Ce sunt păduchii de cap? Cum pot fi tratați aceștia – Terminologie – Care sunt semnele și simptomele infestării cu păduchi (pediculozei) ?

Ce sunt păduchii de cap? Cum pot fi tratați aceștia.

Păduchii de cap sunt insecte parazite mici fără aripi de culoare gri-maro, care afectează doar oamenii. Aceștia trăiesc sugând sânge din scalp. Aceștia nu pot fi luați sau dați animalelor. Lindinele sunt ouăle păduchilor – pete mici de culoare albă ce sunt lipite la baza firelor de păr.

Infestarea cu păduchi este cunoscută ca pediculoză. Aceasta este a doua cea mai comună boală transmisibilă după răceală, care afectează elevii.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Terminologie:

Pluralul de la păduche este păduchi.

Un păduche este adultul.

O nimfă este un păduche tânăr.

Un lindin este un ou de păduche.

Părinții nu trebuie să se simtă jenați sau vinovați în cazul în care copiii lor au păduchi – faptul de a avea păduchi nu este un semn al lipsei de igienă, neglijență sau de trai într-un mediu murdar.

Ouăle de păduchi au nevoie de 7 până la 10 zile pentru a ecloza, iar 14 zile mai târziu păduchii sunt maturi. Un păduche matur are între 2 si 4 milimetri lungime. Când păduchele eclozat are 14 zile, acesta se poate reproduce.

Deși orice are păr poate avea păduchi, aceștia sunt mai frecvenți în rândul elevilor, în special a celor de la școala primară.

Care sunt semnele și simptomele infestării cu păduchi (pediculozei) ?

Este destul de comun ca pediculoza să apară fără niciun fel de simptome. Cele mai comune semne și simptome ale acesteia sunt:

 • Mâncărime a scalpului, câteodată intensă. Aceasta este o reacție alergică la saliva pe care păduchii o provoacă atunci când se hrănesc.
 • Pete roșii sau umflături mici pe scalp, gât și uneori umeri.
 • Baza firelor de păr poate avea lindeni albi mici de dimeniunea unei gămălii de ac (ouăle). Acestea pot fi uneori confundate cu mătreața. Cu toate acestea, mătreața este ușor de îndepărtat prin spălare, în timp ce ouăle nu sunt.
 • Când verificați pe cineva de păduchi, uitați-vă la baza firelor de păr după lindeni (ouă) și pieptănați părul deasupra unei hârtii albe sau cârpe de bumbac neted și vedeți astfel dacă acolo este vreun păduche matur mai închis la culoare.
 • Câteodată este posibil să identificați păduchii în spatele urechilor și la ceafă – cele două locuri preferate de aceștia.

Care sunt cauzele pediculozei?

 • Contactul cap-la-cap

Păduchii de cap sunt transmiși de la om la om prin contactul apropiat păr-la-păr. Păduchii nu sar ca puricii; ei nu pot sări. De asemenea nu pot nici zbura sau înota. Ei merg de la un fir de păr la altul.

 • Împărțirea obiectelor de uz personal sau mobilier casnic

Puteți de asemenea să contactați păduchi dacă împărțiți obiecte de uz personal sau mobilier de uz casnic (mai puțin frecvent), precum ar fi:

 • Lenjerie de pat (cuverturi, așternuturi, pături, perne, fețe de pernă)
 • Perii
 • Îmbrăcăminte
 • Pieptăni
 • Perne
 • Decorațiuni de păr, precum agrafe, bentițe de păr etc.
 • Pălării și orice tip de acoperăminte de cap
 • Căști
 • Prosoape
 • Mobilier tapițat (mobilier cu umplutură moale precum canapele, fotolii etc.)

Câteva lucruri despre păduchi

Păduchii de cap nu pot fi transmiși de câini, pisici sau alte animale de companie.

Păduchii pot exista în toate tipurile de păr, indiferent de lungime sau de cât de curat este.

Sunt șanse mari să luați păduchi dacă țineți capul foarte aproape de cineva care este infestat cu păduchi.

