Ce este acnee, cosurile, punctele negre sau punctele negre ? Tipuri de acnee si despre glandele sebacee

Ce este acneea ?

Acneea (Acne vulgaris) este o boală dificil de tratat şi de multe ori debilitantă  care afectează pielea , în special faţa .

În cele mai multe cazuri acneea este o infecţie a glandelor sebacee şi/sau a foliculului firului de păr . Această infecţie este de multe ori însoţită de diferite grade de inflamaţie , care prezintă simptome mai severe de acnee . Această inflamaţie face parte din răspunsul imun la bacterie şi este de obicei caracterizată prin umflături , înroşire , durere şi o infiltrare de celule albe din sânge (puroi) . De multe ori răspunsul propriului organism imunitar cauzează mai mult prejudiciu şi discomfort decât infecţia în sine.

Acestea sunt câteva manifestări diferite ale acneei cu diferite grade de severitate. Acneea poate varia de la straturi mici de piele roşie cu umflături minuscule la chisturi cicatrizate , mari şi dureroase. Diferitele tipuri de acnee pot avea diverse cauze profunde care stau la baza lor şi înţelegând precis ce tip de acnee aveţi vă poate ajuta să identificaţi ce soluţii vor avea cea mai bună şansă de a fi eficiente.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Acneea de tip 1

 • Inflamaţie minimă
 • Zonă minimă afectată
 • Fără dureri
 • Erupţii neregulate

Tipul 1 de acnee este cea mai blândă formă de acnee şi în general care produce cel mai puţin rău , fiind şi cea mai simplă formă de tratare a bolii . Este caracterizată prin lipsă de inflamaţie şi nu este de obicei deosebit de dureroasă . Suprafaţa de piele afectată de acnee este de obicei limitată. Acest tip de acnee este deseori trecătoare şi se rezolvă de la sine după aproximativ o săptămână.

Punctele negre neinflamate şi umflăturile mici roşii (papule) sunt comune tipului 1 de acnee. Această formă de acnee pare a fi deosebit de frecventă la femei şi de multe ori afectează fruntea , obrajii, nasul şi gâtul . Tratamentele care nu necesită prescripţie medcală ca de exemplu spălări cu peroxid de benzoil şi acid salicilic sunt de obicei eficiente în rezolvarea problemei. Antibioticele locale ca de exemplu clindamicina şi eritromicina sunt de asemenea eficiente dar nu neapărat necesare.

Acneea de tipul 2

 

 • Inflamaţie uşoară
 • Unele coşuri dureroase
 • Erupţii regulate

O manifestare comună a acestui tip de boală , tipul 2 de acnee este similară cu tipul 1 de acnee , dar este caracterizată prin creşterea nivelelor de inflamaţie şi roşeaţă . Coşurile pot varia de la mici umflături roşii la puncte albe de dimensiuni medii.

Spre deosebire de petele de la tipul 1 de acnee , inflamaţia crescută cauzează coşuri care sunt de obicei dureroare la atingere . Tratamentele care nu necesită prescripţie medicală sunt de cele mai multe ori parţial eficiente la scăderea severităţii şi duratei erupţiilor , dar sunt adesea deficitare . Antibioticele locale şi retinoizii locali ( ca de exemplu Retin – A )  pot fi destul de eficiente . În câteva cazuri poate fi necesar studierea antibioticelor orale sau a retinoizilor orali , dacă acneea nu răspunde la tratament. În general , tipul 2 de acnee prezintă cicatrici minime în cazul în care este permisă rezolvarea de la sine.  Oricum , este important a se practica o igienă bună şi evitarea agravării situaţiei de a „stoarce” coşuri fară curăţarea şi sterilizarea zonei înainte şi după.

 Acneea de tip 3

 

 • Coşuri mari , dureroase
 • Coşuri nodulare
 • Erupţii frecvente

 

Acneea de tip 3 este caracterizată prin prezenţa nodulilor de dimensiuni mijlocii până la dimensiuni mari şi pustule care sunt frecvent dureroase.  În tipul 3 de acnee , coşurile sunt deseori asociate cu cantităţi semnificative de inflamaţii.

