nou.

Problema indepartarii lindinilor

Indepartarea lindinilor este cea mai comuna forma gresita de control in cazul infestarii cu paduchi de cap in randul profesionistilor din domeniul medical si din scoala.

Asociatia Nationala a Scolii de asistente medicale cat si Academia Americana de Pediatrie, sunt de acord ca indepartarea lindinilor nu este raspunsul. Prea multi copii raman acasa din cauza politicilor nu-lindinilor. Oricum, lindinii nu sunt cei transmisibili, paduchi vii sunt cei ce se muta.