Paduchii capilari ( paediculus humanus capitis)

Paduchii capilari ( paediculus humanus capitis)

 Paduchii capilari sunt paraziti externi la oameni ( mancatori de sange), in special la copiii de varsta scolara. Paduchii isi lipesc ouale ( lindinile) in par si pot fi indepartati doar printr-o pieptanarea dura, cu un pieptene cu dintii foarte apropiati, “pentru lindini”. Paduchii adulti traiesc aproximativ o luna si isi petrec intregul ciclu al vietii pe gazda. Daca sunt separati de gazda, paduchii nu traiesc mai mult de 48 de ore, de aceea nu are niciun rost sa tratatezi scolile pentru a controla paduchii. Femelele depun intre 50 si 100 de oua, care ies intre 5 si 14 zile. Este foarte important sa intelegem ca doar 90% din oua ies dupa 9 zile. Durata vietii, de la ou la adult matur sexual, necesita de obicei in jur de trei saptamani. Paduchii se imprastie de la o persoana la alta, in special prin contact fizic, prin impartirea hainelor ( in special palarii) si a paturilor.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Controlul paduchilor se obtine doar prin sarguincioase si persistente aplicari ale sampoanelor sau cremelor pe baza de insecticide, a uleiurilor minerale sau pentru bebelusi, a pieptanarii lindinilor, a tunsorilor scurte si prin evitarea persoanelor infestate. Spalati zilnic hainele si lenjeria de pat pentru primele zile dupa ce tratamentul initial va elimina paduchii care au cazut de pe gazda si pentru a preveni reinfestarea membrilor familiei.

O metoda eficienta si non-chimica de a controla paduchii este uleiul din arbore de ceai. Doar imbibati parul cu ulei pe durata noptii, acoperiti capul cu un prosop pentru evita patarea cearsafurilor si a fetelor de perna, apoi dimineata samponati parul pentru a indeparta uleiul. Uleiul trebuie sa ramana pe cap pentru cel putin 8 ore, ca sa aiba efect. Desi este foarte probabil ca o singura aplicare a uleiului sa distruga toate etapele ( ou, nimfa, adult) paduchilor, recomand reaplicarea tratamentului la aproximativ 7 zile de la prima aplicare. Cred  ca o a doua si a treia aplicare sunt necesare pentru a asigura controlul paduchilor. Este o mare diferenta intre a distruge toate ouale si a distruge doar o parte din ele. Este nevoie ca dar cateva oua sa supravietuiasca pentru ca paduchii sa reapara iar si iar, in decurs de cateva saptamani. De asemenea, este foarte important sa se trateze fiecare membru al familiei si ar trebui sa se faca o incercare sincera sa se trateze si ceilalti copii care se joaca cu copiii vostri.

Paduchii ( pediculosis) – Paduchii corpului – Paduchii capilari – Paduchii pubieni

Paduchii ( pediculosis)

Paduchii ( pediculosis) pot infesta scalpul, corpul, pubisul si genele. Paduchii capilari se transmit prin contact apropiat; paduchii corpului se transmit in conditii inghesuite, aglomerate; iar paduchii pubieni se transmit prin contact sexual. Simptomele, semnele, diagnosticul si tratamentul difera, in functie de locul infestarii.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi
Paduchii sunt insecte fara aripi, care sug sangele si care infesteaza capul ( Pediculus humanus var. capitis), corpul ( P. humanus var. corporis) sau pubisul ( Phthirus pubis). Cele 3 tipuri de paduchi difera substantial in morfologie si caracteristici clinice. Paduchii capilari si pubieni traiesc direct pe gazda; paduchii corpului traiesc pe haine. Toate tipurile sunt raspandite in lumea intreaga.

Paduchii capilari:

Paduchii capilari sunt cel mai intalniti la fete cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani, dar pot afecta aproape pe oricine; infestarile sunt rare in cazul negrilor. Paduchii capilari se transmit usor de la o persoana la alta, prin contact apropiat ( cum e cazul familiilor sau a claselor) si pot fi indepartati de pe cap prin electricitate statica sau vant; transmiterea pe aceste cai ( sau prin folosirea acelorasi perii, periute si palarii) este probabila, dar nedovedita. Nu exista nicio asociere intre paduchii capilari si igiena precara sau un statut socio-economic modest.
Infestarea implica, de regula, parul si scalpul, dar pot fi implicate si alte zone cu par. Infestarea activa implica, de obicei, ≤ 20 de paduchi si cauzeaza mancarime severa. Examinarea este de cele mai multe ori normala, dar poate dezvalui cojiri ale scalpului si adenopatie cervicala posterioara.
Diagnosticarea depinde de demonstrarea paduchilor vii. Acestia sunt detectati printr-o pieptanarea meticuloasa – prin intermediul parului ud cu un pieptene cu dinti apropiati ( dintii pieptenului la distanta de aproximativ 0.2 mm); paduchii se gasesc, de obicei, la spatele capului sau in spatele urechilor. Lindinile se observa mai repede, sunt ovale, de culoare gri cu oua albe fixate la baza firului de par. Fiecare paduche femela adult face 3-5 oua/zi, asa incat lindinile depasesc, de obicei, numarul paduchilor si nu reprezinta o masura a severitatii infestarii.
Paduchii corpului

Paduchii corpului traiesc la inceput pe lenjeriile de pat si pe haine, nu pe oameni, si se intalnesc cel mai adesea in conditii ingramadite ( ex. cazarmele militare) si la oamenii cu un statut socio-economic modest. Transmiterea de face prin impartirea hainelor contaminate si a lenjeriei de pat. Paduchii corpului sunt principalii vectori de tifos epidemic, tifos recurent si febra recurenta.
Paduchii corpului cauzeaza mancarime; semnele sunt puncte mici rosii, cauzate de muscaturi asociate, de obicei, cu semne de scarpinaturi liniare, urticarie sau infectare bacteriana superficiala. Acestea se gasesc in special pe umeri, fese, abdomen. Lindinile pot aparea si pe parul de pe corp.

