Date despre paduchii de cap

Date despre paduchii de cap

Pentru a lua masuri impotriva problemelor cauzate de paduchii de cap, ar putea fi extrem de util sa le cunoasteti obiceiurile si ciclul de viata, cu scopul de a le face fata.

Paduchii de par sunt insecte si parcurg un ciclu de viata. Primul stadiu este acela de ou. Ouale sunt depuse de adulti pe par, in apropierea scalpului. Daca sunt depistate mai departe pe firul de par, ouale vor fi de obicei vechi. Ele sunt cel mai probabil eclozate sau moarte. Ouale prezinta o culoare deschisa si sunt descrise ca perlate, gri, alburii si argintii. Ele sunt mici si aproximativ de marimea unei gamalii de ac.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Ouale de paduchi eclozeaza in 7-12 zile. Vorbind in sens strict, lindinile sunt ouale eclozate. Paduchii care ies din nou se numesc nimfe. Nimfele cresc si isi schimba pielea de 3 ori pana sa devina adulte, 9-12 zile mai tarziu. Din acest motiv, repetarea tratamentului ar trebui facuta la 7 zile dupa primul tratament pentru a omori orice paduche tanar (nimfa) care ar fi iesit din ou de la primul tratament. Un al treilea tratament este de asemenea recomandat la 14 zile pentru a distruge orice paduche care ar fi iesit mai tarziu din ou. Omorand nimfele inainte ca acestea sa devina adulte, ciclul de viata poate fi intrerupt.

Ca adulti, femelele paduche pot depune aproximativ 6 oua zilnic, cu un total de 50 pana la 100 de oua depuse pana la moartea lor. Adultii sunt fiinte mici, de aproximativ 3 mm lungime, sau de dimensiunea unui capat de chibrit. Intregul ciclu de viata dureaza aproximativ o luna.
Paduchii de cap sunt foarte specializati si nu consuma decat sange uman si nu traiesc decat pe scalpul uman. Paduchii de corp sunt asemanatori, dar nu la fel.

Paduchii de cap sunt insecte care sug sange si traiesc exclusiv pe oameni. Ei pot fi gasiti de obicei pe cap, in special in zona cefei si in cea din spatele urechilor. Ei apar in mod obisnuit la copiii de varsta scolara, cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Paduchii de corp arata asemanator cu paduchii de cap, dar tind sa ocupe alte zone ale corpului.

Primul semn al aparitiei paduchilor de cap o reprezinta de obicei senzatia de mancarime si scarpinatul, cauzate de obiceiul paduchelui de a suge sange. Examinarea parului si a scalpului vor scoate la iveala forme miscatoare, de culoare alba sau gri (de marimea unei seminte de susan, dar cu sase picioare) si oua galbui-alburii prinse de firele de par, in apropierea scalpului. Ouale sunt uneori confundate cu matreata sau cu reziduuri de sampon care nu se duc la spalare. Urme rosii de muscaturi sau de scarpinat pot fi adesea vazute pe spatele gatului.

Exista o multime de motive pentru senzatia de mancarime sau pentru scarpinat, dintre care doar aerul uscat poate fi vinovatul asa ca, este ideal ca paduchii sa fie identificati. Paduchii se hranesc de cateva ori pe zi, injectand saliva iritanta in rana pentru a preveni coagularea sangelui. Scarpinatul scalpului poate duce la infectii. Intrucat, in mod normal, este nevoie de o expunere la paduchi de cateva saptamani inainte sa apara o alergie la muscaturi, senzatia de mancarime este un semn ca infestarea exista de cel putin o luna sau ca persoana a dezvoltat deja o alergie din cauza ca a mai fost infestata in trecut. Prin urmare, absenta senzatiei de mancarime nu inseamna neaparat ca persoana nu este infestata.

Paduchii de cap nu topaie, nu sar, nu zboara si pot fi transmisi de la o persoana la alta fie prin contact direct al capului (95% din paduchi sunt transmisi in acest mod), sau prin impartirea obiectelor precum piepteni sau perii de par, palarii, haine, perne de mobila sau de pat. Asadar, pe langa tratamentul impotriva paduchilor si a oualor, este esential sa intrerupeti ciclul prin masuri care sa previna reinfestarea, asigurandu-va ca orice contact este de asemenea tratat.