Carbohidrati vs. grasimi pentru acneea hormonala

Carbohidrati vs. grasimi pentru acneea hormonala

Internetul este plin de dezinformari despre acneea hormonala, totul de la suplimente nefolositoare la purificari dubioase. Totusi, stiinta a aratat in mod constant  ca schimbarile alimentare pot sa reduca semnificativ hormonii cunoscuti care cauzeaza acnee. Schimbarile alimentare potrivite, atata tot. O alegere care poate face o adevarata diferenta este daca iti umplii farfuria cu carbohidrati sau grasimi. In acest articol o sa va explic cum ratia de carbohidrati fata de grasimi in alimentatie afecteaza nivelurile hormonale, si va voi oferi recomandari simple si usor de urmat.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

Studii despre carbohidrati vs. grasimi

 Un articol foarte recent publicat in jurnalul “ Clinical Endocrinology ”, a supus femeile cu PCOS la doua regimri alimentare diferite. Profilul hormonal al PCOS este foarte asemanator cu acel al acneei femeii adulte, deci este un grup reprezentativ ( mult mai multe studii alimentare sunt facute mai degraba pe pacientii cu PCOS, decat pe pacientii cu acnee). Dedesubt se afla compozitia macronutrientilor celor doua grupuri alimentare.

Regim standard :

  • 55% carbohidrati
  • 27% grasimi
  • 18% proteine

Regim cu nivel scazut de carbohidrati :

  • 41% carbohidrati
  • 40% grasimi
  • 19% protein

Studiul a fost denumit si designul incrucisat, ceea ce inseamna ca participantii incep mai intai cu un anume regim si apoi trec la celalalt ( cu o perioada de pauza intre cele doua regimuri ). Nu exista nici o diferenta intre aceste regimuri in ceea ce priveste aportul caloric general. Aceste grafice arata schimbarile in functie de masuratorile facute :

aaaaaa

Sursa : Efectele metabolice favorabile ale unui regim eucaloric cu nivel scazut de carbohidrati pe efectuatpe femeile cu PCOS.

STD se refera la un regim standard si un nivel scazut de CHO se refera la grupul alimentar cu un aport scazut de carbohidrati. Stelele denota nivelurile de semnificatie statistica intre cele doua grupuri. Cu cat exista mai multe stele, cu atat numarul semnificativ statistic este mai mare. Dupa cum putem vedea, reducerea moderata a aportului de carbohidrati a ameliorat hormonii importanti acneici. Cele mai vizibile schimbari au fost ( le-am calculate din datele din articol) :

  • Reducerea cu 25% a nivelului de testosterone in grupul cu nivel scazut de carbohidrati versus cresterea cu 1% in grupul cu STD.
  • Cresterea cu 23% in prima faza a raspunsului la insulina ( PhiD) in grupul cu nivel scazut de carbohidrati versus cresterea cu 2% in grupul cu STD.  Raspunsul slab la prima faza a insulinei este unul dintre primele semne ale problemelor glicemice. Ca un rezultat al acesteia, regasim nivelurile glicemiei post-prandiale ca fiind foarte ridicate si in timp acest lucru poate cauza o ampla afectare a pancreasului ca rezultat rezistentei la insulina.
  • Cu 26%  nivel mai scazut al insulinei pe stomacul gol in grupul pacientilor cu un aport scazut de carbohidrati versus cu 22% scadere in grupul pacientilor cu STD.

Intr-un cuvant, reducerea aportului de carbohidrati a diminuat nivelurile hormonale cunoscute ca fiind esentiale la acnee.

Un avertisment despre studio. Grupul cu aport scazut de carbohidrati nu numai ca a mancat mai putini carbohidrati, dar indecele glycemic al acestora a fost totodata un pic mai scazut ( IG in medie de 50 vs. 60). Sunt sigur ca aceasta reducere a indecelui glicemic a fost in parte responsabil pentru efectele binefacatoare in grupul cu aport scazut de carbohidrati. Acesta este, bineinteles, un studiu si nu ar trebui sa ne bazam pe un singur studiu. Dar am ales acest studiu pentru ca eu consider ca este destul de reprezentativ a datei de baze, per ansamblu, ca o revizuire sistematica recenta a compozitiei alimentare pentru pacientii cu PCOS, aratand:

Au existat mici diferente intre regimuri, constand in o mai mare scadere in greutate la regimul bogat in grasimi mononesatirate; imbunatatirea reglarii menstruatiei la regimul cu un index glycemic scazut; cresterea nivelului de androgen la regimul cu un aport crescut de carbohidrati ( ce dauneaza acneei); reduceri sesibabile ale rezistentei la insulina, fibrinogen total si densitate crescuta a colesterolului lipoproteic la regimul cu un index glycemic scazut si cu un minim de carbohidrati; imbunatatirea calitatii vietii pentru pacientii cu index glycemic scazut si depasirea depresiei si imbunatatirea stimei de sine intr-o dieta bogata in proteine.

Compozitia alimentara in tratamentul impotriva sindromului ovarelor polichistice : o  componenta alimentara in tratamentul  sindromului ovarelor polichisticeietary composition in the treatment of polycystic ovary syndrome:  o trecere in revista sistematica ce informeaza despre linii de baza ce au ca fundament probele

Inca o trecere in revista a grasimilor vs. carbohidrati in rezistenta la insulina concluzioneaza:

Au existat multe dezbateri daca recenta crestere a nivelului obezitatii si a bolilor inrudite cu aceasta sunt favorizate de dietele bogate in carbohidrati. Pendulul se misca acum in favoarea grasimilor asa cum e reflectat de liniile de baza in domeniul alimentatiei, in multe feluri influentate de uleiul de masline si de caracteristicile dietei mediteraneene. Cu atat mai putin, pe masura ce din ce in ce mai mult accent este pus pe natura carbohidratilor in regim, continutului de fibre si indexului glicemiul, cazul pentru un anume tip de carbohidrati devine mai convingator.

