Adevarul despre acnee, realitatea despre aparitia cosurilor, puncte negre si puncte albe

Totul despre acnee

Deși este adesea descrisă ca un flagel al adolescenței, acneea poate afecta persoanele de orice vârstă. Potrivit Institutului Național al Sănătății din SUA (NIH), aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani sunt afectate de acnee într-un moment sau altul al vieții lor.

„În multe cazuri acneea dispare până la vârsta de 30 de ani”, spune Jane Liedtka, expert în cadrul Centrului de Evaluare și Cercetare Medicală (CDER) al Administrației Statelor Unite ale Americii pentru Alimente și Medicamente (FDA), „dar pentru unii acneea persistă și după vârsta de 40-50 de ani.”

Provocată de inflamarea glandelor sebacee și a foliculilor piloși (canale înguste ale pielii, de mici dimensiuni), acneea este caracterizată prin coșuri și alte leziuni. Apare de obicei pe față, gât, spate, piept și umeri.

Acneea nu este de obicei o afecțiune gravă, „dar poate provoca stres emoțional considerabil, precum și cicatrici permanente ale epidermei”, mai spune Liedtka, medic specialist cu experiență clinică de 15 ani în tratarea acneei. Ea lucrează în prezent în cadrul Direcției de produse dermatologice și dentare al CDER.

Va recomandam produse naturale impotriva acneei, cosurilor, punctelor negre si punctelor albe din ulei 100% pur din arbore de ceai – tea tree oil de la Thursday Plantation.

thursday plantation ROMANIA ACNEE COSURI PUNCTE NEGRE EXCES DE SEBUM

O afecțiune a UPS

Din punct de vedere clinic, acneea este descrisă ca o afecțiune a unităților pilosebacee (USP). Acestea se află chiar sub piele și se găsesc în număr mare pe față, pe piept și pe partea superioara a spatelui și conțin glande sebacee conectate la foliculi piloși. Glandele sebacee produc sebum, o substanță uleioasă care ajunge la suprafața pielii prin porii aferenți foliculilor.

„Se știe că acneea este cauzată parțial de acțiunea hormonilor asupra glandelor sebacee și foliculilor piloși”, explică Liedtka. „Primul stagiu al leziunilor acneice îl reprezintă înfundarea porilor.”

Printre factorii considerați a fi corelați cu formarea acneei se numără:

 • Creșterea nivelului de hormoni sexuali androgeni, care apar atât la băieți, cât și la fete în timpul pubertății. Hormonii androgeni stimulează activitatea glandelor sebacee, care eliberează mai mult sebum în foliculii piloși.
 • Modificări hormonale legate de sarcină sau de utilizarea/întreruperea pilulelor anticoncepționale.
 • Factori genetici.

Nu te încrede în mituri

„Există numeroase concepții greșite pe acest subiect, atât despre cum se formează acneea, cât și cu privire la tratarea sa”, afirmă Liedtka.

Iată câteva informații importante despre această afecțiune:

 • Nu se cunoaște nicio metodă eficientă de prevenire a acneei.
 • Acneea nu este cauzată de igiena precară sau transpirație. „Acești factori nu provoacă înfundarea porilor, care contribuie la rândul său la apariția acneei”, spune Liedtka. Apa și săpunul nu constituie un tratament; Liedtka menționează că soluțiile de curățare speciale care pot fi utilizate pentru tratarea acneei conțin peroxid de benzoil, rezorcinol, acid salicilic și sulf.
 • Acneea nu este provocată de alimentație. Nu s-a putut găsi nicio legătură științifică între alimentație și acnee. Nu s-a putut dovedi că vreun aliment anume – nici măcar ciocolata, cartofii prăjiți sau pizza – ar putea fi vinovat pentru apariția acneei.
 • Acneea nu trebuie neapărat lăsată „să-și urmeze cursul”. „Această afecțiune poate fi tratată”, spune Liedtka. „Exista medicamente și produse care pot fi eliberate cu sau fără prescripție medicală și care pot fi folosite în tratarea acneei. Sfatul meu este să consultați un dermatolog dacă produsele pe care le-ați încercat până acum nu au dat niciun rezultat.”

Tipuri de acnee

Fiecare semn produs pe piele de acnee reprezintă un tip de leziune. Cele mai ușoare cazuri de acnee produc puncte negre și albe (dacă foliculul înfundat rămâne deschis, este vorba despre un punct negru, iar dacă este închis, este vorba despre un punct alb).

Printre leziunile acneice mai supărătoare se numără:

 • papule – leziuni inflamatorii care care au de obicei aspectul unor mici umflături de culoare roz ce pot fi sensibile la atingere;
 • pustule (coșuri) – leziuni de culoare albă sau galbenă, pline de puroi, care pot avea baza de culoare roșie;
 • noduli – leziuni mari, dureroase, solide, localizate adânc în piele;
 • chisturi – leziuni profunde, dureroase și pline de puroi, care pot produce cicatrici.

Cum să ții acneea sub control

Între timp, este util de știut ce poate provoca sau agrava erupțiile acneice. Iată în continuare câțiva factori care, potrivit Institutului Național al Sănătății din SUA (NIH), pot înrăutăți acneea:

 • Modificări hormonale la adolescente și femei adulte cu 2-7 zile înainte de începerea ciclului menstrual.
 • Substanțe uleioase din produsele de îngrijire a pielii (cosmetice sau hidratante) sau grăsimea din mediul de lucru (cuvele cu ulei încins dintr-o bucătărie, de exemplu).
 • Presiunea exercitată de căști sau echipamente sportive, rucsaci, gulere strânse sau echipament sportiv mulat pe corp.
 • Factori de mediu iritanți precum poluarea și umiditatea ridicată.
 • Stoarcerea sau zgândărirea petelor sau punctelor roșii/dureroase.
 • Frecarea excesivă a pielii.

„Acneea poate fi o afecțiune foarte stresantă,”, spune Liedtka, „dar consumatorii au numeroase opțiuni de tratament. Rețineți doar că e important să vă informați cât mai temeinic și să nu țineți seama de mituri. Și nu ezitați să cereți sfatul medicului sau farmacistului cu privire la opțiunile de tratament.”