Cauzele acneei

Cauzele acneei

Acneea apare atunci când găuri de diametru mic din interiorul pielii, cunscute sub numele de foliculi, sunt astupate.

Glandele sebacee sunt mici găuri ce se regăsesc în apropierea suprafeţei pielii. Glandele sunt ataşate foliculilor de păr, mici orificii din interiorul pielii, în cadrul cărora creşte un fir de păr.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Glandele sebacee îngraşă părul şi pielea pentru a împiedica uscarea lor. Acest lucru este posibil prin producerea unei substanţe uleioase numită sebum.

În cazul acneei, glandele produc sebum în exces. Sebumul în exces în combinaţie cu celule de piele moartă formează un dop în cadrul foliculului.

În cazul în care foliculul blocat este aproape de suprafaţa pielii, se va umfla la exterior, formând un punct alb. Este de asemenea posibil ca foliculii blocaţi să se afle la supraţata pielii, formând un punct negru.

În mod normal, bacteria ce trăieşe pe piele poate contamina şi infecta foliculul blocat, cauzând apariţia papulelor, a pustulelor, a nodulilor sau a chistelor.

Testosteron

Se consideră că acneea ce apare la adolescenţi poate fi declanşată de nivelul ridicat de hormoni, sub numele de testosteron, ce apare în perioada pubertăţii. Hormonii joacă un rol important în stimularea creşterii şi a dezvoltării penisului şi a testicolelor la băieţi, precum şi în menţinerea musculaturii şi a rezistenţei oaselor la fete.

În mod deosebit, glandele sebacee sunt sensibile la hormoni. Se consideră că nivelul crescut de testosteron cauzează producerea sebumului în exces de către glandele sebacee .

Acneea prezentă în întreaga familie

Acneea poate fi ereditară. În cazul în care părinţii tăi au avut acne, este foarte probabil să ai şi tu.

Un studiu realizat a demonstrate că dacă ambii părinţi au suferit de acne, atunci este foarte posibil să ai acnee severă la o vârstă timpurie. De asemenea s-a descoperit că este posibil să suferi de acnee la vârsta maturităţii dacă unul sau ambii părinţi au suferit de această afecţiune la vârstă adultă.

Acneea la femei

Mai mult de 80% din cazurile de acnee adultă apar la femei. Se consideră că multe cazuri de acnee adultă sunt cauzate de schimbările hormonale declanşate în corpul unei femei în anumite perioade.

Acestea apar în următoarele situaţii:

  • Ciclul mentrual- la unele femei acneea apare cu puţin timp înaintea apariţiei ciclului menstrual.
  • Sarcina – multe femei au simptomele specifice acneei în timpul sarcinii, de obicei în primele trei luni de sarcină.
  • Sindromul ovarelor polichistice – o afecţiune destul de frecventă ce poate cauza acneea, creşterea în greutate şi formarea de chisturi mici în interiorul ovarelor.

Alţi factori declanşatori

Alte cauze ce pot declanşa acneea includ:

  • Unele produse cosmetice- totuşi, acest fapt este mai puţin întâlnit întrucât majoritatea produselor sunt testate astfel încât nu cauzează pete (noncomodogenice).
  • anumite medicamente, precum cele pe bază de steroizi, litiu (desori folosite pentru tratarea depresiei şi a afecţiunii bipolare) şi anumite medicamente contra epilepsiei (folosite pentru tratarea epilepsiei).
  • purtarea frecventă de haine ce determină o anumită presiune pe zonele afectate ale pielii, precum purtarea de bentiţe sau a ghiozdanului.

Mituri despre acnee

Deşi  este una din cele mai răspândite afecţiuni ale pielii, acneea este de asemenea  una dintre cele mai puţin înţelese afecţiuni. Există numeroase mituri şi concepţii greşite despre aceasta:

Acneea este cauzată de alimentaţie săracă. Până în momentul de faţă, studiile nu au descoperit anumite alimente ce cauzează apariţia acneei. Se recomandă o dietă bogată, echilibrată pentru beneficiile aduse inimii şi sănătăţii în general.

Acneea este cauzată de piele neîngrjită şi igienă necorespunzătoare. Majoritatea reacţiilor biologice ce declanşează acneea au loc sub piele, nu la suprafaţa acesteia, asfel încât curăţarea pieli nu va avea nici un fel de efect asupra acneei. Spălarea feţei mai des de două ori pe zi ar putea agrava afecţiunea.

Stoarcerea punctelor negre, a punctelor albe şi a petelor este cea mai bună modalitate de a scăpa de acnee.  Acest lucru ar conduce doar la agravarea simptomelor şi ar putea lăsa cicatrici.

Activitatea sexuală poate influenţa acneea. Sexul sau masturbarea nici nu vor îmbunătăţi şi nici nu vor agrava acneea.

Statul la soare, bronzarea pielii sau frecventarea unui salon de bronzat amelioreză simptomele acneei. Nu există dovezi concludente ce atestă faptul că expunerea la soare sau folosirea de lampe pentru bronzare artificială poate ameliora acneea. Multe dintre medicamentele folosite pentru tratarea acneei duc la o anumită sensibilitate a pielii, fără a menţiona că pot creşte riscul de cancer de piele.

Acneea este contagioasă. Nu poţi molipsi alte persoane cu acnee.