Cum influenteaza genele, adn-ul acneea, cosurile, punctele negre si puncte albe si ce putem face pentru a micsora efectele sale daunatoare ?

Cum influenteaza genele acneea si ce putem face pentru a micsora efectele sale daunatoare ?

Cât la sută din această afecţiune este influenţată de gene?Şi cât de mult se poate ţine sub control?

În acest articol voi încerca să răspund acestor întrebări. De asemenea voi explica cum genele pot influenţa acneea  şi se putem face pentru a micşora efectele.

Studiile arată că  acneea este o afcţiune moştenită genetic

Rolul genelor şi a mediului asupra acneei a fost abordat de numeroase ori. Haideţi să vedem ce au descoperit oamenii de ştiinţă.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

În cadrul unui studiu de mari proporţii,  în care au fost studiaţi 458 de perechi de gemeni monogami şi 1099 de perechi de gemeni poligami, a scos la iveală că diferenţa de  răspândire a acneei  depinde intr-o măsura de 81% de gene.

Doar 19% se datorează factorilor externi (alimentaţie şi stres).

Un alt studiu a analizat rolul genelor în producţia de sebum cu ajutorul a 20 de perechi de gemeni monogami şi poligami. Cei monogami au  aproape aceleaşi niveluri ale excreţiei  de sebum dar diferă în severitatea afecţiunii. S-a concluzionat că producţia de sebum şi nu severitatea acneei, depinde de gene.( o concluzie cu care eu nu sunt în totalmente de acord)

Un alt studiu a comparat 204 pacienţi cu acnee şi 144 controale.Cercetătorii au comparat categoriile diferite de acnee la rudele de gradul 1 (părinţi, fraţi,copii) între pacienţi şi probe. Aceştia au descoperit că având o rudă de gradul 1 cu acnee, îţi măresc de patru ori şansele de a avea şi tu.

Din aceste studii reiese clar că genele au rol foarte important în apariţia acneei.Cu toate că nu se conturează o imagine prea optimistă, nu trebuie să va bazati pe aceste studii pentru că ele nu dezvăluiesc întregul adevăr.

Domnul doctor Cordain nu a găsit nicio dovadă a existenţei acneei în societăţile tribale pe care le-a studiat, de asemenea acneea nu este atât de des întâlnită în ţările care nu sunt situate în partea vestică a continentului. Însă atunci când oamenii se mută acolo ei încep să dezvolte această afecţiune.

Studii asemănătoare au descoperit că, conţinutul scăzut al zahărului şi GI în alimentaţie reduce sau chiar elimină acneea.

Ceea ce aceste studii (şi multe altele) demonstrează este că genele sunt asemănatoare destinului. Doar pentru că ai gene predispuse la acnee nu înseamnă că o să şi ai această afecţiune sau că nu poţi face nimic împotriva ei. Genele doar măresc şansele de a avea acnee sub influenta unui anumit mediu(vom vorbi despre asta mai târziu).

Consider că studiile asupra eredităţii acneei exagerează asupra importanţei genelor.De ce?

Pentru simplul fapt că membrii unei familii mănâncă şi fac lucruri asemănătoare.Prin urmare, dacă mânănci şi faci aceleaşi lucruri, nu este o surpriză faptul că ai aceeaşi categorie de acnee.În plus, aceste studii nu pot cuprinde tipul de schimbări ale alimentaţiei care ajută acneea.

Ideea este că genele contribuie într-adevăr la apariţia acneei, dar ele nu sunt cele mai importante şi mai mult decât atât faptul ca ai gene care pot duce la acnee, nu este o condamnare.

Care este rolul genelor acneeice?

Aceste gene măresc şansele de a face acnee, ele modifică fiziologia pielii pentru a deveni mai sensibilă la hormoni şi la alţi factori. Exemplu:

Genele influenţează sensibilitatea pielii la hormoni astfel că un nivel de androgen identic poate avea afecte diferite asupra tenului predispus la acnee şi cel sănătos.Din această cauză, pielea acneeică produce mai mult sebum şi are un grad mai mare de creştere a celulelor pielii.

Genele influenţează puterea de reacţie inflamatorie faţă de bacterii. Se ştie că pacienţii cu acnee au o mai puternică  reacţie inflamatorie la bacteria P. Acnes şi alte răni uşoare.

De asemenea genele influenţează producţia de produse  chimicale anti-inflamatorii din piele.

Din toate aceste motive, tu ai această afecţiune iar alte persoane nu, cu  toate că aveţi acelaşi stil de viaţă, alimantaţie şi alţi factori de mediu.

