Ce sunt paduchii de cap – Simptomele infestarii cu paduchi de cap

Paduchii de cap

Ce sunt paduchii de cap?

Paduchii de cap sunt insecte minuscule care infesteaza scalpurile oamenilor si reprezinta o problema frecventa in randul copiilor. Paduchii se prind de firele de par si musca pielea capului pentru a se hrani cu sange. Senzatia de mancarime si iritatiile apar ca urmare a hranirii paduchilor. Paduchii de cap nu sar si nici nu zboara, dar se imprastie prin tarare de pe parul unei persoane pe cel al unei alte persoane cu care aceasta se afla in contact, cum ar fi membri ai familiei sau colegi de scoala.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Infestarea cu paduchi de cap se mai numeste si “pediculosis capitis”. Denumirea corecta a paduchelui de cap este “Pediculus humanus capitis”.
Paduchii de cap reprezinta cea mai raspandita specie dintre cele 3 specii de paduchi umani, care infesteaza oamenii de mii de ani. Infestarea cu paduchi de cap nu are legatura cu igiena deficitara si poate afecta oameni de toate varstele si categoriile sociale. Paduchii de cap nu sunt purtatori ai nici unei boli infectioase.

Cum arata paduchii de cap si cum se dezvolta?

Paduchele de cap are aproximativ 1-2 mm in lungime si un corp de forma plata, alungita. Nu are aripi, iar culoarea lui este gri. Paduchii de cap se prind de par cu ajutorul gherelor si se misca cu repeziciune de pe un fir pe altul. Folosindu-se de guri, paduchii injecteaza saliva in scalpul unei persoane si sug sangele, care constituie sursa lor de hrana. Acest proces poate avea loc de pana la 5 ori pe zi. Una sau doua zile departe de scalp inseamna ca paduchii nu se pot hrani si, prin urmare, mor.
Paduchii depun oua (lindini) pe firul de par, aproape de scalp, unde temperatura este propice pentru incubatie. Lindinile sunt cimentate de par si se indeparteaza de scalp pe masura ce firul de par creste. Ele eclozeaza in aproximativ 8 zile. Invelisul de ou gol devine apoi alb si mai usor de observat. Paduchele ajunge la maturitate in aproximativ 10 zile de la eclozare. Daca are loc procesul de imperechere, femela paduche poate depune 50-100 de oua, la o rata de 6 pe zi.
In majoritatea infestarilor, exista de obicei doar o duzina si ceva de paduchi in acelasi timp, dar pot fi sute de oua.

Care sunt simptomele infestarii cu paduchi de cap?

Paduchii de cap cauzeaza de obicei senzatia de mancarime si iritarea scalpului. Acest fenomen poate sa apara la cateva saptamani de la infestarea initiala.
Scarpinatul poate cauza formarea de cruste si cojirea scalpului. Ocazional, infectii bacteriene secundare ale pielii capului pot rezulta in mici rani, cu glande usoare in gat. Dermatitele pot aparea de asemenea la o infestare majora cu paduchi. Din fericire, paduchii de cap nu sunt cunoscuti ca purtatori ai vreunei boli care sa afecteze oamenii.
Este important sa identificati paduchii (sau lindinile) pentru a pune un diagnostic corect. Paduchii au in medie 1-3 mm in lungime si pot fi vazuti miscandu-se de pe un fir de par pe altul. Ouale neeclozate se gasesc la cativa milimetri de scalp si au o zona intunecata in interiorul cojii, in vreme ce ouale eclozate sunt transparente.
Este mai usor de identificat (si de inlaturat) paduchii vii prin pieptanarea parului ud, folosind un pieptene pentru paduchi, comparativ cu simpla inspectie vizuala.
Ocazional, genele pot fi infestate.

Cum impiedicam raspandirea paduchilor de cap?

Este greu de prevenit infestarea cu paduchi de cap la copii. Nu le permiteti copiilor sa imparta cu alti copii sau sa foloseasca palariile, pieptenii sau periile de par ale altora. Ar putea fi necesar sa opriti copiii din a utiliza articole pentru cap precum cele din centrele de joaca.
Programele de educare din comunitate sau din scoli, care ii informeaza pe parinti cu privire la metodele de eradicare a paduchilor, precum si echipele de sanatate comunitara din scoli reprezinta cele mai eficiente metode de a tine sub control rata infestarilor.