IMG_0636
Diagnosticul se realizeaza prin demonstrarea paduchilor si a lindinilor pe imbracaminte, in special la cusaturi.
Tratamentul de baza este curatarea meticuloasa ( ex. curatarea, urmata de uscarea la 149 ° F) sau inlocuirea hainelor si lenjeriei de pat, lucru adesea dificil de realizat, intrucat oamenii afectati au putine resurse si putin control asupra mediului lor inconjurator.

Paduchii pubieni

Paduchii pubieni ( “crabi”) se transmit pe cale sexuala la adolescenti si adulti si pot fi transmisi copiilor, prin contact parental apropiat. Mai pot fi transmisi prin prosoape, lenjerii de pat, imbracaminte. cel mai des se infesteaza parul pubian si perianal, dar se poate raspandi la parul de pe coapse, spate si cel facial ( barba, mustata, gene).
Paduchii pubieni provoaca mancarimi. Semnele fizice sunt putine, dar unii pacienti prezinta cojiri si limfadenopatie si/sau limfadenite regionale. Maculele pielii de pe spate, fese, si coapse sunt palide, de culoare gri-albastrui ( maculae caerulae) si sunt cauzate de activitatea anticoagulanta a salivei paduchelui in timp ce mananca; sunt neobisnuite, dar reprezinta caracteristici ale infestarii. Infestarea genelor se manifesta prin mancarimi ale ochilor, senzatii de arsura si iritatie.
Diagnosticul este prin demonstrarea lindinilor, a paduchilor sau ambele, prin inspectare amanuntita ( lumina lampii de lemn) sau prin analiza microscopica. Un semn auxiliar de infestare este imprastierea petelor de maro deschis ( excretiile paduchiului) pe piele sau sub haine.

Puncte-cheie:
• Paduchii capilari si pubieni traiesc pe oameni, pe cand paduchii corpului pe haine;
• Confirmarea diagnosticului de paduchi se face prin gasirea de paduchi sau lindini vii;
• Tratati paduchii capilari sau pubieni cu un tratament specific ( ex. gelul natural impotriva paduchilor de la Thursday Plantation) ;
• Tratati paduchii corpului in functie de simptome si eliminati sursa paduchilor.

Paduchii capilari la copiii britanici

Paduchii capilari la copiii britanici

Un paduche capilar adult ( Pediculus) se infruptandu-se din sangele scalpului. Stomacul paduchelui contine deja sange si exista si o lindina ( ou) in corp, pregatit pentru a se dezvolta. Cea mai sigura metoda de a indeparta paduchii si ouale acestora ( numite lindini) este cu un tip de pieptene cu dinti apropiati, special creat pentru paduchi.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

In anii 60, am dezvoltat un program pilot de cercetare, care a descoperit o renastere de pediculosis, infestarea cu paduchi capilari, printre elevii din South Wales. Multi erau rezistenti la tratamentele conventionale cu insecticid. Constatarile au fost publicate initial ca o caracteristica populara  si au primit cateva raspunsuri din partea cititorilor. Urmatoarele rapoarte au fost publicate intr-o mentionare cu jumatate de munca , un ziar medical, New Scientist si un raport in presa nationala. Cercetarea a fost citata in editiile urmatoare ale ziarelor  si a aparut la televiziune.

Paduchele adult se tine de parul uman cu gheare special adaptate. Cu picioarele, se poate intinde si insfaca un fir de par la cativa milimetri distanta. Ghearele de deschis, iar aripile picioarelor se rotesc pentru a prinde orice fir de par aflat in apropiere. Apoi ghearele se inchid ca un cleste, iar paduchele se tine foarte strans. Folosind aceasta tehnica, un paduche poate alerga de la un fir de par la altul, cu o viteza surprinzatoare, desi nu este capabil sa se miste eficient pe o suprafata neteda. Pe o bucata de servetel, de exemplu, un paduche nu se poate deplasa prea mult.

Paduchii nu pot trai fara sange ( iar pieptenele cu dinti apropiati ii indeparteaza); nu se pot inmulti fara sa aiba timp ca ouale sa se maturizeze ( iar pieptenele indeparteaza ouale); si nu pot supravietui daca nu pot sa respire ( ceea ce preparatelee uleiaose de par pot impiedica). In cele din urma, parul uleios ii impiedica sa se miste normal, ceea ce poate interveni in procesul de inmultire. Daca folositi un pieptene pentru lindini,  cu dintii apropiati, atunci pieptanati-va foarte atent – copiilor mici le va placea sa fie dichisiti, oricum – si intotdeauna pieptanati-va in spatele urechilor.

Paduchii: Ce trebuie sa stie parintii – Persoane predispuse la infestare – Raspandirea paduchilor – Verificare impotriva paduchilor/ Controlul regulat

Paduchii: Ce trebuie sa stie parintii

 În fiecare an, în Statele Unite ale Americii, milioane de copii  se contamineaza cu păduchi.  Chiar daca  paduchi nu prezinta pericol in transmiterea vreunei boli, ei devin o pacoste. Acestia pot fi tratati, la domiciliu.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Următoarele informații preluate de la Academia Americana de Pediatrie (AAP), vă vor ajuta cum să va  verificați, sa va tratati, si sa preveniti răspândirea păduchilor.

Ce sunt paduchii?

Paduchii sunt insecte mici de dimensiunea unei seminte de susan (2-3 mm lungime). Corpurile lor sunt, de obicei, palide și gri, dar culoarea poate varia. Singularul cuvantului”paduchi” este „păduche”.

Paduchii se alimenteaza cu cantitati mici de sange de la nivelul scalpului. Ei supraviețuiesc mai puțin de o zi, dacă nu se afla in zona scalpului unei persoane. Paduchii iși depun ouăle aproape de zona scalpului.

