Adevaruri despre sanatate: paduchii capilari (pidiculoza) – Cine poate să facă paduchi? Curatarea hainelor si a casei de paduchi

Adevăruri despre sănătate: păduchii capilari (pidiculoza)

Ciclul de viață

Păduchele capilar este unul dintre cele trei tipuri de păduchi care infestează oamenii. Aceste insecte micuțe (cam de 2,54 mm- 3 mm) transformă părul uman intr-un adăpost și totodată se hrănesc cu sînge uman. Păduchii capilari se înmulțesc rapid, depunând ouă mici, ovale, de culoare grii numite lindini, pe care le lipesc la baza părului, aproape de scalp.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Semne cum că sunteți infestat cu păduchi capilari

Deși păduchii capilari sunt greu de depistat, puteți vedea lindinile dacă vă uitați mai de aproape. Aceștia sunt prezenți de obicei, pe lungimea firului de păr, la ceafă și după urechi. Ar trebui să un confundați lindinile cu o acumulare de spray, gel de păr sau mătreață. Mătreața poate fi scuturată ușor din păr, în timp ce lindinile nu deoarece ele sunt trainic atașate de firul de păr al individului.

Cine poate să facă păduchi?

Oricine poate să facă păduchi. Aceștia nu sunt un semn de lipsă de igienă. Majoritatea oamenilor un știu că sunt infestați până un văd lindinile sau păduchii. Un semn care dă de gol păduchii este reprezentat de o mâncărime persistentăa scalpului ce este câteodată insoțită de răni infectate ori ce pare a fi o iritație.

Cum se produce o infestare?

Păduchii capilari nu au aripi și un zboară or sar, dar pot să se miște foarte repede prin păr. Poți căpăta păduchii astfel:

  1. Contact direct cu o persoană infestată;
  2. Prin împrumutarea de obiecte personale precum piepteni, perii, alte produse de îngrijire a părului, prosoape, fețe de pernă;
  3. Împrumutând haine, podoabe capilare (pălării, eșarfe, căști de protecție petru bătai sau fotbal), panglici și alte accesorii pentru păr.

Vestiarele comune din școli sau cuierele colective pentru haine au fost asociate cu posibilități mai mari de infestare decît vestiarele individuale.

Faceți curățenie

1.Păduchii capilari nu pot supraviețui în afara corpului uman mai mult de doua zile. Nu se înmulțesc în afara corpului. Nu trăiesc la pe animale. Orice lindină ce cade din cap un va ecloza sau un se va reatașa. Ca să vă asigurați că păduchii un mai apar, ar trebui să procedați astfel:

Spălați așternuturile în apă fierbinte  (peste 55 grade Celsius) și uscați-le într-un uscător cu aer cald sau cu fierul de călcat. Spălați și uscați hainele purtate recent (incluzând jachete, pălării, eșarfe etc) la temperaturi mari.

Hainele și așternuturile ce un pot fi spălate, pot fi curățate și sigilate într-o punga de plastic dublă, pentru două săptămâni.

  1. Curățați pieptenii, periile sau articolele similare,  încălziți-le în apă ce are cel puțin 55 grade Celsius pentru 10 minute.
  2. Curățați podelele, covoarele și mobila numai prin aspirare. Folosirea de spray-uri insecticide un este recomandată.

Atenție

Atunci când se află de existența păduchilor într-o comunitate, părinții sunt încurajați să-si verifice copii în cap pentru păduchi la un interval regulat, pe perioada anului. Familiile nu ar trebui să aștepte ca altcineva să verifice capul copilului deoarece asta poate întârzia tratamentul. Amintiți-vă că dacă o persoană în familie, camping sau școală are păduchi, există șanse ca și ceilalți să aibă. Verificați-i pe toți ceilalți și folosiți același tratament dacă este necesar.