Copiii de școală primară sunt cei mai predispuși la a fi infestați cu păduchi.

Femeile sunt afectate de păduchi mai des decât bărbații.

Cum este pediculoza (infestarea cu păduchi) diagnosticată?

Păduchii literalmente își „lipesc” ouăle la baza firelor de păr, chiar lângă scalp. Ouăle (lindinele) găsite la mai mult de 6,5 milimetri (1/4 inci) de scalp fie deja au eclozat fie nu o vor mai face. Prin urmare, găsirea de ouă oriunde pe păr nu echivalează neapărat cu existența unei infestări. Chiar dacă veți găsi ouă atașate ferm la ¼ inci distanță de la baza firelor de păr, puteți suspecta o infestare, dar nu puteți fi sigur. Ouăle sunt vizibile cu ochiul liber – dacă aveți o lupă aceasta v-ar putea ajuta când le căutați.

Experții spun că cel mai sigur semn al unei  infestări este găsirea de păduchi vii, în mișcare. Cea mai bună modalitate de a face asta este de a uda părul și apoi de a-l pieptăna. În multe țări, puteți lua un piaptăn fin de la farmacie, special pentru detectarea păduchilor vii. Pieptănați prin păr cu grijă și verificați piaptănul după fiecare operațiune. Păduchii sunt vizibili cu ochiul liber – dacă aveți o lupă aceasta v-ar putea ajuta.

Pruritul (mâncărimea) vă poate semnala să vă uitați după păduchi. Cu toate acestea, pruritul poate fi un simptom pentru altceva. Mulți oameni, în special dacă au păduchi pentru prima dată, nu resimt mâncărime în timpul infestării. Atunci când apare pruritul, acesta nu este determinat de păduchii care mușcă. Acesta este determinat de o reacție alergică la saliva păduchilor. Câteodată, mâncărimea poate apărea la 3 luni de la infestarea inițială.

Cum puteți trata păduchii de cap

Întrucât păduchii sunt foarte mici, se reproduc rapid, au un ciclu de viață scurt și dezvoltă rezistență la produsele anti-insecticide, aceștia pot fi dificil de îndepărtat. Pentru unii oameni, prezența păduchilor poate fi o pacoste persistentă. Prin urmare, orice infestare trebuie tratată imediat și cuprinzător.

 • Pieptănarea umedă sau metoda de căutare eradicare a păduchilor

Pentru cei care nu vor sa pună chimicale în capul copiilor lor sau a altor membri ai familiei, această metodă este fără chimicale. Pieptănarea umedă este din ce în ce mai populară deoarece păduchii sunt progresiv mai rezistenți la insecticide.

 • Spălați părul normal utilizând un șampon normal.
 • Aplicați destul de mult balsam pe părul umed – acest lucru va ajuta la dislocarea păduchilor.
 • Pieptănați părul ud inițial cu un pieptăn normal – pieptănați-l în întregime.
 • Apoi folosiți pieptănul special cu dinți deși. Pieptănați de la rădăcini de-a lungul întregului fir de păr. După fiecare pieptănare, verificați pieptănul de păduchi și ouă, iar apoi ștergeți-l bine pentru a fi curat la următoarea operațiune. Continuați în acest mod până când întreg părul a fost bine pieptănat. Întregul procedeu nu ar trebui să dureze mai puțin de 30 de minute.
 • Clătiți părul normal.
 • Repetați întregul procedeu trei zile mai târziu, iar apoi la fiecare trei zile timp de două săptămâni.

Prevenirea infestării cu păduchi

Este foarte dificil de a preveni răspândirea păduchilor, decât dacă v-ați încuia copilul într-o cameră și nu l-ați mai lăsa niciodată să se apropie de alți oameni. Într-o școală, stabilirea contactului între copii și posesiunile lor este normal.

Este important să ne amintim că o persoană cu părul foarte curat este la fel de predispusă la a contacta păduchi, precum o altă persoană care nu se spală niciodată, în cazul contactului apropiat.

Luarea de măsuri riguroase pentru a scăpa de o infestare existentă este metoda cea mai bună de a opri răspândirea.