Ouăle paduchilor de mai numesc lindini. Ele au o forma ovala (aproximativ 0,8 x 0,3 mm) iar culoarea lor variaza intre galben si alb. Lindinii sunt atașati de firele de par, cu o substanta lipicioasa care le ține ferm în loc. După eclozare carcasa lindinelui ramane atasata de firul de par.

Păduchi trăiesc aproximativ 28 de zile. Ei se inmultesc rapid, de depunand până la 10 oua pe zi. Este nevoie de doar aproximativ 12 zile pentru ca un nou ou eclozat sa ajunga la maturitate. Acest ciclu se poate repeta la fiecare 3 săptămâni, dacă paduchii sunt lasati netratati.

Persoane predispuse la infestare

Oricine se poate infesta cu paduchi. Acest lucru se intampla cel mai frecvent la copii de vârstă școlară elementară-preșcolară. Nu contează cât de curate pot fi parul si casa ta. De asemenea nu contează locul in care copiii și familiile trăiesc, junde se oaca, sau unde au locul de muncă.

Raspandirea paduchilor?

Păduchii sunt insecte taratoare. Ei nu pot sari, sau zbura. Principalul mod de raspandire a paduchilor, il reprezinta contactul prelungit cap-langa-cap. Sansele de raspandire scad atunci cand persoanele isi imprumuta produsele personale precum piepteni, perii si palarii.

Simptome

Cel mai comun simptom este scarpinarea. Scarpinarea apare dupa o durata de 4 saptamani dupa ce paduchii s-au instalat la nivelul scalpului. Partea din spate a urechii si a gâtului indica zona in care apar mancarimi frecvente. Mâncărimile cauzate de catre paduchi pot dura săptămâni, chiar daca acestia au disparut. O alta cauza a mancarimii o reprezinta aparitia eczemelor, mătretii, sau o alergii la produsele de păr.

Verificare impotriva paduchilor/ Controlul regulat

Controlul regulat al copilului este modalitatea principala care previne infestarea cu paduchi, raspandirea cat si inmultirea lor.

-verificati copilul într-o cameră luminată.
-desparte-i parul pentru a-i vedea scalpul

-Uita-ti-va dupa păduchi și lindini.

Păduchii sunt foarte greu de găsit deoarece evita lumina și pentru se muta rapid intr-un loc mai intunecat.

Lindinele arata ca o farama alba sau galben-maro care este atasata ferm de firul de par si se afla in apropierea scalpului. Zona unde se poti gasi aceste insecte este linia parului, partea din spate a gatului si partea din spate a urechilor.

Lindinii pot fi confundati cu matreata, cu particulele de murdărie, sau cu picături pulverizate ale sprayului de par. Lindinele este atasat de firul de par, dar matreata, murdăria, sau alte particule nu.

Udați părul copilului, utilizați un pieptene cu dinti fini pentru a-l pieptana parul pe sectiuni mici. După fiecare pieptanare, ștergeți pieptenele pe un prosop de hârtie umed. Examinati cu atenție scalpul, prosopul si pieptenele.

Nu trebuie sa aruncati lucrurile copilului. Hainele, lenjeriile, prosoapele, palariile se pot spala in apa fierbinte apoi uscate la caldura ridicata in cazul în care acestea au fost utilizate în termen de 3 zile înainte de a gasi păduchii.

Lucrurile care nu pot fi spălate pot fi uscate, curățate și sigilate într-o pungă de plastic timp de 2 săptămâni.

Nu pulverizați pesticide în casa deoarece acestea expun familia la substanțe chimice periculoase care nu sunt necesare atunci când aplicati tratament corespunzator copilului.

În cazul în care copilul dumneavoastră are paduchi, toți membrii familiei trebuie sa fie verificati.

Politica “fara lindini”

 Politica “fara lindini” este aplicata in scoala iar aceasta nu permite elevilor infestati sa vina la scoala. AAP si Asociatia Nationala a Scolii descurajeaza astfel de politica contestand faptul ca un copil nu ar trebui să lipsească de la școală din cauza ca este infestat cu paduchi.

De tinut minte (remember)

 Păduchii nu creaza probleme grave de sănătate copilului. În cazul în care acesta este este infestat se pot lua masuri rapide de prevenire si raspandire a paduchilor.

Descoperirea paduchilor si a lindiniilor (ouale de paduchi)

Tot ce trebuie sa stii despre paduchi si lindini. Cum puteti scapa rapid de ei.

În timp ce copiii sunt la școală mai multe familii vor avea probleme cu paduchii. Informațiile conținute aici vă vor ajuta cum să tratati și sa controlti aparitia păduchilor.

 Paduchii exista de mii de ani. Oricine poate avea paduchi.

Paduchii sunt insecte mici, fara aripi, care sug sange.Culoarea lor variaza de la alb-maro la roșu-maroniu. Păduchii supraviețui numai langa oamenilor. Dacă se afla izolati, departe de nivelul capului, mor foarte rapid (de obicei, în termen de 24 de ore).

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Oamenii se infesteaza cu paduchi  direct de la contactul cu parul unei alte persoane care este deja infestata. Paduchii nu au aripi sau sar picioarele, astfel încât acestea nu pot zbura sau sari de la capul unei persoane la capul alteia. Ei doar se tarasc.

Descoperirea paduchilor

Deoarece multi păduchi nu provoacă o mâncărime,  trebui să ne uitam cu atenție pentru a-i găsi.

Paduchii se afla in general pe firul de par dar pentru a se alimenta se muta pe scalp. Ei au șase picioare, care se termină într-o gheară și rareori cad din cap.

Oul de păduche (numite, de asemenea lindin) este depus la o distanta de 1,5 cm de la nivelul scalpului si este ferm atașat de firul de păr. Ei se poate fi confundat cu matreata, dar la pieptanarea parului acesta nu se desprinde.