Putem micşora efectele acneei

Datorită descoperirilor în domeniul medical, cunoaştem multe metode naturale de a împiedica efectele genelor asupra pielii. Luaţi în considerare următoarele exemple:

Ceaiul verde poate bloca receptorii de androgen în piele reducând astfel efectele negative produse de acei hormoni în corp. De aceea, studiile arată micşorări dramatice ale producţiei de sebum din corp după utilizarea cremei pe bază de ceai verde.

Un efect asemănator îl are şi cofeina care care reduce efectul inflamator al hormonilor androgeni  care îl exercită asupra tenului predispus la acnee.

Sunt aceste măsuri suficiente pentru diminuarea efectelor genelor acneeice?

Probabil că nu dar orice măsură este de bine venită. Acestea se adună creând un ajutor de nădejde atunci când te lupţi cu această afecţiune.

Importanţa acceptării

Faceţi cunoţtinţă cu Elisabeth.Ea este un personaj imaginar care evidenţiază ceea ce am văzut de-a lungul anilor la pacienţii cu acnee.

Elisabeth are 30 de ani şi suferă de acnee încă din adolescenţă, astfel că frustrarea ei  este motivată.

Niciun tratament nu a dat roade cu toate că a încercat toate cremele şi loţiunile.A ţinut mai multe diete, a facut tratamente de curăţare şi detoxifiere. A fost la doctori homeopaţi şi alţii naturişti. Simte că a ajuns la capătul răbdărilor fiind disperată pentru că nimic nu dă roade.

Este foarte stresată şi citeşte orice articol găseşte despre acnee iar frustrarea se măreşte cu fiecare încercare eşuată. Nici nu mai ţine seama sumelor de bani cheltuite pe diferite tratamente şi remedii.

Te regăseşti şi tu în situaţia ei?

Dacă răspunsul este da, atunci trebuie să ne  confrutăm adevărul gol goluţ. Pentru că acneea este un factor genetic puternic, există posibilitatea să nu treacă niciodată cu adevărat.Nu spun să abandonezi lupta de la început, dar este un adevăr care trebuie ştiut.

Şi mai important de atât este să accepţi această posibilitate.

Oamenii sunt fiinţe emoţionale, nu pretind să cunosc situaţia ta dar în general noi acţionăm pentru diferite motive emoţionale.Iar majoritatea pacienţilor cu acnee vor să se vindece pentru a înlătura suferinţa emoţională produsă de aceasta. Prin urmare, nu acneea este marea problemă ci suferinţa emoţională pe care o produce.Te poţi minţi că există o cale de a le separa dar aceasta nu există.Consider că există doua motive pentru care acneea produce suferinţă emoţională.

  1. Oamenii cred că acneea reprezintă urâţenie fizică.(ca şi cum ar fi murdari sau mutilati).

2.Stres şi frustrare datorită eşuărilor repetate.

Aceste două motive nu sunt de neclintit, şi nu sunt legate de acnee.Trebuie să lucrezi cu tine însuţi să întelegi ce înseamnă acneea pentru tine iar cu puţin efort poti ajunge la concluzia că nu trebuie să însemne ceva negativ raportat la persoana ta.

Încercarea de a accepta această afecţiune poate elimina  stresul .

Învaţă să accepţi situaţia.Vei vedea ca dintr-o data nu va mai reprezenta o problema atat de mare.

Foarte rar se întâmplă ca acneea să îţi limiteze viaţa în vreun fel.Puteţi  găsi exemple de oameni care suferă de această afecţiune care au reuşit în viaţă. Până şi vedetele şi actorii bine cotaţi au acnee.

O spun din nou, nu sunt adepta fatalismului, nu susţin că nu ar trebui să vindeci acneea dar cred că trebuie să încerci în primul rând să accepţi situaţia decât să aluneci pe o pantă a frustrării şi a stresului cauzată de încercările nereuşite şi de banii cheltuiţi fără folos. Doar stresul în sine poate răspândi acneea.

Rezumat şi un mesaj de reţinut

Acneea este influenţată într-o foarte mare măsură de gene iar având o rudă de gradul 1 cu această afecţiune, îţi măreşte  de patru ori şansele de a o avea şi tu. Acest tip de gene nu produc acneea dar duc la modificări fiziologice ale pielii care cresc şansele de a avea acnee. Cresc sensibilitatea la alimentaţie şi la alţi factori ai mediului.

Combinarea tratamentelor externe şi cu cele interne pot ajuta la micşorarea efectelor acneei asupra pielii şi în multe cazuri poate duce la vindecarea ei totală. Dacă tot nu poţi schimba soarta ce ţi-a fost dată, este bine ca măcar să ştii să te joci cu ea.

Totuşi există o şansă să nu poţi vindeca acneea în totalitate. De aceea este important să încerci să accepţi situaţia şi să descoperi de ce îţi provoacă acneea atât de multă suferinţă. Doar acest lucru poate face o mare diferenţă  nu doar în calitatea vieţii tale cât şi în cea a pielii.