Umflăturile albe mari şi roşii , mari sunt comune la pacienţii cu tipul 3 de acnee. Coşurile individuale au o perioadă de vindecare mai mare , câteodată până la 10 -14 zile . În tipul 3 de acnee , multe dintre inflamaţii şi infecţii îşi au originea adânc în ţesut faţă de tipul 1 şi 2 în care localizarea este de obicei în derm şi în ţesutul gras sub-cutanat. Din acest motiv , tipul 3 de acnee nu răspunde de obicei la medicamentele care nu necesită de obicei prescripţie medicală. De asemenea , eficacitatea antibioticelor locale şi a retinoizilor locali este de obicei limitată . În multe cazuri , antibioticele orale şi retinoizii orali sunt singurele tratatemente eficiente pentru tipul 3 de acnee.

Inflamaţia ridicată asociată tipului 3 de acnee prezintă un risc semnificativ de cicatrici permanente . Nodulii adânc înrădăcinaţi şi pustulele pot cauza daune în matricea structurală  care stă la baza pielii , produce formarea cicatricelor , decolorarea şi acumularea de ţesut cicatricial.

 

Acneea de tipul 4

 

 • Noduli mari şi dureroşi
 • Pustule şi chisturi
 • Erupţii persistente

 

Cea mai severă formă a acestei boli , acneea de tipul 4 provoacă aproape invariabil o deteriorare permanentă a pielii şi cicatrici. Ca şi tipul 3 de acnee , tipul 4 de acnee se caracterizează printr-o infecţie adânc înrădăcinată şi inflamaţie extinsă . Chisturi mari , care în esenţă sunt noduli mari reprezintă o caracteristică comună în tipul 4 de acnee.

Tipul 4 de acnee este de obicei non-receptiv la medicamentele care se pot obţine fără prescripţie medicală . Antibioticele locale şi retinozii locali au eficienţă minimă în majoritatea cazurilor. Tipul 4 de acnee necesită de multe ori antibiotice orale agresive şi / sau tratamente cu retinozi orali .Tipul 4 de acnee este o afecţiune gravă care ar trebui să fie evaluată imediat de un dermatolog . Acneea de tipul 4 poate cauza vaste defecte în piele şi în structura sa de bază , cauzând cicatrici intense. Tipul 4 de acnee este de obicei extreme de dureros , atât la nivel fizic cât şi psihic şi ar trebui să fie tratată cât de sever posibil .

 

Puncte albe versus puncte negre

 

Acneea la nivel celular

 

La un nivel de bază , acneea  rezultă dintr-o combinaţie de factori care duce la blocarea porilor , acumulare de sebum , creşteri de bacterii şi inflamaţii . Acneea apare de obicei în foliculul de păr , când excesul de sebum este produs de glandele sebacee şi creează un dop care blochează foliculul .

Foliculul astupat creeză un micro-mediu care favorizează creşterea anumitor tipuri de bacterii , ca de exemplu  Propionibacterium acnes şi Staphylococcus aureus . Prezenţa acestor bacterii declanşează un răspuns imun , care este caracterizat de inflamaţie , creşterea fluxului de sânge (eritem) şi restabilirea de celule albe din sânge în folicul .

Inflamaţiile primare pot cauza deseori daune suplimentare la nivelul folicului şi ţesutului înconjurător , permiţând proliferarea infecţiei bacteriene , care la rândul său induce umflarea mai departe . La căteva persoane , acest proces devine un ciclu vicios şi conduce către o acnee extinsă şi daune semnificative ale pielii şi ţesutului subcutanat. În aceste cazuri terapia cu antibiotice si retinoizi sunt de obicei necesare pentru a întrerupe ciclul , a rezolva infecţia şi a permite însănătoşirea ţesutului .