Paduchii se pot tara și să se pot ascunde. Cel mai eficient mod de a-i depista este descris sub urmatorii pașii de mai jos:

  1. folositi balsam si pieptanati-va parul. Balsamul nu le permite paduchilor sa ramana pe firul de par.
  2. Pieptanati parul pe sectiuni cu un pieptene cu dintii apropiati.
  3. Ștergeți balsamul de pieptene cu un prosop de hârtie sau țesut.
  4. Uită-te pe țesutul și pe pieptene de păduchi și de ouă.
  5. Repetati pieptanarea de fiecare parte a capului, cel puțin patru sau cinci ori

Dacă observati păduchi sau ouă de paduchi, parul trebuie tratat.

În cazul în care persoana a fost tratata recent și veți găsi doar ouă eclozate goale, nu va trebui să trateze, ca ouăle goale ar putea fi de la un episod anterior.

Lindinii (ouale de paduchi)

Ouale de paduchi  sunt mici (de marimea unui varf de ac) și ovale. Daca este strivit intre unghii pocneste.

Ouă moarte arata ca sifonate aiar cele eclozate arata ca ouale fierte mici cu vârfurile tăiate.

 Pieptene special

S-a dovedit ca cei mai eficienti pipteni sunt cei din otel inoxidabil si au dintii foarte apropiati cu varfuri rotunjite dar orice pieptene poate fi utilizat.

Regulament

Conform regulamentelor pentru Sanatatea publica si Bunastarea societatii 2009 copiii cu paduchi pot fi reprimiti la școală dupa ce au inceput tratamentul.

Nu este nevoie ca acesta să lipsească de la școală.

Prevenirea paduchilor

Verificați-va copilul în mod regulat cu ajutorul unui pieptene și a unui balsam.

Ce sunt paduchii ? Care sunt semnele aparitiei paduchilor? Cauze si factori de risc – Pot fi preveniti paduchii?

Ce sunt păduchii ?

Paduchii sunt insecte mici, fara aripi (bug-uri), care pot ajunge pe/in parul si pe scalp. Paduchii sunt paraziti (să zicem: “pah-Ruh-sytes”), ceea ce înseamnă că se hrănesc cu cantități foarte mici de sânge. Muscaturile păduchilor pot provoca scarpinari constante care duc la iritarea pielii sau chiar infectii.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Simtome

Care sunt semnele aparitiei păduchilor?

  Păduchi sunt foarte greu de observat deoarece se misca foarte repede. Iată felul in care te poti feri

-scarpinari frecvente

-Umflaturi mici rosii  sau leziuni la nivelul scalpului, gatului si a umerilor

  • Ouăle păduchilor, se mai numesc lindini care arata ca niste puncte mici si albe de formă ovala. Lindinele ramane de obicei prins de firele de par, inclinate la un anumit unghi.

Dacă dumneavoastra credeti că cineva din familie are păduchi, cel mai bine este ca toți membrii familiei sa fie verificati. Dacă nu esti sigur, poti apela la medicul de familie pentru a te ajuta la diagnosticarea paduchilor.

Cauze si factori de risc

 Indivizi predispusi la contaminare

Oricine se poate contamina cu paduchi, dar cele sunt mai frecvente contaminari exista in randul copiilor de varsta scolara. Paduchii se raspandesc mai usor in randul copiilor cu varstele cuprinse intre 3 ani la 12 ani deoarece acestia, comparativ cu adultii, isi impart mai des lucruriele si interactioneaza mai aproape unul fata de celalalt. Nu trebuie sa fii neaparat murdar oentru a te contamina cu paduchi. Acestia sunt foarte contagiosi.

Nu este important de cate ori tu sau copilul tau faceti duș sau va spalati părul. Posibilitatea de a va contamina cu paduchi poate aparea in urma contactul cap-langa-cap cu o alta persoana  este deja infestata.

Puteți obține, de asemenea păduchi in urma imprumutarii pălăriilor, prosoapelor, pernelor pieptenilor sau periilor unei persoane care are deja paduchi.

 Prevenire

 Pot fi preveniti paduchii?

Răspândirea paduchilor în rândul copiilor este dificila, dar iata următoarele  măsuri care se pot lua pentru a mentine paduchii departe:

-Cereti-i copilul dumneavoastra sa nu-si imprumute pieptenii, periile sau decoratiunile de par.

-Cereti-i copilului dumneavoastră sa nu probeze pălăriile care aparțin altor copii

-În cazul în care copilul dumneavoastră doarme in vizita sau in alta locatie asigurați-vă că are la el p propriile lui perne și prosoape.

Posibile intrebari pe care sa le  adresati medicului.

Ce este cea mai buna metoda de a scapa de paduchi?
Trebuie sa folosesc un sampon special?
Voi avea nevoie de un sampon pe baza de prescriptie medicala?
Cum se poate infesta copilul meu cu păduchi ?
Trebuie să verificați si restul familiei mele sa nu fie infestata cu păduchi ?
Trebuie să primesc un pieptene special?
In cat timp voi scapa de paduchi ?
Ce ar trebui să fac acasă?
Ar trebui să aduc copilul înapoi pentru o vizita de follow-up?
M-as putea reinfesta cu păduchi ?

Despre paduchi Simptome si semne ale prezentei paduchilor Cine poate lua paduchi? Diagnosticarea paduchilor

Paduchii

Paduchii sunt insecte care traiesc pe scalpul si gatul oamenilor. Desi prezenta lor poate fi stanjenitoare si uneori inconfortabila, ei nu cauzeaza, de regula, boli. Cu toate acestea paduchii nu trec de la sine si este nevoie de tratament adecvat.

