CONSUMUL DE ZAHAR DUCE LA APARITIA DE ACNEE, COSURI, PUNCTE NEGRE SAU PUNCTE ALBE ? ESTE ZAHARUL PERICULOS PENTRU TEN

ESTE ZAHARUL UN FACTOR CARE DUCE LA APARITIA COSURILOR, PUNCTELOR NEGRE SI PUNCTELOR ALBE ?

ESTE ZAHARUL O CAUZA A ACNEEI?

 Zaharul, condimentele si toate lucrurile drăguţe pot fi specifice fetiţelor. Dar putem la fel de bine să spunem că laptele zahărul şi toate lucrurile dulci sunt ceea ce cauzează micile coşuri.

Lăsând la o parte poetica, ajungem la scopul acestui articol. Cauzează consumul de zahăr acneea? Răspunsul pe scurt este da, şi în această postare voi explica de ce.

Cercetările din  ultimele câteva  decenii au descoperit doi factori principali ai acneei: hormonii şi inflamaţia. Hormonii extenuează glandele pielii, rezultand astfel producţia excesivă de sebum şi creşterea celulelor pielii. Combinaţia de sebum lipicios şi celule moarte reprezinta reteta ideala pentru pori blocaţi.

Inflamatia deterioreaza sebumul în interiorul acestor pori blocati si creeaza mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor ce provoacă acneea. Cercetările au arătat că defapt inflamarea sebumului este cea care declanseaza acneea- nu bacteriile. Bacteriile contribuie, alături de inflamaţia deja existenta, dar nu declanseaza procesul.

Zahărul este cauza ambelor probleme.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Zaharul agraveaza acneea hormonala

Orice acnee este hormonală într-o oarecare masura. Din cauza genelor pielea predispusa la acnee este sensibilă la androgeni (hormoni masculini). Aceştia măresc producţia de sebum şi determina creşterea celulelor pielii. Insulina şi factorul de creştere de tip insulinic (IGF-1) sunt alţi hormoni care au legătură cu acneea.

Studiile arată că IGF-1:

  • Intensifică severitatea acneei, cu cât este mai mare nivelul de IGF-1 cu atât mai sever se manifestă acneea.
  • Măreşte producţia de sebum
  • Determină creşterea porilor, făcându-i mai vizibili.

În mod clar, nivelul ridicat de IGF-1 nu este benefic pielii. Insulina are un efect similar, dar nu este la fel de puternica ca hormonul IGF-1.

Legătura cu zaharul

Insulina şi IGF-1 sunt legate de nivelul de zahăr din sange. Consumul de carbohidrati şi in special de zahar, determina cresterea nivelului de zahar din sange. Ca raspuns, pancreasul elibereaza insulina, un hormon ce transporta zaharul in celule şi reduce nivelul de zahar din sange.

Nivelul ridicat de insulina mareste atât nivelul de IGF-1 cât şi biodisponibilitatea acestuia. Aceasta nu este o problema daca mananci o gogoasa sau bei un suc din cand in cand, dar devine o problema serioasa daca mananci frecvent alimente dulci.

Uite un mod usor de a privi lucrurile. Zaharul este sebum. De fiecare data cand bei un suc sau mananci o gogoasa adaugi sebum pe fata ta si iti cresti sansele de a face acnee.

Zaharul sustine inflamatia

Inflamatia este un alt factor critic in ceea ce priveste acneea. Studiile au demonstrat ca pacientii cu acnee prezinta niveluri mai ridicate ale inflamatiei decat cei cu pielea sanatoasa. Aceasta epuizeaza antioxidantii si lasa pielea mai vulnerabila la inflamatie, crescand posibilitatea de a face acnee. Intensificarea inflamatiei este cauza pentru care alergiile  alimentare, problemele intestinale şi anumite alimente agraveaza acneea.

