DE CE FLUOR – FLUORUL PENTRU DINTI NU ESTE SANATOS – DE CE SA NU MAI FOLOTI NICIODATA PASTA DE DINTI CU FLUOR

De ce nu trebuie sa folosim pasta de dinti cu fluor si care sunt efectele dăunătoare ale utilizări paști de dinti cu fluor

In ultimii zeci de ani ni s-a inoculat in mentalitatea colectiva faptul ca fluorul este o componenta necesara pentru a avea dinți sănătoși. Prin urmare, nu este o surpriza faptul ca  mulți dintre noi consideram  o pasta de dinți sau apa  fără fluor ca un deserviciu adus sănătății noastre. Si acum urmează o întrebare importanta: daca tot ceea ce ști despre un lucru, este complet greșit? Daca este o cu totul alta poveste despre fluor care abia acum începe sa fie spusa ? In articolul care urmează vom examina aceasta poveste si vom vedea de ce oamenii de azi spun “nu, mulțumesc” prezentei fluorului in pasta de dinți sau in apa .

Deși trăim vremuri schimbătoare, majoritatea oamenilor, precum si profesioniști din domeniul sănătății, sunt încă convinși de faptul ca fluorul este o componenta esențiala importanta pentru igiena orala. In ultimii zeci de ani, reclamele făcute de marile companii la pasta de dinți ne-au făcut imuni in a vedea fluorul altfel decât benefic pentru organism. Inițial, pasta de dinți nu conținea fluor, dar la indicațiile medicilor stomatologi , oamenii au început sa aleagă branduri care conțineau aceasta componenta.

Încet încet, cetățenii informați din întreaga lume optează pentru renunțarea la fluorul  din apa  si din pasta de dinți. Unul cate unul, putem forma un efect de unda asupra viziunii pe care o avem despre pasta de dinți si despre rolul ei asupra sănătății noastre.

Ce este fluorul?

Fluorul este al 9-lea element chimic din tabelul periodic si face parte din aceeași familie cu clorul, bromul si iodul. Aceasta familie de elemente chimice mai poarta denumirea si de halogeni. Halogenii sunt elemente nemetalice  si generatoare de săruri. Halogenii sunt elemente reactive puternice drept pentru care, folosite in cantități importante,  pot fi dăunătoare si chiar letale pentru organismele biologice. Fluorul este unul dintre cele mai reactive elemente existente si este un gaz coroziv si toxic.

In mod normal, când aceste elemente sunt amestecate, proprietățile lor se schimba dramatic. Unele trec de la inofensive la dăunătoare si invers. In funcție de combinația in care intra fluorul, noul compus va determina modul in care va acționa in sistem.

Fluorura se formează când fluorul preia o încărcătura negativa ce poarta numele de  electron. In pastele de dinți obișnuite cat si in furnizarea de apa potabila in unele orașe fluorura se regăsește in combinație cu sodiul, sub denumirea de fluorura de sodiu.

Ce știm cu siguranța este faptul ca efectele adverse ale fluorurii depind de cantitatea adunata de fluor din produsele pe care le folosim, iar acest lucru variază de la o persoana la alta. Așadar, daca nu putem elimina toate sursele de fluor din viată noastră, o reducere considerabila poate face diferența in ceea ce privește sănătatea noastră.

Pericolele fluorurii

Multa lume crede ca fluorul previne apariția cariilor, însă puțin sunt cei care știu ca fluorul poate chiar cauza apariția cariilor , fapt ce poarta denumirea de fluoroza dentara, întâlnit cel mai adesea la copii.