Aceasta fisa informativa  prezinta relevanta atat pentru adultii contaminati cu paduchi, cat si pentru parintii ai caror copii sunt infestati.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Despre paduchi

Paduchii sunt insecte aptere. Ei sunt de culoare gri sau maro si ajung la lungimea de 1-3 mm la maturitate (marimea unei seminte de susan). Femelele depun oua care sunt mai mici decat varful unui ac si care sunt prinse de firul de  par, in apropierea scalpului. Ouale eclozeaza dupa 7-10 zile, iar paduchilor tineri (nimfelor) le ia aproximativ 10 zile sa devina adulti capabili de a depune, la randul lor, oua.

Dupa ce eclozeaza, paduchii lasa carcase goale, numite lindini, atasate de firul de par. Lindinile sunt de culoare alba, deci pot fi confundate cu matreata sau piele uscata. Spre deosebire de matreata, lindinile raman fixate de par si nu pot fi indepartate prin simpla samponare a parului.

Simptome si semne ale prezentei paduchilor

In cazul multor oameni, paduchii nu genereaza nici un simptom.

Ei pot da senzatii de mancarime la nivelul scapului, care se intensifica in spatele urechilor sau al gatului. Daca va scarpinati mult, puteti cauza rani ale pielii care se sa dezvolte, apoi, in infectii.

Un alt semn ca ati putea avea paduchi este prezenta lindinilor fixate pe firele de par. Daca observati lindini, trebuie sa investigati mai departe situatia.

Paduchii nu sunt intotdeauna cauza unor astfel de simptome. Spre exemplu, mancarimile la nivelul scalpului pot fi date si de matreata sau diferite eczeme. Eczemele pot aparea si in urma tratamentelor repetate cu produse antiparazitare.

Sunt persoane care au impresia ca sunt purtatoare de paduchi deoarece cunoscuti de-ai lor au fost contaminati. Din acest motiv, este esential a primi un diagnostic cert inainte de aplica vreun tratament.

Cine poate lua paduchi?

Oricine poate lua paduchi, insa cel mai des sunt afectati copii intre 4 si 11 ani. Acest fapt poate fi datorat aproprierii care se produce intre ei in cadrul scolii. De asemenea, este mai  probabil ca fetele  sa fie infestate decat baietii.

Paduchii se pot transmite doar prin contactul direct al capetelor. Ei nu pot sari, zbura sau inota.

Ei pot supravietui doar pentru o scurta perioada de timp departe de scalp, iar cei gasiti la distanta mare de zona capului sunt, de regula, muribunzi.

Paduchii se pot gasi pe orice lungime si tip de par –  a avea paduchi nu inseamna a avea par murdar. Ei sunt la fel de des prezenti si in parul curat.

Diagnosticarea paduchilor

Paduchii sunt greu de reperat in par, dar pot fi indepartati si identificati pieptanandu-i afara din par.Pieptanati parul pe suvite, folosind un pieptene cu dinti foarte apropiati, disponibil in farmacii.

Veti gasi ca e  mai usor sa va pieptanati parul cand e ud, fiind totodata recomandat sa aplicati balsam de par, intrucat paduchii se pot deplasa rapid prin parul uscat. Pieptanati parul pe intreaga lungime, de la radacini la varfuri. Dupa fiecare trecere a pieptenului prin par, verificati daca nu sunt paduchi pe el. Puteti, de asemenea, sa va pieptanati deasupra unei bucatie de hartie, a unui servetel alb sau a unui vas cu apa, pe care le verificati, apoi, de paduchi. Procesul va va lua cam 10-15 minute. Dupa ce finalizati, limpeziti-va parul de balsam.

Daca nu sunteti siguri de ceea ce ati gasit, puteti izola presupusul paduche, lipindu-l de o bucata de hartie cu o banda adeziva si prezentandu-l unei persoane calificate, cum ar fi un farmacist sau doctorului de familie, pentru confirmare. Ei va vor putea prescrie un tratament adecvat.  Infestarea este confirmata doar daca paduchele gasit este viu.

Pieptanarea parului ud cu metoda pieptene si balsam

Aceasta metoda presupune indepartarea paduchilor prin folosirea regulata a unui pieptene cu dinti foarte apropiati (dintii trebuie sa fie la o distanta de 0.2 sau 0.3 mm ).  Trebuie sa petreceti cam 20 -30 de minute pieptanandu-va tot parul, la fiecare 2-3 zile, pentru cel putin 2 saptamani. Este necesar sa faceti acest lucru pana cand apar 3 pieptanari consecutive in urma carora nu rezulta niciun paduche.

Dupa tratament

Orice metoda ati folosi, este recomandabil sa va verificati cu un pieptene cu dinti foarte apropiati, la cateva zile dupa aplicarea tratamentului.

Daca se intampla sa gasiti oua, nu inseamna neaparat ca tratamentul a esuat – paduchii ar fi putut fi omorati iar ceea ce vedeti sunt doar carcase goale. Daca gasiti un paduche viu, este posibil sa fiti reinfestat.

Uneori, tratamentul poate, intr-adevar, sa esueze. Aceasta se intampla cel mai adesea cand produsele nu sunt folosite adecvat. De asemenea, paduchii pot dezvolta rezistenta la una sau mai multe substante insecticide. Daca se intampla un astfel de lucru, s-ar putea sa fiti nevoiti sa utilizati un alt tip de insecticid sau sa apelati la metoda pieptanarii parului ud.

Prevenirea paduchilor

Cea mai buna metoda de a preveni raspandirea paduchilor este sa va verificati in mod regulat intreaga familie, iar, daca gasiti paduchi vii, sa aplicati tratament de indata.

Este important sa verificati atat parul dumneavoastra cat si al copiilor, daca ati intrat in contact cu cineva contaminat, pentru ca toate cazurile sa fie tratate concomitent.

