Despre acneea rozacee si despre sebum

Cum apare Acneea rozacee si care sunt caracteristicile excesului de sebum 

Acneea rozacee: O afecțiune cronică a pielii, care cauzează o iritație ce se manifestă sub forma înroșirii acesteia, persistentă pe suprafața feței și nasului, zonele menționate fiind cel mai des afectate și înroșindu-se: mai ales fruntea, bărbia și partea inferioară a nasului. Micile vase de sânge, din zonele menționate, se dilată și devin mult mai vizibile, observându-se precum niște linii subțiri de culoare roșie.Pot apărea mici brobonițe similare celor din adolescență, cu alte cuvinte acneea. Acneea rozacee apare de cele mai multe ori între 30 și 60 de ani, în special la persoanele cu tenul deschis.Afectează ambele sexe. În ciuda faptului că apare mai des la femei decât la bărbați, se manifestă mult mai agresiv la bărbați. În majoritatea cazurilor simptomele apar și trec, chiar dacă în unele cazuri afecțiunea se poate agrava în timp. Acneea rozacee poate fi tratată,dar nu poate fi vindecată. Se recurge în majoritatea cazurilor la antibioticele specifice afecțiunii, precum metronidazolul și antibiotice orale precum tetraciclina. Se recurge și la preparate ce conțin cortizon,în cantitățile indicate,acestea fiind utilizate pe termen scurt perntru reducerea inflamațiilor cauzate de afecțiune. Evitând fumatul, mâncarea și băuturile care pot  favoriza iritarea pielii ( precum mâncarea picantă, băuturile fierbinți și băuturile alcoolice) ori alți factori ce pot favoriza apariția afecțiunii,precum schimbarea bruscă de temperatură, veți reuși să reduceți pe cât posibil simptomele  afecțiunii.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

 

Sebumul:

Ce este sebumul? Sebumul este un amestec complex și variabil de lipide,incluzând: gliceride,acizi grași liberi,ceară de esteri,scualeni,esteri de colesterol,colesterol.

Sebumul este produs de glandele sebacee în momentul în care acestea se dezintegrează.Celule glandei au o durată de viață de aproximativ o săptămână, din momentul formării până în momentul dezintegrării. Glandele sebacee produc lipide, trigliceride, care sunt descompuse de enzimele bacteriene în canalul glandelor pentru a forma compuși mai mici, numiți acizi grași liberi. Suprafața uleioasă a pielii este o substanță complexă ce conține sebum, lipide (din celulele de la suprafața pielii) , transpirație și alte substanțe din mediul înconjurător.

Glandele sebacee se găsesc pe majoritatea suprafeței corpului, chiar dacă pe mâini și pe picioare sunt în număr mai mic,iar pe palme și tălpi deloc. Glandele sebacee sunt mai fecvente, decât în orice altă parte a corpului, pe spate, frunte și bărbie(în jur de 400-900 pe centimetru pătrat). Sunt de asemenea numeroase în zona canalului urechii și în zona organelor genitale.

Glanda sebacee este compusă din lobi legați între ei prin intermediul unor canale, care sunt îmbrăcate în celule similare celor de la suprafața pielii. Majoritatea glandelor sebacee se deschid în folicului părului.Unele glande sebacee libere se deschid direct la suprafața pielii.Acestea includ glandele Meibomiene de pe pleoape, glandele Tyson de pe prepuț și petele Fordyce de pe buza superioară și de pe organele genitale.

Care sunt caracteristicile sebumului?

Sebumul are următoarele funcții: reduce pierderea apei de la suprafața pielii,protejează pielea de infecțiile cu bacterii și fungii,contribuie la emanarea mirosului corpului, este declanșat de bacteria acneică Proprionibacteria,care poate avea rol în reglarea sistemului imunitar.

Cantitatea de sebum viariză în funcție de vârstă?

Glandele sebacee sunt active dinainte de naștere.Acestea sunt reglate de hormonii mamei și de cei ai fătului.

Compoziția uleiurilor de pe suprafața pielii variază în funcție de vârstă.Excesul de sebum este cunoscut sub numele de seborrhee.

-Fătul produce vernix caseosa, un strat protector ceros

-De la 3 la 6 luni,sebumul produs de un nou născut este asemănător cu cel produs de un adult

-Apoi,până la vârsta de 8 ani, sebumul conține mai puțină ceară și scualen, dar mai mult colesterol

-Producția de sebum crește în perioada pubertății de până la cinci ori mai mult la bărbați

-Bărbații produc puțin mai mult sebum decât femeile

-Producția de sebum scade odată cu vârstă,în special după menopauză la femei.

Cantitatea de sebum produsă de organism poate fi afectată de diferite afecțiuni:

-Afecțiuni ale glandelor pituitare,suprarenale,ovariene și testiculare pot mări ori micșora cantitatea de sebum produsă de organism

-înfometarea pe o durată lungă de timp poate reduce cantitatea de sebum produsă de organism

-boala  Parkinson poate reduce cantitatea de sebum produsă de organism.

Cantitatea de sebum poate fi redusă de anumite tratamente medicamentoase:

-estrogenul

-antiandrogeni precum acetatul de ciproteron și spironolactona

-vitamina A- derivați precum isotetrinoinul

Cantitatea de sebum poate fi mărită de tratamente medicamentoase:

-testosteron

-progesteron cu proprietăți androgenice precum medroxyprogesteron,levonorgestrel

-fenotiazina,precum chlorpromazina.