Ce sunt paduchii si lindinii? Cine poate avea paduchi de cap? Cum puteti descoperi ca aveti paduchi de cap?

Ce sunt paduchii si lindinii?

Paduchii sunt insecte mici gri / maronii. Ei sunt cam de marimea unei seminte de susan (semintele de pe chiflele de burger). Paduchii de cap se agata de firele de par, dar raman aproape de scalp, de pe care se hranesc. Ei depun oua care eclozeaza dupa 7-10 zile. Unui paduche nou eclozat ii trebuiesc aproximativ 10 zile pentru a ajunge adult si a putea incepe sa depuna oua. Lindini sunt coji albe de oua goale, care sunt lasate pe firul de par dupa eclozarea paduchilor. Lindini pot fi confundati cu matreata, dar raman puternic lipiti de par. Spre deosebire de matreata, lindini nu pot fi periati cu usurinta.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

 paduchi

Cine poate avea paduchi de cap?

Paduchii de cap sunt frecventi la copii, dar pot afecta pe oricine la orice varsta. Acestia nu sunt un semn al parulului murdar sau igiena precara. Contactul apropiat ” parul la par ” este de obicei necesar pentru a raspandi paduchii. Paduchii nu pot sari sau zbura, dar pot merge pe jos de la un cap la altul. Ei mor la scurt timp atunci cand sunt indepartati de par, si nu traiesc pe haine, lenjerie de pat, etc Cele mai multe infectii cu paduchi de cap sunt raspandite de la membrii familiei sau de la prieteni apropiati care nu sunt constienti de faptul ca sunt infestati.

Care sunt problemele cu paduchii de cap?

Cele mai multe persoane cu paduchi nu prezinta nici un simptom. Senzatia de mancarime a scalpului apare la aproximativ 1 din 3 cazuri. Acest lucru se datoreaza unei alergii la paduchi, nu datorita muscaturii lor. Este nevoie de aproximativ 3 luni pentru ca mancarimea sa se dezvolte in urma infestarii. Deci, este posibil sa nu constientizati ca aveti paduchi de cap pentru un timp, si veti putea sa ii transmiteti altora. Paduchii si lindinii nu se spala cu sampon normal. Paduchii nu provoaca alte probleme medicale. In cele mai multe cazuri, capul nu este “plin cu paduchi”. Frecvent, exista mai putin de 12 paduchi prezenti.

Cum puteti descoperi ca aveti paduchi de cap?

Paduchi de cap sunt greu de gasit doar uitandu-va in par. Daca banuiti ca aveti paduchi de cap, cel mai bine este sa faceti o “pieptanare de detectare” (descrisa mai jos). Unii oameni recomanda acest lucru sa se faca in cazul copiilor in mod regulat, de preferat o data pe saptamana.

Spalati-va parul in mod normal cu sampon obisnuit

 • Clatiti samponul si aplicati o cantitate mai mare de balsam obisnuit
 • Pieptanati parul cu un pieptene obisnuit pentru a scapa de incurcaturi
 • Dupa ce parul este descalcit pieptanati-l cu un pieptene de detectare. Acesta este un pieptene cu dinti desi pe care il puteti cumpara de la farmacie. (Dintii pieptenilor normali sunt prea rari.)
 • Introduceti dintii pieptenelui de detectare in par de la radacina, astfel incat sa atinga pielea capului usor
 • Trageti pieptenele de detectie pana la varful firului de par
 • Repetati acest lucru in toate directiile pana cand ati pieptanat tot parul
 • Verificati pieptenele de paduchi dupa fiecare miscare pe lungimea parului. O lupa poate fi de ajutor
 • Daca vedeti paduchi, curatati pieptenele, stergandu-l cu un servetel sau clatiti-l inainte de urmatoarea pieptanare
 • Pieptanati parul deasupra unei suprafete albe, cum ar fi hartia alba. Acest lucru face ca orice paduche cazut in urma pieptanarii sa fie usor de observat
 • Dupa ce tot capul a fost pieptanat, clatiti balsamul
 • Cat timp parul este inca umed, folositi un pieptene obisnuit pentru a scapa de incurcaturile din par
 • Repetati pieptanarea de detectare a parului clatit pentru a verifica prima pieptanare si a va asigura ca nu ati ratat nici un paduche
 • Este nevoie de aproximativ 10-15 de minute pentru a face pieptanarea de detectare in mod corespunzator, in functie de cat de des este parul.

Familia si prietenii au nevoie de tratament?

Toti oamenii care locuiesc in aceeasi casa, dar si alte persoane cu care ati avut contact “cap la cap” in ultimele 4-6 saptamani ar trebui sa fie contactate. Spune-ti-le sa se uite dupa paduchi. Numai persoanele cu paduchi de cap ar trebui sa fie tratate. ( In trecut, toate contactele apropiate, chiar daca nu au avut nici un simptom, erau sfatuite sa se trateze. Acest lucru s-a schimbat,  facandu-se doar tratarea persoanelor cu infectie clara de paduchi.) Toate persoanele cu paduchi de cap ce locuiesc in aceeasi casa ar trebui sa fie tratate in acelasi timp. Aceasta operatiune opreste infestarea cu paduchi dupa curatare.

Ce se intampla cu scoala?

Copiii infestati cu paduchi de cap ar trebui sa continue sa mearga la scoala. Contrar credintei populare, paduchi de cap nu se raspandesc in scoli. Alarmantele “scrisori de paduchi de cap” pentru scoli sunt nefolositoare. Pentru a raspandi infectia cu paduchi este nevoie de contact cap-la-cap. Copiii mici, care sunt “cei mai buni prieteni” si se joaca impreuna foarte aproape, pot da mai departe paduchii. O abordare de bun simt este de a spune parintilor prietenilor apropiati de situatia unui copil afectat, pentru a se uita in parul copiilor lor.

Lindinii pot ramane si dupa ce paduchii au fost eliminati. Ei sunt coji de oua goale si puternic lipiti de par. Ei vor cadea in cele din urma. Un “pieptene de lindini” cu dinti fini ii poate elimina, daca preferati.