Pentru a minimaliza transmiterea paduchilor si a preveni reinfestarea, o data ce v-ati tratat, este crucial sa informati despre posibila contaminare toate persoanele cu care ati intrat in contact dumneavoastra sau copiii dumneavoastra. Acestea se pot verifica si trata imediat, daca se impune. Printre persoanele cu potential de expunere se includ copiii si personalul scolar sau pre-scolar, precum si alti membri ai familei, asemenea bunicilor. Cu toate acestea, nu este nevoie sa nu va trimiteti copilul la scoala, intrucat cel mai probabil paduchii erau deja instalati cu cateva saptamani inainte de a-i gasi.

Nu este necesar sa aplicati insecticid pe asternuturi, covor sau mobila. Paduchii nu supravietuiesc departe de scalp si se pot transmite doar prin contactul direct al parului. Animalele de companie nu transmit paduchi specifici omului.

Infestarea sau reinfestarea cu paduchi poate fi prevenita daca:

-evitati contactului direct cu parul altor persoane

-tineti parului lung prins la spate sau in codite, mai ales la scoala

-nu impartiti peria de par , pieptenele sau  pernele cu alte persoane

Ectoparazitii – Paduchii

Ectoparazitii – Paduchii

Descriere

Paduchii sunt insecte aptere aplatizate dorso-ventral (au 3 perechi de picioare si cap identificabil), de dimensiuni reduse (sunt de marimea unei seminte de susan). Ei variaza foarte mult in functie de gazda, deci diferente ale morfologiei capului, tipul de gazda si, uneori, zona parazitata sunt, de regula, elemente suficiente pentru a identifica tipul de paduche, in scopul diagnosticarii.

Exista doua mari grupe de paduchi cu morfologii specifice ale capului, care reflecta modul lor de hranire si capacitatea acestora de a transmite boli:

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

-Mallophaga (paduchi intepatori) apuca firul de par (sau pana) al gazdei cu cavitatea bucala; acesti paduchi “intepatori” au mandibule foarte mari ce formeaza un cap lat.

-Anoplura (paduchi sugatori) au cap ingust deoarece cavitatea lor bucala este adaptata pentru a suge sange sau alte fluide; paduchii sugatori au, de asemenea, gheare mai dezvoltate pentru a apuca fibrele (spre exemplu, firul de par)

Specii

Trichodectes canis (paduchi malofagi specifici canidelor)
Felicola subrostratus (paduchi malofagi specifici felinelor)
Linognathus setosus (paduchi anopluri specifici canidelor)

Trichodectes canis este un paduche malofag gasit pe caini si pe canidele salbatice din jurul lumii. Este apt a transmite tenia canina, Dipylidium caninum. Trichodectes canis nu prea cauzeaza iritatii, cu exceptia situatiilor in care infestarea este una masiva. Nu apar la cainii crescuti in adapost, decat daca insasi conditiile acestora de trai sunt necorespunzatoare din multe puncte de vedere.

Felicola subrostratus este un paduche malofag gasit la pisici. Este prezent in numar mare, de regula, doar la pisici batrane sau bolanve si la unele feline salbatice. Nu sunt specifici unei anumite zone, iar infestarile trec, adesea, neobservate.

Linognathus setosus este un paduche anoplur gasit, ocazional, la caini (in special la rasele de caini cu par lung) in jurul lumii. Nu prea cauzeaza iritatii, cu exceptia situatiilor in care infestarea este masiva si nu se gasesc, de regula, la caiii crescuti in adaposturi. Acest tip de paduchi a fost gasit si la canidele salbatice.

Privire de ansamblu asupra ciclului de viata

O femela depune cateva oua pe zi, de-a lungul intregii vieti – adica in jur de 30 de zile. Ouale, (cunoscute ca lindini) sunt fixate la baza firului de par si eclozeaza in 1-2 saptamani.

Paduchii trec printr-o metamorfoza simpla. O data ce a iesit din ou, nimfa, care semana cu un adult tanar de dimensiuni mai mici, trece prin 2 faze de naparlire pana cand ajunge la maturitate. Acest proces dureaza 2-3 saptamani.

Paduchii malofagi Trichodectes canis si Felicola subrostratus se hranesc cu resturi ale tesuturilor; paduchele anoplur Linognathus setosus se hraneste cu sange, sugandu-l asemenea unui tantar.

Paduchii pot supravietui doar 3-7 zile,  daca sunt separati de gazda.

Faze

Adultii (de la 1 la 2.5 mm in lungime) au o culoare ce variaza de la galbui la bronz cu pete negre.

Capul unui paduche malofag este mai lat decat toracele acestuia, din cauza cavitatii bucale adaptate la a prinde firul de par al gazdei. Capul paduchelui Felicola subrostratus are, de asemenea, partea din fata de forma triunghiulara.

Paduchele anoplur canin are capul mai ingust decat toracele, datorita cavitatii bucale adaptata la a suge sange si alte fluide ale corpului. Antenele sunt scurte, viguroase, au trei segmente si se afla in intregime la vedere. Fiecare picior are doar o gheara. Abdomenul este oval si  prezinta 6 perechi de orificii pe partile laterale ale fiecarui segment abdominal.

Ouale  (lindinile) sunt operculiforme si sunt lipite de firul de par.

Boli

Semnele obisnuite care indica prezenta unei infestari cu paduchi sunt iritatiile si ranile cauzate de gazda, din cauza frecarii, scarpinarii si muscarii zonelor infestate. Infestarile masive pot cauza prurit, stari de agitatie, mancarimi intense, blana poate deveni ciufulita sau mata, iar uneori se poate instala alopecia.

Paduchii malofagi se prind cu ghearele sau cu mandibula la baza firului depar, de regula in zona capului, a gatului si cozii. Se pot gasi in numar mai mare in zonele cu orificii ale corpului sau unde pielea e mai roasa, fiind in cautarea umezelii.

Paduchii anopluri se pasesc in principal pe gat si umeri, in special sub zgarda.

Raspandire

Infestarile sunt mai comune la animale foarte tinere, batrane sau bolnave sau la animale tinute in conditii insalubre.

