Ce este acneea si cum se manifesta in perioada adolescentei

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune comuna cronica inflamatorie a pielii care implică unitatea pilosebaceous (foliculii de par si glande de ulei). O varietate de pete apar pe fata, gat, umeri, piept și spate.

Papule si pustulele inflamate sunt de obicei numite pete, cosuri .

Papulele inchise la culoare sau de culoarea pielii sunt comedoane. Acestea sunt mai bine cunoscute sub numele de puncte negre și albe.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Acneea poate duce la schimbări secundare de culoare a pielii (pete roșii, albe și maro) și cicatrici.

Cel mai comun tip de acnee este acneea vulgaris.

Acneea este cea mai raspandita la cei cu  varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani. Aceasta poate avea efecte sociale și psihologice profunde, mai ales in timpul pubertatii si adolescentei, cand aspectul fizic și incadrarea intr-un grup social sunt deosebit de importante.

De ce este acneea cel mai pronuntata in perioada adolescentei?

Motivele exacte pentru care acneea este cea mai severa in timpul adolescentei sunt inca studiate.. Există mai multe teorii.

Există un nivel mai ridicat de hormoni sexuali după pubertate decât la copiii mai mici.

Hormoni sexuali sunt convertite in dihidrotestosteron (DHT), care stimuleaza glandele sebacee la baza de foliculi de par , care se maresc.

Glandele sebacee produc sebum. Schimbări în compoziția sebum poate duce la leziuni acneice.

Celulele sebacee activate (sebocite) produc, de asemenea, factori proinflamatorii, inclusiv peroxizilor lipidici, citokine, peptidaze și neuropeptide.

Foliculii de par sunt canale mici care se deschid în porii pielii (gauri mici) de pe suprafata pielii. Foliculii în mod normal transporta sebum si keratina (scara) de la celulele moarte ale pielii la suprafata. Inflamația și resturile duc la blocarea porilor pielii – formarea comedoanelor.

Peretele foliculului se poate rupe, ducand la un răspuns inflamator.

Bacteriile din foliculul de par pot spori leziuni inflamatorii.

În timp ce acneea este cel mai frecventa la adolescenti, acneea poate afecta persoane de toate vârstele și de toate rasele. De obicei, devine o problemă minora după vârsta de 25 de ani, cu toate că aproximativ 15% dintre femei si 5% dintre barbati continua sa aiba acnee ca adulti. Se poate, de asemenea sa izbucneasca la adulti.

De ce acneea este mai grava la anumiti oameni ?

Unii oameni au acnee deosebit de severa. Acest lucru poate fi din cauza:

Factorii genetici (membrii familiei cu acnee severa)

Factori hormonali (niveluri mai ridicate de hormoni de sex masculin / androgenic) din cauza:

 • Ovare polichistice .Hiperinsulinemie și rezistență la insulină se gasesc la femeile cu sindrom ovarian polichistic, care sunt predispuse la acnee printre alte probleme
 • Stres psihologic și depresie
 • Corticosteroizi excesive de exemplu, boala Cushing (rar)
 • Deficit hidroxilaza deficit enzimatic de exemplu sterol (foarte rar)
 • Factorii de mediu, cum ar fi:
 • Umiditate ridicată provocând umflarea pielii
 • Cosmetice in special anumite creme hidratante,fonduri de ten si alifii. Grijă la produsele care conțin lanolină, vaselină, uleiuri vegetale, stearat de butil, laurii alcool și acidul oleic.
 • Presiunea de la benzi și curele de bărbie (de exemplu, exista o voala văzut la cei care practica vioara, unde presiunea constanta la care este expus gatul, causeaza iritatia pielii la nivelul gatului)
 • Produse lactate excesive, proteine ​​din carne și zaharuri in dieta. Dietele sarace in zinc sau ridicate în iod poate agrava acneea pustulara.
 • Anumite medicamente pot provoca acnee.
 • mare parte a variației individuale severitatea acneei este datorată variației în sistemul imunitar înnăscut și producția de mediatori inflamatori, cum ar fi citokine, defensine, peptidaze, lipide sebum, și neuropeptide. Dovada a apărut ca inflamatia duce la distensie și ocluzie a foliculului de par, care apoi se rupe.

Anumite mancaruri cauzeaza acneea?

Unele studii sugerează că există o legătură între alimentele pe care le mâncam și acnee.

Acneea este mai putin frecventa la persoanele care au o dieta cu indice glicemic mai mic, de exemplu, nativii din Kitava și Papua Noua Guinee, oamenii Ache din Paraguay, Inuits și locuitorii din mediul rural din Kenya, Zambia și Bantu. Acești oameni tind să devină maturi sexual la o vârstă mai matura  decât în orașele în care produsele alimentare cu un indice glicemic mai mare sunt consumate. Pubertate precoce este asociata cu debut precoce și acnee mai severa, care tinde să izbucneasca la momentul de maturitate deplină (vârsta 16 până la 18).

Mai multe studii au aratat imbunatatiri in  acnee intr-o dieta cu putine proteine, grasimi si nivel glicemic mic.  Aceste motive se refera la beneficiile redate in relatie cu insulina , ca factor de crestere 1 (IGF-1)..

Insulina induce hormoni masculini (androgeni), glucocorticoizi și factori de creștere. Acestea provoca keratinizare (scalare) din foliculul de par si productia de sebum. O creștere a producției de sebum și de keratinizare este un factor in aparitia a acneei.

Alimentele care cresc productia de insulina

Alimente care cresc nivelul de insulina au un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic este o masura a modulul in carbohidrati au un efect asupra nivelurile noastre de zahăr din sânge. Atunci cand mancam alimente cu un indice glicemic mare, cum ar fi pâinea albă și produse de patiserie, nivelul nostru de zahăr din sânge crește. Acest lucru crește cantitatea de insulina produsa in corpul nostru.

Desi laptele de vacă are un indice glicemic scăzut, conține androgeni, estrogen, progesteron și glucocorticoizi, care provoca, de asemenea, de keratinizare si productia de sebum. Laptele contine, de asemenea, aminoacizi (de exemplu, arginină, leucină, fenilalanină și) care produc insulina atunci când sunt combinate cu carbohidrati. Alte componente ale laptelui care ar putea induce comedoane includ proteine ​​din zer și iod.

Cafeina, teobromina, si serotonina găsit în ciocolată poate crește, de asemenea, productia de insulina.

Produse alimentare care contin acizi grasi

Acizii grași sunt necesari pentru a forma sebumul. Studiile arată că unii acizi grasi mononesaturați, cum ar fi acidul sapienic și unele uleiuri vegetale, pot crește producția de sebum. Cu toate acestea,  acizi grași linoleic, linolenic și acidul linoleic gamma sunt esentiali pentru ca pot debloca foliculii și reduc productia de sebum

Alimente potrivite pentru acnee

Unele persoane cu acnee au raportat o îmbunătățire a pielii lor, atunci cad au urmat un regim alimentar cu un indice glicemic scazut și au crescut consumul de cereale integrale, fructe si legume proaspete, pește, ulei de măsline, usturoi, păstrând în același timp consumul lor moderat de vin.

Este o idee bună sa fie reduc consumul lapte si sa se manance mai puține de alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi zahărul, biscuiții, prăjiturile, înghețata și bauturile imbuteliate. Reducerea aportul de suplimente de carne și de aminoacizi pot ajuta, de asemenea.

Schimbarea dietei nu ajuta intotdeauna, de aceea este nevoie de ajutor medical.