Ce sunt paduchii?

Paduchii

Ce sunt paduchii?

Paduchii sunt insecte minuscule care traiesc pe oameni si se hranesc cu sange. Cand un numar mare de paduchi traiesc si se inmultesc pe cineva, numim asta infestare.

  Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Trei tipuri de paduchi traiesc pe oameni:

  • Paduchii de cap care se gasesc de obicei in par, cel mai des la ceafa si in spatele urechilor. Paduchii de cap sunt comuni in cazul prescolarilor sau a alevilor din scoala generala. Si adultii ii pot lua, mai ales adultii care locuiesc cu copiii.
  • Paduchii pubieni, numiti si crabi (latei) se gasesc in zona pubiana. Ei pot si de asemenea gasiti si in parul facial, pe gene, sprancene, la subsuoara, in parul de pe piept si rareori pe scalp.
  • Paduchii de corp traiesc si depun oua in cusaturile hainelor. Acestia stau pe corp doar atunci cand se hranesc.

Care sunt cauzele infestarii cu paduchi?

Paduchii se raspandesc rapid de la o persoana la alta prin contact sau prin imprumutul de haine sau obiecte personale (ca palariile si periile de par). Un paduche nu poate sari sau zbura.

Care sunt simptomele?

Cel mai comun simptom este mancarimea. Exista simptome diferite in functie de tipul de paduchi.

  • Paduchii capului pot sa nu cauzeze simptome initial. Mancarimea scalpului poate sa apara la saptamani sau chiar luni dupa ce s-a produs infestarea. Scarpinatul face ca pielea sa se raneasca. Din pielea ranita se poate elimina lichid, poate face crusta si se poate chiar infecta.
  • Paduchii pubieni cauzeaza mancarimi severe. Muscaturile lor cauzeaza mici semne care arata ca niste contuzii pe bust, coapse sau pe brate. Daca paduchii pubieni ajung pe gene pot aparea cruste in colturile ochilor si oua la radacina genelor.
  • Paduchii de corp cauzeaza mancarimi foarte severe, in special noaptea. Apar leziuni pruriginoase la subsuori, pe talie, bust si alte zone unde hainele sunt presate pe piele. Oua de paduchi pot fi gasite in cusaturile hainelor dar de obicei nu si pe piele.

Scarpinatul frecvent poate cauza infectii ale pielii. In cele mai severe cazuri de paduchi ai capului poate cadea parul iar pielea poate deveni mai inchisa la culoare in zona infestata.

Cum se pune diagnosticul de infestare cu paduchi?

Un doctor poate spune de obicei daca ai o infestare cu paduchi uitandu-se cu atentie dupa paduchi vii sau oua in par. Doctorul poate trece prin par un pieptene foarte des pentru a ajuta la detectarea lor. De asemenea se poate uita dupa paduchi sau oua folosind un microscop.

Doctorul poate gasi paduchi pubieni sau paduchi de corp prinvind cu atentie corpul sau hainele.

Paduchii nu vor disparea singuri. Trebuie sa faci tot ce poti pentru a trata infestare si pentru a stopa raspandirea lor.

Este important sa se spele hainele si asternuturile cu apa fierbinte pentru a scapa de paduchi.

Unii oameni continua sa aiba mancarimi pana la 7-10 zile dupa ce paduchii sau ouale au fost omorate. Cremele antiseptice pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai calmeaza mancarimile.