Paduchii malofagi sunt destul de comuni la caini si pisici peste tot in lume. Un alt tip de paduche malofag, Heterodoxus spiniger, se gaseste la cainii din zona tropicala, cum ar fi Filipinele.

Infestarile cu paduchi anopluri sunt cel mai comune in zonele cu climat mai rece, zone la care acestia sunt, in principal limitati.

Asocierile si transmiterea intre gazde

Paduchii pisicilor si ai cainilor sunt paraziti destul de limitativi. Ei nu migreaza de la caini la pisici si nu se transmit nici oamenilor.

Transmiterea de la o gazda la alta se face, de regula, prin contact direct, dar se poate si prin oua prezente pe obiecte contaminate cum ar fi periile, pieptenii, sau alte instrumente de ingrijire.

Perioada asimptomatica si factorii de mediu

Paduchii ajung la maturitate dupa aproximativ 3 saptamani  de la eclozare. Infestarile apare, in general, cand animalele sunt tinute in conditii insalubre si in timpul anotimpurilor reci.

Aspectul infestarii si patogeneza

-efectele infestarii cu paduchi  asupra parului si pielii sunt, de regula, minime spre inexistente. Ouale pot fi vazute pe par si ii pot oferi un aspect ciufulit.

Pisicile pot dezvolta infestari masive ce duc la stari de agitatie, prurit, senzatii de mancarime, aspect ciufulit al blanii si uneori, alopecie.

 

 

Dignosticare

Diagnositarea se face pe baza semnelor clinice si a dovezii prezentei paduchelui sau a oualor.

 

Tratament

Infestarile cu paduchi sunt tratate rapid cu multe produse antiparazitare. Fipronil, imidacloprid si selamectina s-au dovedit a fi eficiente. Permetrina poate fi folosita pentru caini, avand efecte pozitive.

 

O data tratate, animalele trebuie plasate intr-o cusca sau adapost curat si dezinfectat. Tratamentul se poate repeta dupa o saptamana pentru a fi sigur ca orice nimfa recent eclozata este eliminata.

 

Ouale si paduchii aflati pe obiecte contaminate vor muri treptat din cauza dezhidratarii. Acest proces se poate accelera cu cateva ore, intr-un mediu fierbinte si uscat, cum ar fi un uscator de haine.

 

 

Control si prevenire

Cainii recent cumparati sau primiti ar trebui examinati si tratati, daca sunt infestati. Animalele infestate trebuie puse in carantina si tratate inainte de a intra in contact cu alte animale de companie. Lindinile nu raspund la tratament, deci acesta trebuie repetat la distanta de o saptamana pentru a elimina orice nimfa recent eclozata inainte ca aceasta sa ajunga la maturitate reproductiva.

 

Aplicarea unui tratament lunar cu fipronil, imidacloprid sau selamectina va tine, de asemenea, purecii sub control.

 

Consideratii privind sanatatea publica

Acesti paraziti nu prezinta niciun risc in ce priveste sanatatea publica, deoarece ei nu se transmit oamenilor, iar paduchii oamenilor nu se transmit animalelor.

 

In cazuri rare, Trichodectes canis s-a semnalat a transmite larve ale teniei Dipylidium caninum. Acestea sunt apte a infecta oameni, caini si pisici care se intampla sa ingereze paduchi contaminati.

 

Paduchii pubieni – cauze – Simptome

Paduchii pubieni

Paduchii pubieni sunt insecte marunte care infesteaza zona inghinala si care depun oua. Acesti paduchi pot fi gasiti si in parul de subrat si in sprancene.

Cauze

Paduchii pubieni sunt cunoscuti ca  Phthirus pubis. De  regula se gasesc la adolescenti si sunt adesea transmisi prin intermediul activitatilor de natura sexuala.

Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

 paduchi

Rareori, ei pot fi transmisi si prin contactul cu obiecte asemenea capacului de toaleta, asternuturilor, paturilor sau costumelor de baie, in magazine.

 Ei nu se iau de la animale.

 Din familia acestora fac parte si:

-purecii

-paduchii

 Esti cu un potential mai mare de contaminare cu paduchi pubieni daca:

-ai multi parteneri sexuali

-ai contact sexual cu o persoana infestata

-imparti hainele sau asternuturile de pat cu o persoana infestata

IMG_0636

 Simptome

Paduchii pubieni cauzeaza senzatii de mancarime in zona acoperita de par pubian. Aceste mancarimi se intensifica, adesea, in timpul noptii. Ele pot aparea de indata ce s-a produs infestarea cu paduchi sau de abia dupa 2-4 saptamani de la instalarea acestora.

 Alte simptome includ:

-reactii ale pielii, aceasta capatand o culoare albastrui-cenusie

-inflamatii in zona genitala, din cauza muscaturilor si a scarpinatului

 Examinari si testari

Personalul medical va face un control pentru a cauta:

-oua ovale,alb-cenusii (lindini) atasate de firul de par, in zona genitala exterioara.Se pot observa si paduchi adulti.

-semne de scarpinaturi sau semne de infectii, asemenea impetigo.

 Deoarece paduchii pubieni pot cauza infectii ale ochilor (blefarita) in cazul copiilor mici, genele ar trebui analizate folosing o lupa puternica

 Paduchii adulti pot fi cu usurinta vazuti sub microscop. Paduchii pubieni se mai numesc si paduchi lati, datorita aspectului lor.

 Adolescentii care au paduchi pubieni trebuie sa fie testati pentru a determina prezenta si a altor infectii cu transmitere sexuala.

 Alte mijloace de ingrijire

In timp de va tratati de paduchi pubieni:

-spalati-va toate hainele si asternuturile in apa fierbinte

-pulverizati obiectele ce nu pot fi spalate cu un spray medical ce il gasiti in magazine. Puteti, de asemenea, sa sigilati obiectele in pungi de plastic timp de 10-14 zile, pentru a sufoca paduchii

-asigurati-va ca persoana/persoanele cu care ati avut contact sexual sau ati impartit patul se afla sub tratament, in acelasi timp

Persoanele care sunt contaminate cu paduchi pubieni ar trebui sa fie consultate si de alte tipuri de infectii cu transmitere sexuala.