Grasimi versus carbohidrati in rezistenta la insulina, obezitate, diabet si boli cardiovasculare

Revizuirile sistematice sunt lucrari care privesc toate studiile publicate pe un subiect dat ce incearca sa traga o concluzie bazata pe toate dovezile disponibile. O revizuire sistemica bine intocmita e considerate cea mai convingatoare forma de dovada stiintifica.

Calitatea alimentara fata de compozitia macronutrientilor

Daca acest ultim citat nu v-a atins ca aprobare neconditionata a grasimilor fata de carbohidrati, ei bine, e pentru ca nu este. In timp ce ambele articole au mentionat ca inlocuind o portie de carbohidrati cu grasimi de obicei a redus nivelurile insulin si ale androgenului, amandoua au mentionat de asemenea si ca este mult mai importanta calitatea alimentelor decat compozitia macronutrientilor continuti de aceasta. Asadar, ordinea prioritatilor ar trebui sa fie:

  •  Inlocuiti carbohidratii “daunatori”  (i.e. cu un  index glycemic mare, un numar de fibre scazut) cu carbohidrati buni (nivel scazut al  IG, numar de fibre ridicat)
  •  Inlocuiti grasimile releReplace  (i.e. grasimi trans, grasimi procesate si posibil grasimi animale saturate) cu grasimi bune (MUFA si grasimi neprocesate, derivate din plante).

Oamenii cu rezistenta la insulina sau cu alte probleme cu glicemia, probabil beneficiaza si din restrictii moderate ale carbohidratilor, deoarece acestea reduc incarcatura cu insulina din corpul lor. Pe de alta parte, reducerea prea mare a carbohidratilor poate, de asemenea, sa cauzeze problem. Exista un anumit grad de inhibare competitiva intre utilizarea de grasimi si de glucoza (zahar). Cand corpul dumneavoastra arde grasimi, se reduce arderea glucozei si vice versa. Aceasta inseamna ca daca reduceti aportul de carbohidrati prea mult, va antrenati corpul sa arda mai multe grasimi. Deci data viitoare cand mancati carbohidrati, corpul dumneavoastra “ nu mai stie ce sa faca cu ei” , avand ca rezultat un nivel anormal de ridicat al glicemiei si insulinei.

Asadar se pare ca un aport adecvat de carbohidrati este necesar pentru toleranta normal la glucoza.

Grasimi versus carbohidrati in  rezistenta la insulina, obesitate, diabet si boli cardiovasculare

 De ce grasimile reduc acneea hormonala mai bine decat carbohidratii

Alte studii au clarificat un pic de ce grasimile reduc acneea hormonala mai mult decat carbohidratii. Studiile au aratat ca nivelurile testosteronului scad imediat dupa masa, dar si ca elementele component ale mesei afecteaza nivelul post-prandial al testosteronului, dupa cum urmeaza:

  •  Mese cu un nivel crescut de grasimi suprimeaza nivelurile testosteronului (T) pe un termen mai mulng decat mesele bogate in carbohidrati.
  •  Ingerarea de grasimi animale are ca rezultat o suprimare mai mica a T decat a grasimilor vegetale, adica nivelurile testosteronului sunt mai mari in cazul unei mese cu grasimi animale.

Mai exista faptul ca a manca grasimi nu cauzeaza o crestere a insulinei sau a nivelului glicemiei. Nivelul insulinei este in mod special important dat fiind faptul ca insulina stimuleaza ficatul sa elibereze hormone androgini (DHEAS, un precursor al testosteronului si alti androgeni) si pot face pielea dumneavoastra mai sensibila la androgeni.

De luat aminte si recomandari

Stiinta ne arata ca inlocuirea unor carbohidrati cu grasimi poate reduce hormonii cunoscuti in cauzarea acneei. La femeile cu PCOS, restrictionarea moderata a carbohidratilor a avut ca rezultat o reducere seminificativa a nivelurilor testosteronului si insulinei. Acestea fiind spuse, calitatea alimentara triumfa asupra compozitia macronutrientilor, si doar prin imbunatatirea calitatii carbohidratilor si a grasimilor in alimentatie, se pot schimba nivelurile hormonale mai mult decat ciupind din raportul carbohidrati/grasimi. Dedesubt veti regasi niste recomandari simple, bazate pe fapte stiintifice:

  •  Inlocuiti carbohidratii cu index glycemic ridicat cu cele cu index cazut si bogati in fibre (presupunand ca fibrele nu va cauzeaza problem cu stomacul/ intestinal)
  •  Eliminati grasimile trans si alte grasimi procesate din regimul  dvs. alimentar.  Puneti accent pe grasimile vegetale neprocesate ( MUFA in uleiul de masline, nuci si seminte). Datele despre grasimile animale sunt inca oarecum neclare, nu e nevoie sa restrictionati neaparat grasimile animale, dar eu nu le-as consuma ca mancare sanatoasa).
  •  Oamenii cu rezistenta la insulina pot de asemenea beneficia de restrictionarea moderata a carbohidratilor, poate chiar de la 40 la 45 % din aportul caloric total, iar grasimile sa ocupe inca 40 % din caloriile dumneavoastra. Restrictionarea  prea mare a carbohidratilor poate de asemenea sa cauzeze rezistenta la insulina daca/cand le consumati.