Zaharul are efect negativ asupra inflamatiei. Foarte negativ. Un studiu publicat in Jurnalul American al Nutritiei Clinice ne arata exact in ce masura. În cadrul acestui studiu au fost alesi 29 de barbati tineri si sanatosi si li s-au dat 1 sau 2 cani de suc, de 12 uncii (340 gr) pe zi pentru 3 saptamani. Acestia erau persoane care nu  consuma in mod regulat prea mult suc. Dupa 3 saptamani iata ce s-a intamplat cu nivelul proteinelor c reactive (CRP) din corpul acestora. CRP este unul din cei mai buni indicatori ai inflamatiei.

La 1 cana pe zi, nivelul inflamatiei a crescut cu 87%

La 2 cani pe zi, nivelul inflamatiei a crescut cu 105%

Acestea sunt niste numere destul de socante avand in vedere ca aceste persoane nu au baut totusi o cantitate foarte mare. 1-2 cani pe zi reprezinta o normalitate pentru multi oameni.

Candida

Candida este un al treilea mod in care zaharul cauzează probleme pe fata ta. Candida este o ciuperca ce traieste in piele si in sistemul digestiv. In mod normal este inofensiva si sistemul imunitar o tine sub control. Dar in anumite conditii (precum ingerare excesiva de zahar sau utilizarea frecventa de antibiotice) poate scapa de sub control.

Cand acest lucru se intampla in interiorul sistemului digestiv, poate cauza probleme intestinale si contribuie indirect la apariţia acneei, vezi cum problemele intestinale sunt legate de acnee. Creşterea masivă a ciupercii candida in piele cauzeaza inflamatii la nivelul pielii care pot duce la acnee. Citeşte mai mult despre cum candida cauzeaza acnee aici.

 Cercetarile leaga alimentele cu indice glicemic ridicat de aparitia acneei

Cercetarile din ultimele decenii au spulberat mitul ca dieta nu cauzeaza acnee. Multe din acele cercetari s-au axat pe alimentele cu indice glicemic ridicat. Indicele glicemic masoara cat de repede un anumit aliment poate creste nivelul zaharului in sange. Zaharul si carbohidratii rafinati (precum painea alba si pastele) au un nivel al indicelui glicemic ridicat in timp ce graul intreg si majoritatea fructelor au valori mici spre moderate ale indicelui glicemic.

Studiile arata in mod clar ca alimentele cu indice glicemic scazut reduc acneea şi nivelul hormonilor care sunt relationate de aceasta. Unele studii arata ca prin simpla trecere de la consumul de alimente cu indice glicemic ridicat la cele cu indice glicemic scazut poate reduce acneea cu 30 pana la 50%.

Daca nu sunteti familiarizati cu indicele glicemic, site-ul privind indicele glicemic al Universitatii din Sydney este locul potrivit pentru a incepe, veti gasi o multitudine de retete si meniuri acolo. Site-ul Harvard de asemenea prezinta un tabel util cu indicele glicemic pentru 100 de alimente obisnuite.

Concluzie

Am inceput aceasta postare in mod poetic intrebandu-ne daca zaharul este o cauza a acneei. Cred ca putem concluziona ca raspunsul este un rasunator DA. Zaharul agraveaza cele doua cauze majore ale acneei: hormonii si inflamatia.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa va sperie zaharul. Consumul ocazional de sucuri sau gustari dulci nu este un motiv de ingrijorare. Dar sa va asteptati la probleme in cazul in care le consumati in mod frecvent, deoarece acestea majoreaza numărul hormonilor care stimuleaza productia de sebum si cresterea celulelor pielii. Zaharul poate de asemenea sa stimuleze dezvoltarea ciupercii candida, fapt care produce indirect acneea.

Cercetarile au aratat ca este mai mult decat simpla teorie. Cateva studii au demonstrat ca alimentele cu indice glicemic scazut amelioreaza acneea, in timp ce alimentele cu indice glicemic ridicat maresc productia de sebum si agraveaza acneea.

Asa ca, in final, dorinţa de a consuma dulciuri are un pret, iar pielea este cea care il plateste.