 

Sebumul şi un folicul sănătos   

 Glandele sebacee

 Într-un folicul sănătos , glandele sebacee produc cantitatea adecvată de sebum pentru a menţine sănătatea părului şi a ţesutului inconjurător , acest sebum fiind scos de-a lungul părului.

La oamenii care suferă de acnee , mai multe lucruri se pot întâmpla care să perturbe acest echilibru delicat . În mod normal , glandele sebacee sunt relativ mici şi produc o cantitate minimă de sebum . Cu toate acestea , în multe cazuri de acnee , principalul vinovat este supraproducţia de sebum.

În câteva cazuri , glandele sebacee cresc mult şi produc mari cantităţi de sebum . Creşterea excesivă şi proliferarea glandelor sebacee este cunoscută sub denumirea de hiperplazie sebacee .  Hiperplazia sebacee poate fi declanşată de creşterea hormonului androgen , aşa cum se întâmplă în timpul pubertăţii .

 Sebumul

 Sebumul în sine este creat de distrugerea celulelor care formează glanda sebacee . Celulele sebacee se reproduc la baza glandei şi se mută în sus către foliculul de păr ca noile celule multiplicate . Cum celulele de maturare ale glandelor sebacee se apropie de foliculul de păr, ele sunt supuse apoptozei şi mor . Celulele sunt bogate în lipide (ulei) şi produsele secundare rămase ca celule dizolvă componenţii sebumului care lubrifiază şi protejează părul . Multiplicarea glandelor sebacee duce la creşterea producţiei de sebum , care se manifestă de obicei prin piele şi păr gras .

Sebumul poate de asemenea servi şi ca o sursă de nutriţie pentru bacteria care este capabilă de a trăi în foliculul de păr , ca de exemplu P.acnes şi S.acnes. Cantităţile excesive de sebum pot încuraja creşterea bacteriiilor şi duc la inflamaţie , roşeaţă şi o infiltrare de celule albe (puroi) . În cazul în care dopul din firul de păr este localizat în apropierea suprafeţei , acest proces poate duce de multe ori la formarea unei suprafeţe de pustule ( puncte albe) . Cu toate acestea , pentru mulţi oameni care suferă de acnee cu nodule şi chisturi , pustulele sunt de obicei formate adânc în ţesut şi departe de suprafaţă .

 

Inflamaţia

 

Formarea unui dop în folicul poate duce la acumularea de sebum , bacterii şi celule albe de sânge adânc în interiorul foliculului . În aceste cazuri , rezultatul este adesea formarea de nodule şi chisturi mari şi dureroase.

Deoarece pustulele de acnee sunt înconjurate de ţesut , nu este uşor posibil pentru a drena puroiul şi bacteriile pe suprafaţă ( înţeparea coşului ) . De multe ori producţia continuă de sebum, creşterea bacteriilor şi inflamaţia într-un folicul astupat poate cauza ruperea foliculului şi drenarea în ţesutul înconjurător . Acest proces poate duce la mai multe inflamaţii, diseminarea infecţiei bacteriene şi progresia bolii .

Ciclul de infecţie , inflamaţie şi deteriorare este responsabil pentru formarea cicatricilor  de acnee . Pacienţii cu simptome severe de acnee au un risc ridicat de a suferi de acnee cu o prezenţă permanentă a cicatricilor . Cea mai eficace modalitate de a preveni cicatricile provocate de acnee este de a trata în mod eficient simptomele acneei.

 

Tratamentele acneei

 

Pentru multe dintre coşurile acneei de tipul 1 şi tipul 2 , blocajul şi inflamaţia sunt relativ apropiate de suprafaţă .  Ca o consecinţă , medicamentele locale sunt în mod rezonabil eficiente în tratarea bolii. Cu toate acestea , este de asemenea important de notat faptul că multe dintre preparatele locale nu sunt capabile să pătrundă destul de adânc în ţesutul nodular şi chisturile acneei.