Perspectiva

Un tratament adecvat, inclusiv o curatare temeinica, ar trebui sa indeparteze paduchii.

Scarpinatul poate produce rani la nivelul pielii, putandu-se ajunge chiar la infectii ale dermei.

Cand sa se apeleze la un doctor

Sunati pentru programarea unui consult medical daca:

-dumeavoastra sau partenerul dumeavoastra sexual prezinta simptome specifice contaminarii cu paduchi pubieni

-incercati tratamente luate fara reteta medicala, insa fara succes

-simptomele continua dupa aplicarea tratamentului

Prevenire

Evitati activitatile de natura sexuala cu persoane ce stiti ca au paduchi pubieni, pana cand acestea resesc sa se trateze.

Spalati-va des si pastrati asternuturile curate. Evitati sa probati costume de baie, in timp ce va aflati la cumparaturi. Daca doriti, totusi, sa faceti acest lucru, fiti sigur ca purtati lenjeria dumneavoastra intima. Astfel, veti fi mai protejat fata e o potentiala contaminare sau raspandire a paduchilor pubieni.

Informatii generale cu privire la paduchi – Cine ia paduchi? – Ce sunt paduchii? – Cum este sa ai paduchi

Informatii generale cu privire la paduchi

 Ce sunt paduchii?

-paduchii sunt insecte parazite numite Pediculus humanus capitis. Ei traiesc doar pe capul oamenilor.

-exista trei forme de paduchi

  • Lindinile sunt ouale paduchilor. Ouale ovale, albe-galbui sunt greu de detectat si pot fi confundate cu matreata. Ele sunt atasate de firul de par si le ia cam o saptamana sa eclozeze. Ouale raman si dupa eclozare iar multe dintre acestea sunt carcase goale.
  • Nimfele eclozeaza din oua. Puii arata ca adultii, dar sunt de dimensiuni mai mici. Ele au nevoie de aproximativ 7 zile pentru a ajunge la maturitate si se hranesc cu sange pentru a supravietui.
  • Adultii au dimensiunea unei seminte de susan. Au sase picioare si o culoare ce variaza de la aramiu la alb-cenusiu. Picioarele lor au gheare de forma unor carlige, prin care se tin de firul de par. Adultii pot trai pana la 30 de zile si se hranesc cu sange.

-paduchii nu pot sari, salta sau inota.

 Va recomandam gelul natural impotriva paduchilor si lindinilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.

paduchi

Cine ia paduchi?

-oricine poate lua paduchi, insa prescolarii, copiii din clasele primare si parintii lor prezinta riscul cel mai mare.

-conform studiilor, afro-americanii rareori iau paduchi.

Cum se transmit paduchii?

-paduchii sunt transmisi prin mentinerea contactului direct al capului cu parul unei persoane infestate.Acest lucru este comun in timpul jocurilor sau activitatilor sportive la scoala si cu persoanele apropiate, acasa.

-transmiterea se poate face si prin haine, piepteni, perii de par sau prosoape infestate, dar extrem de rar. Durata vietii unui paduche este foarte scurta o data indepartat din par, deci dezinfectarea nu este necesara.

Cat de contagiosi sunt paduchii?

-rata de transmitere este foarte mica

Cum este sa ai paduchi?

-cel mai adesea, paduchii se gasesc in spatele urechilor si a gatului. Se intampla rar sa fie gasiti pe corp, gene sau sprancene.

-o persoana care are paduchi poate avea senzatia ca ceva i se misca prin par, simtind gadilituri si mancarimi. Multi realizeaza ca au paduchi doar cand senzatiile de mancarime se intensifica, ceea ce se poate intampla de la o saptamana pana la 2-3 luni dupa momentul infestarii.

-mancarimea poate fi cauzata si de o reactie alergica la muscaturi

-pot aparea rani, din cauza scarpinatului, care se pot infecta

Cat de periculosi sunt paduchii?

-paduchii nu reprezinta o problema reala de sanatate

-ei foarte rar cauzeaza altceva decat mancarimi la nivelul scalpului

Se pot preveni paduchii?

-paduchii reprezinta o infectie usoara. Unele scoli organizau verificari periodice, urmate de excluderea celor afectati. Aceasta era o pierdere de timp intrucat procesul era ineficient in impiedicarea raspandirii paduchilor.

-cel mai bun mod de a opri infestarea este ca persoana sa invete sa isi verifice parul de paduchi

-ingrijirea adecvata a parului ajuta doar la tinerea sub control a paduchilor si, de asemenea, la observarea acestora si tratarea de timpuriu

Un copil care are paduchi ar trebui retras, temporar, de la scoala ?

-nu! Conform indicatiilor Departamentului pentru educatie si plasare a fortei de munca/Departamentului pentru sanatate privind controlul infectiilor in scoli si gradinite, nu este necesar ca un copil ce are paduchi sa stea departe de scoala.

-unul din motivele pentru a decide astfel este faptul ca acel copil era purtator deja de cateva saptamani, pana a fi descoperit.

-scrisorile trimise celorlalti parinti pentru a-i notifica cu privire la existenta unor astfel de cazuri nu s-au dovedit a reduce raspandirea paduchilor, insa adesea provocau mancarimi si angoase ca raspuns pe baza psihica.

Cum se pot trata persoanele infestate cu paduchi?

-infestarea cu paduchi se poate constata doar in ipoteza in care se gaseste un paduche viu, care se misca

-pieptanarea in scopul detectarii, facuta de parinti sau membri ai familiei conform indicatiilor este cea mai buna metoda de diagnosticare.

-apropiatii celor infestati, care traiesc in aceeasi casa, sunt, de regula, verificati si tratati, daca au paduchi.